Οι κρυμμένες θερμίδες που σαμποτάρουν τη δίαιτα

«Υγιεινά» τρόφιμα και αμελητέες ποσότητες από άλλα, μπορεί να μας φορτώσουν μπόλικες θερμίδες αν δεν προσέξουμε.
Οι κρυμμένες θερμίδες που σαμποτάρουν τη δίαιτα
Στη διατροφή το παν είναι οι θερμίδες. Περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε εγγυώνται ότι θα πάρετε βάρος, λιγότερες ότι θα χάσετε. Τόσο απλά.

Τι γίνεται όμως αν ενώ θεωρούμε ότι τρώμε σωστά, δεν χάνουμε βάρος; Πιθανώς να μην υπολογίζουμε καλά τις «κρυμμένες» θερμίδες από γεύματα και τρόφιμα που… δεν τους φαίνεται.

Ποια είναι αυτά;

Μπάρες δημητριακών: Μπορεί να περιέχουν σιρόπι φρουκτόζης, έξτρα ζάχαρη και λιπαρά. Κάποιες μπάρες δημητριακών ενδεχομένως να σας «φορτώσουν» μέχρι και 350 θερμίδες, όσο μια σοκολάτα δηλαδή.

Γκρανόλα: Φτιάχνεται από δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία συνήθως μαγειρεύονται σε υδρογονωμένα λιπαρά και ενισχύονται με ζάχαρη. Ένα μπολ γκρανόλα με γάλα μπορεί εύκολα να φτάσει τις 600 θερμίδες.

Έτοιμες σαλάτες: Το ότι είναι σαλάτες δεν σημαίνει ότι είναι και χαμηλές σε θερμίδες. Τα κρεμώδη ντρέσινγκ, τα αλλαντικά, τα κομμάτια από τηγανιτό κοτόπουλο και τα κρουτόν τις ενισχύουν με αρκετά σάκχαρα και τρανς λιπαρά, αυξάνοντας κατακόρυφα τις θερμίδες.

Αποξηραμένα φρούτα: Μπορεί να είναι φρούτα, όμως συνήθως περιέχουν έξτρα ποσότητες ζάχαρης που καθιστούν την χωρίς περιορισμό κατανάλωσή τους θερμιδικά… επικίνδυνη. Μισή κούπα αποξηραμένα φρούτα δίνει περίπου 224 θερμίδες.

Χούμους: Νόστιμο και υγιεινό αλλά με… μέτρο. Δύο μόλις κουταλιές της σούπας από το δημοφιλές έδεσμα έχουν 70 θερμίδες. Και ποιος τρώει μόνο δύο κουταλιές της σούπας χούμους;

Σταφύλια: Σε νορμάλ ποσότητα δεν θα συμβεί κάτι, όμως τα σάκχαρα που περιέχουν τα κατατάσσουν στα πιο ενισχυμένα θερμιδικά φρούτα. Μια κούπα σταφύλια έχει περίπου 15 γραμμάρια σάκχαρα, ενώ αν φάτε ένα μικρό τσαμπί τότε θα επιβαρυνθείτε με 310 θερμίδες και 75 γραμμάρια σάκχαρα.

Ξηροί καρποί: Ναι, είναι υγιεινοί στη μη επεξεργασμένη τους μορφή, όμως είναι αρκετά πλούσιοι σε θερμίδες και άρα θέλουν… μέτρο. Μια χούφτα δίνει περίπου 160 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους, ενώ αν έχετε την τάση να τους καταναλώνετε σε μπολ, τα παραπάνω μπορεί και να διπλασιαστούν.

Χυμοί εμπορίου: Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού του εμπορίου δίνει περίπου 143 θερμίδες, με 34 γραμμάρια υδατάνθρακες και 27 γραμμάρια ζάχαρη. Προτιμήστε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα, παρά τους χυμούς τους.

Και άλλες κρυμμένες θερμίδες που δεν τους δίνουμε τόση σημασία όμως… κοστίζουν:

* Λίγο βούτυρο στο τοστ: 36 θερμίδες

* 1 κ.σ. κέτσαπ: 15 θερμίδες

* 1 κ. γλ. ζάχαρη στον καφέ: 15 θερμίδες

* 1 κ.σ. μαγιονέζα στο σάντουιτς: 100 θερμίδες

* 1 κ.σ. ελαιόλαδο στη σαλάτα: 90 θερμίδες

* 1 κ.σ. παρμεζάνα στα μακαρόνια: 22 θερμίδες

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v