Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο έντερο

Ποιες τροφές μας προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου; Δείτε ποιες είναι και… βάλτε τις στο πιάτο.
Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο έντερο
Σέλερι

Είναι γεμάτο συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, μεταξύ των οποίων φθαλικά, φαινολικά οξεα, ακετυλενικά, απιγενίνη και λουτεολίνη. Σε αρκετές έρευνες αυτές οι ουσίες έχει φανεί ότι προλαμβάνουν την μετάλλαξη των κυττάρων σε καρκινικά. Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν εδώ την έρευνα η λουτεολίνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα όγκων στο έντερο, μπλοκάροντας τις «διόδους», χάρη στις οποίες τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται.

Πατζάρια

Τα φυτοχημικά που περιέχουν, οι βητακυανίνες, έχουν κάποια αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα στην περιοχή του εντέρου.Τα πατζάρια είναι επίσης σούπερ πηγές διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες διευκολύνουν την πεπτική και εντερική λειτουργία, μαλακώνουν τα κόπρανα, αυξάνουν τον όγκο και συντομεύουν τον χρονικό διάστημα που βρίσκεστε στην τουαλέτα.

Καρότα

Περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου που αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για καρκίνο των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το βράσιμο απομακρύνει πολλές από τις πλεονεκτικές τους ιδιότητες.

Σκόρδο

Περιέχει ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ουσίες, ενισχύοντας τον οργανισμό στη μάχη κατά των διαφόρων καρκινογόνων παραγόντων, ενώ κάποια σουλφίδια που περιέχονται σε αυτό προστατεύουν από καρκίνο του ήπατος, του στομαχιού και του εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες άτομα που καταναλώνουν συχνά ικανοποιητικές ποσότητες σκόρδου εκτίθενται στο μισό κίνδυνο για προσβολή καρκίνου του στομάχου και τα 2/3 του κινδύνου για προσβολή από καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ντομάτες

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο εκτός από το να καταταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιστημονικές ομάδες έχουν ήδη αποδείξει ότι αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του εντέρου.

Κριθάρι

Πέρα από το γεγονός ότι οι ίνες του συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης, το σιτάρι- και κυρίως τα αποφλοιωμένα σπόρια του – φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σε γενικές γραμμές, τα παραπάνω τρόφιμα λόγω της θρεπτικής τους αξίας μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου στο έντερο, όμως δεν είναι… μόνα τους. Μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινό τρόπο ζωής είναι η καλύτερη… αντικαρκινική μαγιά.

Δείτε περισσότερες τροφές κατά του καρκίνου εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v