Πώς θα περιορίσω τις θερμίδες του αλκοόλ;

Θα μπορούσατε να πίνετε λιγότ… Ναι, εντάξει, σταματάμε. Και πάμε να δούμε πιο ρεαλιστικούς τρόπους να πίνετε χωρίς να παχαίνετε (πολύ).
Πώς θα περιορίσω τις θερμίδες του αλκοόλ;
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως είπε κάποτε κάποιος σοφός, όλα τα ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι ή παράνομα ή ανήθικα ή παχυντικά. Είναι, τουλάχιστον, παρήγορο ότι έχουμε προοδεύσει ως κοινωνία τόσο ώστε το αλκοόλ να ανήκει πια μόνο στην τελευταία κατηγορία. Θα προχωρήσει άραγε κάποτε και η επιστήμη τόσο ώστε να κάνει κάτι και γι’ αυτό; (Ε δεν ξέρουμε τι, να αφαιρέσει κάπως μαγικά τις θερμίδες από το ρούμι μας ας πούμε). Μακάρι. Μέχρι τότε, πάντως, ορίστε μερικά μυστικά που συγκεντρώσαμε για να πίνετε χωρίς να παχαίνετε –ή έστω, να παχαίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο.

(*) Πριν ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να αφιερώσουμε σε όσους σκέφτονται ότι «σιγά μωρέ, πόσο σε παχαίνει πια το αλκοόλ;» μια φράση του Iatronet.gr που μας έκανε να δακρύσουμε:

Το αλκοόλ είναι ένα μη απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό θρεπτικό συστατικό, το οποίο αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (σχεδόν όσο και το μπέικον).

Συγνώμη.

Προτιμήστε το κρασί: Και δη το ξηρό λευκό κρασί, που έχει τις λιγότερες θερμίδες, και τους λιγότερους υδατάνθρακες, τόσο από τα «σκληρά» ποτά (βότκα, ουίσκι, ρούμι κλπ) όσο και από τα υπόλοιπα κρασιά.

Αν πρέπει να πάρετε κοκτέιλ, προτιμήστε ένα χωρίς ζάχαρη: Ιδανικά, ούτε σιρόπι. Ούτε κρέμα. Ναι, το ξέρουμε, δεν είναι εύκολο –αλλά μια προσεκτική ματιά στην cocktail list, που πάντα αναφέρει αναλυτικά τα συστατικά του κάθε κοκτέιλ, μπορεί να σας γλιτώσει από κάμποσες θερμίδες.

«Πιείτε το ποτό σας σκέτο»… θα λέγαμε αν δεν ήταν κατακαλόκαιρο και δεν σας βλέπαμε ήδη από μια μεριά να αγριοκοιτάτε την οθόνη. Ναι εντάξει, πάμε παρακάτω.

Κάντε το Bloody Mary φίλο σας: Φτιάχνεται με βότκα, χυμό ντομάτας και μπαχαρικά, και έχει μόλις 140 θερμίδες –εκατό θερμίδες λιγότερες από την κλασική βότκα-πορτοκάλι που έχει 240. Υπάρχει και σε εκδοχή με τεκίλα, που λέγεται Bloody Maria.

Και πίνω μπύρες: Ναι, κι όμως, η καλοκαιρινή και πολυαγαπημένη μπυρίτσα έχει λιγότερες θερμίδες, ακριβώς επειδή έχει και λιγότερο αλκοόλ τόσο από το κρασί όσο και από τα υπόλοιπα ποτά. Tα 250 ml μπίρα δίνουν περίπου 107 θερμίδες, αλλά και αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς επίσης και «καλούς» υδατάνθρακες (περί τα 13 γραμμάρια), αφού παρασκευάζεται από δημητριακά. Η μπυροκοιλιά είναι φούσκωμα, θα φύγει όταν σταματήσετε να πίνετε μπύρες –ναι, ξέρουμε, εύκολο να το λες…

Πιείτε ξεροσφύρι: Σοβαρά τώρα, τι τα θέλετε τα πατατάκια και τα ξηροκάρπια μες στο κατακαλόκαιρο; Όλοι ξέρουν πως στερούν χρόνο από τη βραδιά σας –αντί να χορεύετε ή να τσαλαβουτάτε, κάθεστε στην άκρη του μπητσόμπαρου και μασουλάτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v