Έτσι θα κρατήσεις ασφαλή τον υπολογιστή σου

Οι ειδικοί ασφάλειας της Google δίνουν συμβουλές για να κρατήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή στο Διαδίκτυο.
Έτσι θα κρατήσεις ασφαλή τον υπολογιστή σου
Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Google διεξήγαγε έρευνα στους Έλληνες χρήστες, για να εξακριβώσει πόσο ασφαλείς είναι. Όπως φάνηκε, δεν έχουν και τις… ασφαλέστερες βάσεις.

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη 'password', το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο, ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Google δημοσίευσε μια ανακοίνωση «προστασίας» για τους χρήστες, με στόχο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς στις περιηγήσεις τους.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

* Για τους κωδικούς πρόσβασης: Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να την συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να την θυμόσαστε.

* Για το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» - phishing προσωπικών δεδομένων: Έχουμε  θωρακίσει το Gmail έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα,  πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Εξετάζουμε ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν- για να καθορίσουμε ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, φιλτράρουμε την πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

* Για τη γενικότερη ασφάλεια: Χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία ασφάλειας για να διατηρήσουμε το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές και συσκευές Android ασφαλέστερα. Παραδείγματος χάρη, έχετε ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση, σαν αυτή; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνουμε το διαδίκτυο για να εμφανίσουμε αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή στην συσκευή σας.

Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τα βασικά της Διαδικτυακής ασφάλειας; Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε το τεστ της Google.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v