10 τρόφιμα για αποτοξίνωση τώρα!

Ενισχύουν τις λειτουργίες που αποτοξινώνουν το σώμα μας και είναι πέρα για πέρα θρεπτικές. Δέκα τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση.
10 τρόφιμα για αποτοξίνωση τώρα!
Θέλετε να αποτοξινώσετε το σώμα σας; Λογικό. Η φύση έχει προνοήσει για αυτό… προικίζοντάς μας με συκώτι, νεφρά και έντερο. Όμως αυτά τα απαραίτητα για αποτοξίνωση όργανα χρειάζονται και λίγη… βοήθεια.

Ποιες τροφές αποτελούν σύμμάχους τους;

Καρύδια Βραζιλίας

Είναι πλούσια σε σελήνιο, ουσία «κλειδί» στην απομάκρυνση του υδράργυρου από το σώμα. Προσοχή όμως στην κατανάλωσή τους, αφού είναι πλούσια και σε θερμίδες.

Goji Berries

Αντικαταστήστε τις σταφίδες με αυτήν την σούπερ τροφή και ενισχύστε το σώμα σας με βιταμίνη C και β- καροτένιο. Η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, ενώ το β- καροτένιο ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού.

Φύκι

Βάλτε το στα smoothies σας και επωφεληθείτε από την δράση του, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση ουσιών όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το στρόντιο. Θα το βρείτε αποξηραμένο σε ασιατικά σούπερ μάρκετ.

Κρεμμύδια

Μην κλαίτε. Μεταξύ άλλων, τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αμινοξέα με βάση το θείο, τα οποία ενισχύουν την λειτουργία του συκωτιού.

Παντζάρια

Το κόκκινο λαχανικό αποτελεί ιδανική πηγή βητακυανίνης η οποία πέρα από το να του δίνει το πορφυρό χρώμα φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο, συνδυασμός που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών.

Βασιλικός

Τόσο ταπεινός, τόσο θρεπτικός. Ο βασιλικός έχει αντιβακτηριακή δράση και πέρα από το να δίνει νοστιμάδα στην caprese ενισχύει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν την υγεία του συκωτιού.

Τζίντζερ

Ανεβάστε ταχύτητες στην αποτοξίνωση προσθέτοντας την πικάντικη αυτή ρίζα στη διατροφή σας. Πέρα από το να ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα ανθυγιεινά «κατάλοιπα» από το σώμα.

Ανανάς

Το τροπικό φρούτο περιέχει ένα ένζυμο με το όνομα βρομελαΐνη, η οποία βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Αβοκάντο

Πέρα από το ότι αποτελεί τη βάση για το πιο νόστιμο μεξικάνικο έδεσμα – το γκουακαμόλε – το αβοκάντο κάνει εξαιρετική δουλειά στο πεπτικό σύστημα και στο έντερο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές και μη διαλυτές ίνες.

Αγγινάρες

Οι αγγινάρες περιέχουν σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά το συκώτι να επεξεργαστεί τις τοξίνες (και άρα να τις αποβάλλει), αλλά και συναρίνη, ένα οξύ το οποίο επίσης βοηθά το συκώτι να διασπάσει τα λιπαρά.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v