Οι τροφές που νικούν την κούραση

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση; Δείτε τι πρέπει να τρώτε, αν αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι.
Οι τροφές που νικούν την κούραση
Αν αισθάνεστε μονίμως εξαντλημένοι και η κούραση σας ρίχνει τη διάθεση με αποτέλεσμα να μην έχετε όρεξη για τίποτα, πιθανότατα η χρόνια κόπωση σας... χτυπά την πόρτα. Για να νικήσετε το αίσθημα αυτό, πρέπει ασφαλώς να βρείτε την πηγή του – το άγχος της καθημερινότητας είναι συνήθως ένας από τους σίγουρους ενόχους, και το οφείλετε στον εαυτό σας να το καταπολεμήσετε, για να μην σας καταβάλει ψυχολογικά και σωματικά. Επόμενο βήμα, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις για να βρείτε αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα. Αλλά πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε ως χάρη στον εαυτό σας. Να προσέξετε την διατροφή σας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης και μας χαρίζουν θρεπτικά συστατικά και συνένζυμα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κρέας
«Η επαρκής πρόσληψη κρέατος συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προμηθεύει τον οργανισμό με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη», αναφέρει το iatronet.gr. Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη, είμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Προτιμήστε άσπρο κρέας, όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ή και κόκκινο, αλλά κατά προτίμηση μοσχάρι και (πλούσιο σε σίδηρο) συκώτι.

Γιαούρτι
Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ενώ αν επιλέξετε γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά, προστατεύεστε από παθήσεις: Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εκκρίνουν ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, που βοηθά τους ευάλωτους οργανισμούς. Ιδιαίτερα τονωτικά το καλοκαίρι είναι τα smoothies με βάση το γιαούρτι.

Φρούτα
Οι απλοί υδατάνθρακές τους διασπώνται γρήγορα, περνούν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος και μας δίνουν άμεσα ενέργεια, είτε επιλέξουμε ωμά φρούτα, είτε τον φυσικό χυμό τους. Αποτελούν στην ουσία «αναβολικό» για τον εγκέφαλο και τους μύες μας, ενώ περιέχουν και άφθονα μετάλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δρουν αντιοξειδωτικά.

Ψάρια και θαλασσινά
Εκτός από εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, είναι πλούσια και σε ω-3 λιπαρά οξέα, που μεταξύ άλλων έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η τελευταία μπορεί να συντελέσει στη μείωση της βιοσύνθεσης που σχετίζεται με φλεγμονές και να ανακουφίσει σταδιακά από συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Ξηροί καρποί
Μπορούν να τονώσουν όσους νιώθουν χαμηλά τα επίπεδα της καθημερινής τους ενέργειας, χάρη στα πολυακόρεστα λιπαρά και στα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν, όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Εντάξτε τα στα σνακ σας ή στο πρωινό ή έχετε μαζί σας ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς για να τρώτε λίγους όταν νιώθετε την κούραση να σας χτυπά την πόρτα.

Μέλι
Άμεση ενέργεια και πολλά αντιοξειδωτικά είναι αυτά που μας χαρίζει το μέλι, το οποίο αποτελεί… άμεσο φάρμακο για την κόπωση. Στο πρωινό ή τα σνακ, αντί για ζύμες και σφολιάτες, προτιμήστε μέλι, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς για πιο υγιεινό γεύμα.

Με πληροφορίες από iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v