ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πλέον θα φορτίζουμε το κινητό... στα ρούχα μας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι κάνουν δουλίτσα για να μπορούμε να φορτίζουμε τα κινητά μας στα ρούχα μας.

Πλέον θα φορτίζουμε το κινητό... στα ρούχα μας;

Αν πιστεύετε ότι εν έτει 2018 η επιστήμη έχει μείνει στάσιμη τότε διαβάστε και αυτό: ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Αεροπορίας για να φτιάξουν ρουχισμό ο οποίος – μεταξύ άλλων – θα φορτίζει κινητά.

Αν και οι λεπτομέρειες για το αν ο ρουχισμός αυτός θα περιλαμβάνει και εσώρουχα είναι ασαφείς, οπότε ίσως δεν πρέπει προς το παρόν να προβάρουμε ατάκες τύπου «φορτίζεις κινητό ή χάρηκες που με είδες;», οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη πρόοδο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ασχολούνται με συγκεκριμένες νανοδομές άνθρακα από το 2007, όταν και έφτιαξαν νανοσωλήνα από άνθρακα μήκους 2 εκατοστών και παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή, όμως φέτος το πήγαν ένα βήμα παραπέρα και επέκτειναν τις νανοδομές αυτές ώστε να μπορούν να φορεθούν.

Κατάφεραν να τους μετατρέψουν σε κάτι σαν κλωστές, με σκοπό να φτιάξουν ίνες υφασμάτων. Μάλιστα μιλούν για μια νέα επανάσταση στη βιομηχανία του άνθρακα, ειδικά στον τομέα των υφασμάτων όπου αυτός αναμένεται να αντικαταστήσει το πολυέστερ και άλλες συνθετικές ίνες.

«Στο παρελθόν, το μέταλο κυριαρχούσε στη βιομηχανία», αναφέρει ο Mark Schulz, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «όμως νομίζω ότι ο άνθρακας θα αντικαταστήσει και το μέταλλο σε πολλές εφαρμογές. Θα ζήσουμε μια νέα εποχή άνθρακα».

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της φόρτισης, οι κλωστές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την φόρτιση των διαφόρων γκάτζετ στους στρατιώτες – κυάλια νυχτερινής όρασης, φακοί και ασύρματοι επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, ιατρικοί ερευνητές εξετάζουν το πώς οι νανοδομές άνθρακα θα μπορούν να βοηθήσουν στην χορήγηση συγκεκριμένων δόσεων φαρμάκων.

«Μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτές μόρια πρωτεΐνης, τα οποία τα ανθρώπινα κύτταρα θα αναγνωρίζουν και θα λένε ‘αυτό θα το φάω’. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να χορηγούμε φάρμακα τα οποία θα ενισχύουν τα υγιή κύτταρα, θα αναπλάθουν τα άρρωστα και θα σκοτώνουν τα καρκινικά», αναφέρει ο Mark Haase, ένα από τα μέλη της ιατρικής ομάδας.

Προς το παρόν πάντως, θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι οι νανοδομές αυτές δεν είναι τοξικές για το σώμα.

Πηγή.

SPONSORED LINKS

"Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του."

Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY