Οι διατροφικές… αμαρτίες που επιτρέπονται

Η δαιμονοποίηση τροφών είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως μήπως κάποια τρόφιμα δεν είναι τόσο… σατανικά όσο νομίζουμε;
Οι διατροφικές… αμαρτίες που επιτρέπονται

Ναι, έχουν θερμίδες και λιπαρά. Ε και; Αν τα καταναλώνουμε με μέτρο μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση τους, χωρίς να βλάψουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας.

Μάλιστα κάποια από αυτά πέρα από ωραία γεύση έχουν και αρκετά θρεπτικά συστατικά που μας οφελούν.

Δείτε επτά διατροφικές «αμαρτίες» που μπορείτε να κάνετε χωρίς τύψεις – αλλά με μέτρο.

Βούτυρο

Μπορεί να έχει 102 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, 64% των οποίων προέρχεται από κορεσμένο λιπος, όμως έχει και θέση στις συνταγές σας. Και αυτό δεν είναι κακό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας, αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα που θα βάζατε κανονικά με γιαούρτι στραγγιστό ή πουρέ μήλου (δείτε εδώ πώς φτιάχνεται) με το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα. 

Μπέικον

Μπορεί να το χαρακτηρίζουν «λίπος με αλάτι», όμως μπορείτε να απολαύσετε την καπνιστή του γεύση με μέτρο. Μια φέτα μπέικον έχει περίπου 45 θερμίδες, επομένως αν προσθέσετε σε μια μερίδα τεσσάρων ατόμων δύο φέτες η γεύση μένει, και οι θερμίδες… αραιώνουν.

Φυστικοβούτυρο/ταχίνι

Και τα δύο είναι άκρως θρεπτικά και άκρως… θερμιδικά. Δύο κουταλιές της σούπας έχουν περί τις 180-200 θερμίδες, με οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνη. Το περισσότερο λίπος τους είναι από «καλά» λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία δίνει ενέργεια, και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Προτιμήστε τις εταιρείες με τις λιγότερες δυνατές προσθήκες και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας για τα σνακ σας ανά ημέρα – όχι παραπάνω.

Μαγιονέζα

Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ότι «μπλοκάρει τις αρτηρίες». Όμως αφ’ ενός τα κορεσμένα λιπαρά φάνηκαν πως δεν είναι τόσο ένοχα όσο νομίζουμε αφ’ ετέρου μέτριες ποσότητες μαγιονέζας σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο δε θα καταστρέψουν το σώμα σας. Αντί να χρησιμοποιήσετε μια κανονική μερίδα μαγιονέζας στις συνταγές σας (με 1440 θερμίδες), προτιμήστε μια κουταλιά της σούπας, η οποία δίνει μόλις 103 θερμίδες με 12 γραμμάρια λίπους εκ των οποίων τα 2 κορεσμένου. Όχι τίποτα άλλο, θα προσλάβετε και το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης E.

Μαύρη σοκολάτα

Έχει ωραία γεύση, αλλά και αρκετά λιπαρά. Είναι «αμαρτία» να την φάτε; Φυσικά και όχι. Και πάλι όμως, με μέτρο. Μια μερίδα 30 γρ. (ένα «πλακάκι» μαύρης σοκολάτας) έχει περίπου 100 θερμίδες προσφέρει στο σώμα σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά – περισσότερα και από τα μούρα. Σε κάθε περίπτωση, για να απολαύσετε τα οφέλη της χωρίς πολλές θερμίδες προτιμήστε οτιδήποτε με περισσότερο από 70% κακάο.

Τυρί

Είναι άκρως θρεπτικό και λογικό αν αναλογιστούμε ότι περίπου ένα ποτήρι γάλα χρειάζεται για να φτιαχτεί μια λεπτή φέτα τυρί. Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Β12, φοσφόρου και σελήνιου, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, με τη μία φέτα να έχει περίπου 7 γραμμάρια, όσα δηλαδή και ένα ποτήρι γάλα. Τέλος, το τυρί όπως και κάθε πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν, έχει λιπαρά οξέα τα οποία συνδέονται με μπόλικα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου δύο.

Μακαρόνια

Δαιμονοποιούνται ότι «παχαίνουν», όμως αν καταναλωθούν και αυτά με μέτρο έχουν οφέλη. Συγκεκριμένα σε αυτήν εδώ την έρευνα, όσοι έτρωγαν μακαρόνια συχνά είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, και μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άνοια. Επίσης, όσοι κατανάλωναν συχνά μακαρόνια είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης. Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής για να καρπωθείτε περισσότερες ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης και αποφύγετε τις λευκές σάλτσες ως συνοδεία. Ιδανικά, συνοδεύστε τα με λαχανικά και πρωτεΐνη για ένα πλήρες και γευστικό γεύμα.

Ν. Γ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v