Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, κάποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Δείτε την «μαύρη» λίστα.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις
Αρχικά να καταστήσουμε σαφές πως «κακά» τρόφιμα δεν υφίστανται. Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όμως είναι αρκετά ανθυγιεινές, περιέχουν τρανς λιπαρά ή γενναίες ποσότητες επεξεργασμένων λιπαρών ή ζάχαρης και καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε.

Ή ακόμα καλύτερα να μην τις καταναλώνουμε καθόλου.

Η έγκυρη ιστοσελίδα authority nutrition συγκέντρωσε τις πιο «κακές» τροφές, βάσει ερευνών, για να γνωρίζουμε ποιες θα πρέπει να καταναλώνουμε σε ελάχιστες ποσότητες ή καθόλου. 

Ζαχαρούχα ροφήματα

Η πρόσθετη ζάχαρη είναι σίγουρα το χειρότερο συστατικό στην σύγχρονη διατροφή. Παρ’ όλα αυτά κάποιες πηγές ζάχαρης είναι χειρότερες από άλλες, και τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι… απλά τα χειρότερα. Οι υγρές θερμίδες με ζάχαρη που καταναλώνουμε δεν εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο σαν τροφή, με αποτέλεσμα να θέλουμε να καταναλώσουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες και άρα να πάρουμε βάρος. Επίσης, τα ροφήματα με ζάχαρη είναι μακράν ο πιο… εύκολος τρόπος να αυξήσουμε το λίπος στο σώμα μας.

Εναλλακτικές: Νερό (με λεμόνι για γεύση), σόδα, καφές ή τσάι

Πίτσα

Το πιο δημοφιλές junk food μακράν. Οι πίτσες του εμπορίου είναι γεμάτες ανθυγιεινά συστατικά. Το ζυμάρι φτιάχνεται από άκρως επεξεργασμένο αλεύρι, ενώ τα αλλαντικά είναι συνήθως και αυτά επεξεργασμένα. Το αποτέλεσμα; Μια θερμιδική βόμβα.

Εναλλακτικές: Οι σπιτικές πίτσες μπορούν να είναι πιο υγιεινές, αρκεί να επιλέξετε λαχανικά και ζύμη ολικής άλεσης.

Λευκό ψωμί

Τα περισσότερα λευκά ψωμιά του εμπορίου φτιάχνονται από επεξεργασμένο σιτάρι, το οποίο πέρα από το ότι είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά («κενές» θερμίδες) προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.

Εναλλακτικές: Ψωμιά όπως εκείνο του Ιεζεκιήλ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Το ίδιο και το ψωμί ολικής άλεσης.

Οι περισσότεροι χυμοί του εμπορίου

Η λέξη «χυμός» φέρνει στο μυαλό συνήθως κάτι υγιεινό, όμως οι περισσότεροι χυμοί στο εμπόριο είναι απλά… νερό με γεύση φρούτων και μπόλικες θερμίδες εξαιτίας της πρόσθετης ζάχαρης.

Εναλλακτικές: Φυσικοί χυμοί, αλλά και αυτοί με μέτρο.

Βιομηχανικά φυτικά έλαια

Εξευγενισμένα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το κραμβέλαιο μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες στο σώμα, ενώ σε αρκετές έρευνες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Εναλλακτικές: Χρησιμοποιήστε πιο υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Μαργαρίνες

Πρόκειται για άκρως επεξεργασμένες ψευδο-τροφές, οι οποίες μοιάζουν σε γεύση και υφή με το βούτυρο, όμως ακόμα και το βούτυρο θεωρείται πιο υγιεινό. Οι μαργαρίνες είναι γεμάτες τεχνητές ουσίες, και φτιάχνονται συνήθως από εξευγενισμένα έλαια τα οποία έχουν υδρογονωθεί για να στερεοποιηθούν. Αυτή η επεξεργασία αυξάνει την περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε τρανς λιπαρά.

Εναλλακτικές: Αν πρέπει, χρησιμοποιήστε κανονικό βούτυρο.

Μπισκότα και κέικ του εμπορίου

Φτιάχνονται κατά κύριο λόγο με επεξεργασμένη ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι και έξτρα λιπαρά, τα οποία συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των τρανς. Μπορεί να είναι νόστιμα, όμως είναι άκρως ανθυγιεινά και «φορτώνουν» το σώμα με μπόλικες θερμίδες και ανθυγιεινά συστατικά.

Τηγανιτές πατάτες και πατατάκια

Οι βραστές πατάτες είναι σούπερ υγιεινές. Δεν ισχύει το ίδιο με τις τηγανιτές πατάτες ή τα πατατάκια. Οι τροφές αυτές καταναλώνονται εύκολα και είναι γεμάτες «κακές» θερμίδες. Η κατανάλωσή τους μάλιστα συνδέεται άμεσα με την αύξηση βάρους. Επίσης, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ακρυλαμιδίου, μιας καρκινογόνου ουσίας η οποία σχηματίζεται από το τηγάνισμα της πατάτας.  

Επεξεργασμένα κρέατα

Όσο υγιεινό είναι το νωπό, «καθαρό» κρέας, άλλο τόσο ανθυγιεινά είναι τα επεξεργασμένα υποπροϊόντα του. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, πεπερόνι και άλλα αλλαντικά), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο έντερο, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v