Κρυμμένα θρεπτικά συστατικά σε παρεξηγημένα τρόφιμα

Πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε τροφές που αν και αρκετά θρεπτικές θεωρούνται «κακές».
Κρυμμένα θρεπτικά συστατικά σε παρεξηγημένα τρόφιμα
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν – αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο λόγω των θερμίδων που έχουν.

Οι παρακάτω μάλιστα, προσφέρουν και μπόλικα  θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να τις αποβάλλετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Fish and Chips

Αν και υψηλή σε θερμίδες, η βρετανική λιχουδιά προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, B6, B12, σιδήρου, ψευδάργυρου, ω-3 και ασβεστίου χάρη στην ύπαρξη του… fish.

Τυριά

Είναι πλούσια σε λιπαρά – ιδιαίτερα σε κορεσμένα – και προσθέτουν μπόλικες θερμίδες σε ένα γεύμα, ακόμα και αν είναι τριμμένα. Όμως σε γενικές γραμμές, μια μερίδα τυρί περί τα 30 γραμμάρια μας δίνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D και E.

Πίτσα

Δεν είναι ό,τι πιο light, αν όμως επιλέξετε την κατάλληλη τότε μπορείτε να αποκτήστε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ασβέστιο από το τυρί, βιταμίνες Α και C από τη σάλτσα ντομάτας, λυκοπένιο με αντικαρκινική δράση επίσης από τη σάλτσα ντομάτας και κάποιες φυτικές ίνες από τα λαχανικά. Προτιμήστε τη με λεπτή ζύμη, λίγο τυρί και κοτόπουλο ή ζαμπον αντί για πεπερόνι ή μπέικον.

Μαύρη σοκολάτα

Σίγουρα η σοκολάτα όσο λιγότερο… μαύρη τόσο πιο ανθυγιεινή είναι, όμως χάρη στο κακάο παρέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε και Α, θιαμίνης, ριφοβλαφίνης, νιασίνης και Β6.

Κρόκος αυγού

Θεωρείται ότι «παχαίνει» και πως «ανεβάζει τη χοληστερίνη», όμως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει – αν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Αντίθετα, ο κρόκος του αυγού είναι ένα θρεπτικό θησαυροφυλάκιο με σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D και μπόλικη πρωτεΐνη.

Μπανάνα

Αν και φρούτο, «κατηγορείται» λόγω των υψηλών θερμίδων του εξ ου και η κατανάλωσή της θεωρείται ως διπλή μερίδα φρούτο. Όπως και να’χει όμως, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Α, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Αν μάλιστα φάτε μισή, γλιτώνετε και τις υπόλοιπες θερμίδες.

Μπύρα

Ναι, έχει αλκοόλ όμως στερείται λίπους και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, νιασίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η μέτρια κατανάλωσή της μάλιστα – 1 μπύρα την ημέρα περίπου – συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v