Τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζεις

«Μειωμένα λιπαρά» και «λιγότερες θερμίδες» σε ετικέτες τροφίμων που δεν είναι ό,τι φαίνονται.
Τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζεις
Ποιες τροφές πλασάρονται ως υγιεινές, χωρίς απαραίτητα να είναι;

Burger Γαλοπούλας

Μπορεί να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά συγκριτικά με τα μοσχαρίσια, όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ό,τι γλιτώνετε από λίπος, το παίρνετε σε Νάτριο – περί τα 80mg.

Light φυστικοβούτυρο

Το «ελαφρύ» φυστικοβούτυρο έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με την κανονική εκδοχή του. Επίσης, μπορεί να περιέχει προστιθέμενη ζάχαρη, περισσότερο αλάτι και μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, αυτά που ευθύνονται δηλαδή για την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Γάλα ρυζιού

Μοιάζει με γαλακτοκομικό, αλλά οι ομοιότητες με το γάλα σταματούν εκεί. Εκτός και αν είναι εμπλουτισμένο – που συνήθως δεν είναι – το γάλα ρυζιού δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκχύλισμα ρυζιού, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Αν ο λόγος που δεν πίνετε γάλα δεν αφορά δυσανεξία στη λακτόζη, τότε προτιμήστε το φρέσκο, άπαχο, βιολογικό αγελαδινό γάλα.

Sushi

Λευκό ρύζι με απειροελάχιστες μπουκίτσες πρωτεΐνης δεν αποτελούν αυτό που θα λέγαμε «υγιεινό γεύμα». Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που προκαλεί ταχύτατη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και εν συνεχεία απότομη έκκριση ινσουλίνης. Η… προσγείωση σακχάρου είναι εξίσου απότομη και αυξάνει αμέσως το αίσθημα πείνας. Εναλλακτικά, προτιμήστε το sashimi που είναι σκέτο φιλέτο ψαριού, και συνοδεύστε με φασολάκια ενταμάμε.

Γκρανόλα

Υπάρχει λόγος που είναι τόσο νοστιμη: φτιάχνεται με γενναίες ποσότητες λαδιού και ζάχαρης. Γι’ αυτό και μόλις 100 γραμμάρια αποδίδουν περί τις 250 θερμίδες με 7 γραμμάρια λίπους. Προτιμήστε μια μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αποξηραμένα φρούτα

Μπορεί να είναι φρούτα, όμως συνήθως περιέχουν έξτρα ποσότητες ζάχαρης που καθιστούν την χωρίς περιορισμό κατανάλωσή τους θερμιδικά… επικίνδυνη. Πλην αυτού, η ζάχαρη επίσης αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα και όπως αναφέραμε παραπάνω, η απότομη «πτώση» του προκαλεί εξάρσεις πείνας.

Μπάρες ενέργειας

Εκτός και αν ασκείστε συστηματικά, σε μεγάλη ένταση για μεγάλες περιόδους – π.χ. προετοιμασία για μαραθώνιο- οι πιθανότητες είναι ότι μια μπάρα ενέργειας το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας φορτώσει με… ενέργεια ήτοι θερμίδες, εκ των οποίων αρκετές από λιπαρά και ζάχαρη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v