Μπορώ να χάσω γρήγορα κιλά;

Ξεκινήσατε διατροφή και οι προσδοκίες σας είναι στα ύψη. Μπορείτε να χάσετε γρήγορα και με ασφάλεια κιλά; Ο ειδικός απαντά.
Μπορώ να χάσω γρήγορα κιλά;
«Πόσο γρήγορα θα τα χάσω;» Σταθερά πρώτη σε δημοφιλία ερώτηση που ακούει κάθε διατροφολόγος από τον πελάτη του, στο πρώτο ραντεβού. Η πίεση της… απώλειας μας διακατέχει όλους – και είναι λογικό. Ποιος δε θα ήθελε να δει αστραπιαία αποτελέσματα στο σώμα του από μια διατροφή;

Κανείς. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό και υγιές;

«Εξαρτάται από το αρχικό βάρος», μας λέει ο κ. Ανδρέας Ζουρδός, Διατροφολόγος. Ένας άνθρωπος με οξεία παχυσαρκία, για παράδειγμα άνω των 120 κιλών, μπορεί να χάσει ακόμα και 4 κιλά την εβδομάδα, με ασφάλεια τον πρώτο καιρό και ακόμα και έξι κιλά τον πρώτο μήνα. Μάλιστα στον παχύσαρκο η «γρήγορη απώλεια» είναι επιτακτική, μιας και αν δεν δει γρήγορα διαφορά στο σώμα του είναι μεγάλος ο κίνδυνος να απογοητευτεί και πιθανώς να τα εγκαταλείψει.

Ένας άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος όμως, και Δείκτη Μάζας Σώματος (18-20) ενδεχομένως να έχει μικρότερο ρυθμό απώλειας, από 2 μέχρι και 4 κιλά τον μήνα. Όσο πιο μεγάλη λοιπόν είναι η απόλυτη μάζα του λίπους στο σώμα του καθενός, τόσο ενδεχομένως και μεγαλύτερη να είναι η απώλεια βάρους τους πρώτους μήνες.

«Το ‘γρήγορο’ για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Για κάποιον σημαίνει τρία κιλά ανά μήνα για κάποιον άλλο τρία κιλά μπορεί να είναι λίγα. Καλό είναι βέβαια να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα για έτσι ενθαρρύνεται η περαιτέρω αλλαγή και βελτίωση της διατροφής του. Όμως οι απαιτήσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές, με βάση το ήδη υπάρχον λίπος, αλλά και τις διατροφικές αλλαγές που μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του», αναφέρει ο ίδιος.

Ο πελάτης, όσο και ο διατροφολόγος, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το διατροφικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται κατανόηση, είναι σύνθετο και απαιτεί τακτική παρακολούθηση και αρκετά ραντεβού με έναν ειδικό, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Στο κομμάτι του κατώτατου επιτρεπτού ορίου θερμίδων που επιτρέπεται να έχει μια ημερήσια διατροφή, ο κ. Ζουρδός αναφέρει πως δεν υπάρχει πλαφόν και έγκειται στην κρίση του διατροφολόγου το πόσες θερμίδες θα μπουν στην ημερήσια διατροφή. Για παράδειγμα, ένα άτομο με χαμηλό βάρος, χαμηλό ύψος και ελάχιστη δραστηριότητα – ήτοι μια γυναίκα με ύψος 1.60 – μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει ακόμα και 1100 θερμίδες μέσα στη μέρα για να χάσει βάρος, ενώ ένας άνδρας 1.90 που γυμνάζεται καθημερινά μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 2000 ανά ημέρα για να χάσει λίπος.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πηγαίνουμε στο άλλο – διατροφικό – άκρο και να υποσιτιζόμαστε για να έχουμε γρήγορη απώλεια κιλών. Μια σαλάτα την ημέρα δεν ωφέλησε κανέναν. Η διατροφή για απώλεια βάρους θα πρέπει να θεωρείται ως μια θετική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με «παρενέργεια» την απώλεια λίπους.

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε… παρακάνει; Σημάδια υποσιτισμού σε εξαντλητικές διατροφές είναι η μειωμένη Β12, η απώλεια μαλλιών, η κακή στοματική υγεία, η κακή ποιότητα νυχιών και μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας. Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις για τη διατροφή που ακολουθείτε.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v