Πώς θα γίνεις εξπέρ στα Instagram Stories

Δεν έχετε ιδέα πώς δουλεύουν τα stories του Instagram; Μάθετε τα πάντα για την πιο διασκεδαστική λειτουργία του δημοφιλούς app.
Πώς θα γίνεις εξπέρ στα Instagram Stories
Πώς θα τα δεις

Πριν αναφερθούμε στο πώς φτιάχνεται ένα story, ας δούμε αρχικά πώς το βλέπουμε. Αν δεν έχεις λογαριασμό στο Instagram – όντως;- φτιάξε ένα κατεβάζοντας την εφαρμογή για iOS ή Android. Μόνο μέσω της εφαρμογής μπορείς να δεις τα stories όσων ακολουθείς και εμφανίζονται στην κορυφή της αρχικής σελίδας σε κυκλάκια με τη φωτογραφία προφίλ τους.

Ένας πολύχρωμος κύκλος επισημαίνει τα προφίλ που μόλις ανέβασαν ένα νέο story και αγγίζοντας τον μπορείς να το δεις. Κάνοντας tab στα δεξιά ή τα αριστερά της οθόνης για να περάσεις στο επόμενο story του χρήστη, ή να κάνεις slide δεξιά για να εμφανιστεί το κατά χρονολογική σειρά story άλλων χρηστών. Πατώντας το “Watch all” μπορείς να δεις όλα τα story των προφίλ που ακολουθείς back to back.

Πώς θα ανεβάσεις το δικό σου

Κάνοντας tap στη φωτογραφία προφίλ σου από την αρχική οθόνη ανοίγει η κάμερα του κινητού. Τώρα μπορείς να βγάλεις μια φωτογραφία ή ένα βίντεο πατώντας το κεντρικό κουμπί της εφαρμογής και είτε πατώντας το εικονίδιο + να το δημοσιεύεσεις αμέσως είτε να το αποθηκεύσεις στη συσκευή σου.

Συγχαρητήρια, μόλις έφτιαξες το πρώτο σου story!

Αφού το δημοσιεύσεις μπορείς να δεις ποιοι το είδαν από όσους σε ακολουθούν κάνοντας tap στο κάτω μέρος της οθόνη.

Σημείωσε πως τα stories στο Instagram εμφανίζονται «όρθια», επομένως αν βγάλεις μια φωτογραφία ή βίντεο σε αναλογία 16:9 είτε θα γίνει cropped είτε θα εμφανίζει κενές μπάρες από πάνω και από κάτω. Οι μπάρες αυτές βέβαια μπορούν να χρησιμεύσουν για να γράψεις κείμενο, να βάλεις στικεράκια ή gif ή να ζωγραφίσειςκάτι, επομένως σκέψου τις ως… καμβά.

Πώς θα επιλέξεις τη μορφή του story σου

Πέρα από απλό βίντεο ή φωτογραφία, τα stories του Instagram διαθέτουν διάφορα εφέ που εμφανίζονται ως επιλογές αφού ανοίξεις την κάμερα, κάτω ακριβώς από το κουμπί της: normal για να βγάλεις κανονική φωτό ή βίντεο, boomerang για να βγάλεις ένα λουπαριστό βίντεο, rewind για να βγάλεις βίντεο που παίζει ανάποδα και hands free για να βγάλεις βίντεο χωρίς να χρειαστεί να κρατήσεις πατημένο το κουμπί της κάμερας συνεχώς.

Πώς θα προσθέσεις φίλτρα, στίκερ και κείμενο

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τα stories σου δίνουν τη δυνατότητα να «παίξεις» προσθέτωντας διάφορα καλούδια. Κάνοντας swipe δεξιά ή αριστερά επιλέγεις χρωματικό φίλτρο για το story σου.

Αν θέλεις να το πάτε ένα επίπεδο πιο πάνω, μπορείς να προσθέσεις κείμενο, να ζωγραφίσεις ή να βάλεις κάποιο στίκερ πατώντας πάνω στα εκάστοτε εικονίδια. Θέλεις κι άλλο; Αφού πληκτρολογήσεις κείμενο, μπορείς να επιλέξεις το χρώμα του αλλά και το περίγραμμά του πατώντας στο κουμπάκι “A” στο πάνω μέρος της οθόνης.

Όσον αφορά τη λειτουργία της ζωγραφικής, σου δίνονται εργαλεία όπως μολύβι, μαρκαδόρος και σπρέι για να κάνεις ακόμα πιο ελκυστικό το story σου στους ακολούθους. Έκανες κάποιο λάθος; Κανένα πρόβλημα, με την γόμα από τα εργαλεία μπορείς να το σβήσεις ή απλά να πατήσεις undo για να αναιρέσεις την τελευταία πράξη του δράματος.

Στο κομμάτι των στίκερ, το Instagram σου δίνει πληθώρα επιλογών: τοποθεσία, θερμοκρασία, ώρα και μέρα καθώς και διάφορες βλακειούλες όπως καρπουζάκια, γυαλιά ηλίου και δεκάδες emoji. Δεν σου αρκούν αυτά; Μπορείς να φτιάξεις δικό σου στικεράκι, βγάζοντας σέλφι με την καμερά και «κολώντας» το πάνω στο story σου. Την επιλογή αυτή θα τη βρείς μαζί με τις υπόλοιπες ανοίγοντας το μενού των στίκερ.

Τα παραπάνω μπορούν να προστεθούν είτε σε story με φωτογραφία είτε σε στόρι με βίντεο με τη διαφορά ότι στα βίντεο μπορείς να κάνεις pin ένα στικεράκι ώστε να το «κλειδώσεις» σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο/πρόσωπο του βίντεο σου. Απλά πάτα πάνω στο στίκερ που επίλεξες για να το τοποθετήσεις εκεί που θέλεις. Αυτή η λειτουργία βοηθά στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις tag κάποιο άλλο προφίλ στο story σου.

Πώς θα προσθέσεις tags και hashtags

Για να κάνεις tag άλλα προφίλ στα story σου, κάνε tap στο κουμπί για κείμενο και μετά πληκτρολόγήσε το @. Θα εμφανιστούν προτεινόμενα προφίλ ενώ ξεκινάς να πληκτρολογείς. Επίλεξε αυτό που θέλεις και πρόσθεσέ το. Οποιοσδήποτε γίνει tag στο story σου ειδοποιείται αμέσως με το που θα το δημοσιεύσεις.

Για να προσθέσεις hashtag κάνε tap πάνω στο κουμπί των στίκερ και μετά στο κουμπί hashtag ή απλά πληκτρολόγησε το hashtag που θες. Όπως και με τα posts, τα tags άλλων προφίλ και τα hashtags στο story σου  λειτουργούν ως σύνδεσμοι στους οποίους όσοι βλέπουν το story μπορούν να κάνουν tap.

Πώς θα διαγράψεις ένα στίκερ

Διάλεξες χαζομάρα στίκερ; Κανένα πρόβλημα, κάνε tap πάνω του και κρατήσε το πατημένο για να το μεταφέρεις προς τα κάτω στην οθόνη, στον κάδο που θα εμφανιστεί.

Πώς θα βάλεις φίλτρο στη selfie σου

Η λειτουργία που έκανε διάσημο το snapchat υπάρχει και εδώ. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα του Instagram για τις selfies σου μέσα από την κάμερα των stories μπορείς να προσθέσεις φάτσες σκύλου, μάσκες και ένα σωρό ακόμα χαριτωμένες βλακειούλες στο πρόσωπό σου. Συχνά πυκνά τα φίλτρα ανανεώνονται και νέα προστίθενται.

Πώς θα αποκλείσεις κάποιον από το να το δει

Αν δεν θέλεις να βλέπουν όλοι οι φίλοι σου τα stories, μπορείς πριν δημοσιεύσεις το story να πας στις ρυθμίσεις και από εκεί να πατήσεις στο hide story from και να επιλέξεις ποια προφίλ θέλεις να μπλοκάρεις. Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις ποιοι μπορούν να απαντήσουν στο story σου: κανείς, όσοι σας ακολουθούν ή όλοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v