Τα διατροφικά λάθη που κάνεις στο μεσημεριανό γεύμα

Αυτά είναι τα δώδεκα συχνότερα λάθη που κάνεις στο μεσημεριανό γεύμα και πολλές φορές δεν το συνειδητοποιείς καν.
Τα διατροφικά λάθη που κάνεις στο μεσημεριανό γεύμα
Το θεωρείς το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
…γι’ αυτό και παρατρώς κατά την διάρκειά του. Το χορταστικό πρωινό είναι το παν για να έχουμε μικρότερη λαιμαργία στο μεσημεριανό, ενώ έρευνες έδειξαν ότι απλώς και μόνο η κατανάλωση μιας κούπας βρώμης για πρωινό ή για δεκατιανό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση στο μεσημεριανό κατά 50%.

Παραγγέλνεις κάθε μέρα
Μπορεί να είσαι στη δουλειά και να νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις, οπότε το delivery σου φαίνεται μονόδρομος, αλλά αν αφιερώσεις λίγο χρόνο ένα βράδυ της εβδομάδας για να προετοιμάσεις γεύματα για τα μεσημεριανά σου, θα έχεις μεγαλύτερο έλεγχο του τι τρως.

Ακόμα χειρότερα, παραγγέλνεις τις προσφορές
Ένα “meal deal” σε κάποιο φαστφουντάδικο σου φαίνεται η γρήγορη και οικονομική λύση, αλλά συχνά σε αυτές τις προσφορές περιλαμβάνονται και πράγματα που δεν θέλεις στην πραγματικότητα. Θα είχες χορτάσει ωραιότατα με το σάντουιτς χωρίς τις συνοδευτικές πατάτες και το εξτρά θερμιδοφόρο αναψυκτικό ίσως δεν σου χρειαζόταν μεσημεριάτικα.

Δεν το τρως καθόλου
Συχνά, λόγω της δουλειάς και του στρες, καθώς το μεσημέρι είναι το peak της παραγωγικότητας της ημέρας, ξεχνάς ή προτιμάς να προσπεράσεις το μεσημεριανό. Αλλά όπως όλα τα γεύματα, έτσι κι αυτό είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που λέγεται «συχνά και μικρά γεύματα», ώστε να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου ενεργό και να ελέγχεις την πείνα σου.

Τρως στο γραφείο σου
Τρώγοντας ενώ δουλεύεις, συχνά ξεχνιέσαι και καταναλώνεις περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου. Προτίμησε να κάνεις διάλειμμα και να απολαύσεις το μεσημεριανό σου σε ξεχωριστό χώρο.

Τρως παρέα με την τεχνολογία
Το κινητό ή το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και το πιρούνι στο άλλο είναι άλλος ένας κλασικός τρόπος να παραφάς χωρίς να το καταλάβεις και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ.

Ξεχνάς τα λαχανικά
Στο μυαλό σου ως μεσημεριανό έχεις μια καλή μερίδα «κυρίως» πιάτου, π.χ. κρεατικό με κάποιον υδατάνθρακα αν είσαι στο σπίτι και κάποιο «βολικό» φαγητό αν το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, π.χ. σάντουιτς. Αποφεύγεις δε στην τελευταία περίπτωση τα λαχανικά από φόβο ότι θα αλλοιωθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι όμως, αφήνεις ένα διατροφικό κενό στο γεύμα σου, καθώς η σαλάτα ή κάποιο συνοδευτικό λαχανικό είναι σημαντικός σύμμαχος στην διατροφή.

Το παρακάνεις με το ψωμί
Το μεσημέρι είναι ζεστό-ζεστό από τον φούρνο, θεωρείς ότι έχεις ώρες μπροστά σου να χωνέψεις, επομένως… κόβεις τη μία λαχταριστή φέτα μετά την άλλη. Και καταλήγεις να χορταίνεις με ψωμί και να νιώθεις βαρύς για την υπόλοιπη ημέρα, έχοντας λάβει ήδη όλες τις θερμίδες που χρειάζεσαι για το εικοσιτετράωρο από υδατάνθρακες και μόνο.

Τρως «στο πόδι»
Άλλη μια κλασική παγίδα της καθημερινότητας είναι να πεις ότι δεν προλαβαίνεις να καθίσεις να φας κανονικό μεσημεριανό, επομένως παίρνεις κάτι από τον φούρνο ή το σαντουιτσάδικο και το τρως στον δρόμο πηγαίνοντας σε κάποιο ραντεβού. Αυτό όμως, σύμφωνα με μελέτες, οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού στο υπόλοιπο της ημέρας, αφού έχεις την εντύπωση ότι δεν έφαγες αρκετά ή καθόλου – παρ’ ότι αυτό που κατανάλωσες «στο πόδι» ήταν θερμιδοφόρο.

Τρως μόνος/η
Έρευνες έδειξαν ότι όταν τρώμε μεσημεριανό με παρέα, τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, ενώ όταν τρώμε μόνοι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ξεφύγουμε και να φάμε περισσότερο παχυντικά και επιβαρυντικά για την υγεία τρόφιμα.

Κάθεσαι ή ξαπλώνεις αμέσως μετά το μεσημεριανό
Όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγεις στη δουλειά ή ευχάριστο να το κάνεις στο σπίτι, μελετητές υποστηρίζουν ότι λίγο περπάτημα αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τρως υγιεινά αλλά σε υπερβολικές ποσότητες
Μπορεί να άκουσες ότι οι ξηροί καρποί για παράδειγμα είναι υγιεινοί, αλλά μια χούφτα από αυτούς είναι αρκετοί για ένα σνακ. Μια μεγάλη σακούλα φιστίκια ή σταφίδες όμως που έχεις μπροστά σου και τσιμπολογάς μέχρι να τελειώσουν, είναι μια βόμβα θερμίδων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v