Τι εμποδίζει την απώλεια βάρους;

Δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά παρά το γεγονός ότι κάνετε υποθερμιδική διατροφή; Δείτε τι μπορεί να φταίει.
Τι εμποδίζει την απώλεια βάρους;
Ορμονικές διαταραχές

Ορμονικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός σαμποτάρουν την απώλεια κιλών. Παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες και επηρεάζει την έκκριση μιας ορμόνης από τον θυρεοειδή αδένα, της ιωδοθυρονίνης, η οποία κινητοποιεί τα τριγλυκερίδια έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός για παραγωγή ενέργειας.

Φύλο

Το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα χάσουμε εύκολα ή δύσκολα κιλά. Οι άντρες χάνουν πολύ πιο εύκολα βάρος από τις γυναίκες, ο οποίες από την φύση τους παράγουν πολύ πιο εύκολα λίπος λόγω δυνατότητας εγκυμοσύνης.

Κακός ύπνος

Ενώ κάνουμε δίαιτα, λόγω του αυξημένου στρες και της ψυχολογικής πίεσης επηρεάζεται ο αριθμός των ωρών που κοιμόμαστε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που «ευθύνεται» μεταξύ άλλων για τη συσσώρευση λίπους.

Ζαχαρώδης διαβήτης

Παθήσεις όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης και ο διαβήτης τύπου «1» δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους, καθώς προκαλούν διαταραχές στην έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία συνδέεται με την λιπογένεση.

Φυτοφάρμακα

Τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα γνωστά σε όλους μας φυτοφάρμακα, επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα, και κατ’ επέκταση δυσκολεύουν εμμέσως την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Κληρονομικότητα

Ο αριθμός των λιποκυττάρων του οργανισμού, καθώς και το μέγεθός τους ορίζεται και σταθεροποιείται κατά την παιδική ηλικία. Αν λοιπόν, κάποιος μικρός ήταν λεπτόσωμος και έγινε παχύσαρκος στην ενήλικη ζωή, θα χάσει πιο εύκολα βάρος από κάποιον που ήταν παχύσαρκος από παιδί.

Φαρμακευτική αγωγή

Κάποια φάρμακα οπως τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, όταν λαμβάνονται μακροχρόνια, «μπλοκάρουν» την απώλεια βάρους.

Έλλειψη άσκησης

Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να χάσει λίπος, γιατί ασκείται ελάχιστα ή καθόλου. Με την άσκηση ο οργανισμός παράγει τις λεγόμενες κατεχολαμίνες, οι οποίες συμμετέχουν στην κινητοποίηση του λίπους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v