Τι να προσέξετε στο βραδινό γεύμα

Το βραδινό δε χρειάζεται να είναι απόν ούτε… λιλιπούτειο για να μην μας επιβαρύνει. Θα πρέπει όμως να υπακούει σε κάποιους κανόνες.
Τι να προσέξετε στο βραδινό γεύμα
Μπορείτε να φάτε βραδινό. Το «να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκηπας και βραδινό σα ζητιάνος» αποτελεί… μεσαιωνική αντίληψη η οποία έχει ξεπεραστεί από σύγχρονες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βραδινό σας γεύμα θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε να μην καταλήξει να γίνει το πιο ανθυγιεινό γεύμα της ημέρας.

Τι θα πρέπει να προσέξετε λοιπόν; 

Τις θερμίδες

Δεν χρειάζεται να… πεινάσετε στο βραδινό για να μην πάρετε βάρος. Η θερμίδα είναι θερμίδα, ανεξάρτητα από το πότε προσλαμβάνεται και αυτό που προκαλεί πρόσληψη βάρους είναι απλά ότι κάποιος παίρνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει. Απλά φροντίστε το βραδινό σας να μην υπερβαίνει τις 450 (γυναίκες) ή τις 625 (άντρες) θερμίδες, με βάση μια διατροφή 1800-2300 θερμίδων για γυναίκες και 2000 με 2500 θερμίδων για άντρες.

Την τηλεόραση

Είναι το συχνότερο λάθος που κάνουμε κατά το βραδινό γεύμα. Η κατανάλωσή του μπροστά από την τηλεόραση μπορεί να το κάνει άκρως παχυντικό. Σε γενικές γραμμές, ένα γεύμα μπροστά την τηλεόραση… μεγεθύνεται σε ποσότητα – και θερμίδες. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας. Καθίστε στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας.

Τις υπερβολές

Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ζυμαρικά ή ρύζι ή βραστή πατάτα).

Τον ύπνο

Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.

Το επιδόρπιο

Οι βραδινές ώρες είναι και οι πιο… επικίνδυνες για να τσιμπολογήσουμε κάτι γλυκό. Κάτι τέτοιο εγγυημένα θα σας φορτώσει έξτρα θερμίδες τις οποίες δεν χρειάζεται και θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα προκαλώντας ανήσυχο ύπνο. Αν θέλετε πάση θυσία να φάτε/πιείτε κάτι γλυκό προτιμήστε ένα φρούτο ή κάποιο αναψυκτικό χωρίς θερμίδες.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v