ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

H μουσική «αναβαθμίζει» τον εγκέφαλο

Η μουσική είναι ενδεχομένως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την καλλιέργεια της νοητικής μας ικανότητας. Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μουσική εκπαίδευση συνδέεται με ορισμένες νοητικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο στο σχολείο, ή παίζουν σε μουσική μπάντα είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσουν καλύτερα ορισμένες νοητικές ικανότητες. Oι ειδικοί συνέ

Πηγή: Ant1
H μουσική «αναβαθμίζει» τον εγκέφαλο

Η μουσική είναι ενδεχομένως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την καλλιέργεια της νοητικής μας ικανότητας.

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μουσική εκπαίδευση συνδέεται με ορισμένες νοητικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο στο σχολείο, ή παίζουν σε μουσική μπάντα είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσουν καλύτερα ορισμένες νοητικές ικανότητες.

Oι ειδικοί συνέκριναν παιδιά προσχολικής ηλικίας που είχαν λάβει μαθήματα μουσικής με άλλα που δεν είχαν και είδαν ότι ο εγκέφαλος όσων είχαν κάποια μουσική παιδεία αντιδρούσε περισσότερο σε μία σειρά τεστ αναγνώρισης ήχων. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση στη μουσική βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφαλικού ακουστικού φλοιού.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έμεινε μόνο εκεί. Οι ειδικοί εξέτασαν και άλλες νοητικές ικανότητες και είδαν ότι τα παιδιά με μουσική παιδεία είχαν καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

«Υποθέτουμε ότι η μουσική εκπαίδευση (αλλά όχι απαραίτητα η απλή ακρόαση μουσικής) επηρεάζει την προσοχή και τη μνήμη, οπότε διευκολύνει στη μάθηση διαφόρων τομέων», τόνισε η διευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Μουσική και τη Νόηση του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Αλλά και μία παλιότερη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε δείξει ότι η εκπαίδευση των παιδιών σε ένα μουσικό όργανο βελτίωνε όχι μόνο τις κινητικές και ακουστικές τους δεξιότητες αλλά και τη λεκτική τους ικανότητα.

Εν τω μεταξύ άλλοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι κάθε όργανο επηρεάζει διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα στον εγκέφαλο τραγουδιστών, οι αλλαγές συμβαίνουν σε διαφορετικά σημεία από αυτά που παρατηρούνται στον εγκέφαλο κάποιου που παίζει keyboard.

SPONSORED LINKS

"Κανένας ποτέ δεν έγραψε, ζωγράφισε, έπλασε, έκτισε ή εφηύρε οτιδήποτε, παρά μόνο για να ξεφύγει -κυριολεκτικά- από την κόλαση."

Αντονίν Αρτό

  • 1934 - Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή στη λεωφόρο Συγγρού
    1963 - Έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 11.000 ατόμων
    1991 - Συλλαμβάνεται στη Νάπολι ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης ύστερα από τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι- Μπάρι 1-0, όπου το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών

© 2002-2018 MEDIA2DAY