Smartphones: Ποιος χρειάζεται φωτογραφική μηχανή;

Παρουσιάζουμε τα καλύτερα smartphones με βάση την κάμερα, για να πετύχετε φωτογραφικό αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό των φωτογραφικών μηχανών.
Smartphones: Ποιος χρειάζεται φωτογραφική μηχανή;
του Χρήστου Τζώρτζη

Στην αγορά σήμερα θα συναντήσετε αρκετά high-end smartphones με εξαιρετικές φωτογραφικές επιδόσεις αλλά και λειτουργίες. Σε γενικές γραμμές, στο άπλετο ηλιακό φως, τα περισσότερα τηλέφωνα μπορούν να φωτογραφίσουν από αρκετά ως πολύ καλά. Τα πράγματα συνήθως “ζορίζουν” σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου παρατηρείται θόρυβος και αλλοίωση των χρωμάτων. Για να είμαστε ακριβείς, μην περιμένετε από ένα τηλέφωνο να μπορεί να φωτογραφίσει το ίδιο καλά με μια μηχανή DSLR, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί και με το παραπάνω στις απαιτήσεις ενός ερασιτέχνη, “mobile”, φωτογράφου. Στη συνέχεια, δε θα επιχειρήσουμε σύγκριση ανάμεσα στους δύο “κόσμους”, αλλά αντί αυτού θα αναφερθούμε στα φωτογραφικά χαρακτηριστικά που αξίζει να αναζητήσετε στην αγορά ενός camera smartphone.

Αξίζει να επενδύσετε σε αυτά

Τα high-end μοντέλα, που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, διαθέτουν οπτικό σταθεροποιητή ο οποίος θα βελτιστοποιήσει τόσο το φωτογραφικό αποτέλεσμα όσο και τη λήψη βίντεο, ενώ θα έχει θετική επίδραση και στη φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πρόκειται για ένα μηχανισμό, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εξάλειψη της μετακίνησης του αισθητήρα, η οποία προκαλείται από το ανεπαίσθητο κούνημα των χεριών του φωτογράφου, ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιείται τρίποδο κατά τη φωτογράφιση.

Οι χαμηλές τιμές στο διάφραγμα του φακού, θα επιτρέψουν στον τελευταίο να “δέχεται” περισσότερο φως, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερο “θόρυβο” στις φωτογραφίες σας. Παράλληλα, αυτό σημαίνει, ότι, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερες τιμές στην ταχύτητα κλείστρου, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται λιγότερο θολές φωτογραφίες.

Όσον αφορά την ανάλυση του αισθητήρα, ακόμα και τα 8 Megapixels θεωρούνται ικανοποιητικά, αν και στα περισσότερα ακριβά smartphones, η τιμή αυτή είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη. Σημειώστε παρόλα αυτά, ότι, επειδή ακριβώς τα τηλέφωνα χρησιμοποιούν μικρούς αισθητήρες, σπανίως θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα στην πλήρη ανάλυση της φωτογραφίας σας. Τα πολλά Megapixels είναι όμως ούτως ή άλλως χρήσιμα, καθώς από τη στιγμή που θα έχετε στα χέρια σας μια φωτογραφία υπέρ-υψηλής ανάλυσης, μπορείτε στη συνέχεια να την επεξεργαστείτε σε έναν υπολογιστή (ή μια αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone) και να βελτιώσετε το αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να “χάσετε” σε λεπτομέρεια.

Προτεινόμενα μοντέλα

iPhone 6S Plus
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ποιότητα της φωτογραφικής μηχανής ενός smartphone δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα Megapixels, κάτι που βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του νέου iPhone. Η Apple, παρόλο που στο πρόσφατο μοντέλο της έχει πλέον ανεβάσει την ανάλυση του αισθητήρα στα 12Megapixel, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη κάμερα να ξεχωρίζει, είναι η ευχρηστία της. Ίσως η τελευταία να υπολείπεται σε φωτογραφικές λειτουργίες συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, αλλά για καθημερινή ποιοτική φωτογράφιση, κρίνεται ιδανική. Ενσωματώνει ένα εξαιρετικό αυτόματο mode με έξυπνες λειτουργίες επεξεργασίας προσφέροντας πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα. Το πρόσφατο μοντέλο διαθέτει επίσης μπροστινή κάμερα, με ανάλυσή 5MP, ενώ χάρη στο Retina Flash, ενεργοποιείται αυτόματα η οθόνη του κινητού τηλεφώνου κάθε φορά που θα κληθείτε να φωτογραφίσετε, ώστε να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Ενδεικτική τιμή: Από €712

LG V10
Το LG V10 καταφέρνει να μπει στη λίστα με τα καλύτερα camera phones, για αρκετούς λόγους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο τηλέφωνο με πολλές manual λειτουργίες φωτογράφισης τόσο για τη φωτογραφία, όσο και για το βίντεο. Ο οπίσθιος φωτογραφικός φακός (16MP) με διάφραγμα f/1.8 σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σύστημα αυτόματης εστίασης, βοηθούν στη λήψη φωτεινών φωτογραφιών χωρίς θόλωση, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το LG V10 διαθέτει επίσης την τεχνολογία tri-camera ενσωματώνοντας δύο μπροστινές κάμερες, για τη σύλληψη ευρυγώνιων selfie φωτογραφιών, με γωνία μέχρι και 120ο.
Ενδεικτική τιμή: Από €577

Samsung Galaxy S6 Edge+
Τα δυνατά σημεία του Samsung Galaxy S6 Edge+ είναι οι οπτικοί σταθεροποιητές που διαθέτει για τη φωτογραφία (OIS - optical image stabilization) αλλά και το βίντεο (VDIS - video image stabilization). Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες θολές φωτογραφίες που προκαλούνται από τα… ασταθή χέρια του φωτογράφου, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπροσθέτως, το S6 Edge+ διαθέτει μία από τις πιο γρήγορες κάμερες στην κατηγορία του, η οποία θα συλλάβει τη φωτογραφία σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από τη στιγμή που θα πατήσετε το κλείστρο (home key). Παράλληλα, η εφαρμογή της Samsung για τη σύλληψη των φωτογραφιών και του βίντεο περιλαμβάνει μια σειρά από εντυπωσιακά όσο και χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως είναι για παράδειγμα η αργή/γρήγορη κίνηση (για το βίντεο), manual focus λειτουργίες αλλά και βίντεο κολάζ.
Ενδεικτική τιμή: Από €643

Nexus 6P
Το Nexus 6P καταφέρνει να ξεχωρίσει κυρίως για τις φωτογραφικές του επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με την απουσία θορύβου κατά τη νυχτερινή φωτογράφιση να είναι εντυπωσιακή. Δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το HDR+ mode, με το Nexus 6P να είναι ικανό να συλλάβει πολλαπλά ίδια καρέ υπό διαφορετική έκθεση και στη συνέχεια να τα συνθέσει σε μία εντυπωσιακή “ζωντανή” φωτογραφία. Στον αντίποδα, τα “αδύναμα” χαρακτηριστικά του smartphone είναι η έλλειψη οπτικού σταθεροποιητή (OIS), αλλά και ο χαμηλής ανάλυσης αισθητήρας που ανέρχεται μόλις - συγκριτικά πάντα – στα 12.3Megapixels.
Ενδεικτική τιμή: Από €590

Moto X Style
Τα smartphones της Motorola συνήθως δε διακρίνονται για την ποιοτική τους κάμερα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Moto X Style. Με τον αισθητήρα των 21Megapixels της βασικής κάμερας, το διπλό flash και τους φακούς με διάφραγμα f/2.0, το μοναδικό του μειονέκτημα είναι η απουσία οπτικού σταθεροποιητή για τις φωτογραφίες (OIS). Οι φωτογραφίες που συλλαμβάνονται με το Moto X Style ξεχωρίζουν για τη σωστή, φυσική, χρωματική τους απόδοση, αλλά και την εξαιρετική αντίθεση των χρωμάτων. Μια από τις καλύτερες επιλογές σε αυτή την κατηγορία και σε μία – συγκριτικά – χαμηλή τιμή.
Ενδεικτική τιμή: Από €490

LG G4
Η κάμερα του LG G4 διαθέτει εξαιρετικά “βασικά” φωτογραφικά χαρακτηριστικά. Οι λεπτομέρειες απεικονίζονται στις φωτογραφίες καθαρά, η δυναμική έκθεση είναι απόλυτα σωστή, ενώ σπάνια θα συναντήσετε φαινόμενα υπέρ-έκθεσης που οφείλονται κυρίως σε έντονα ηλιακά φαινόμενα. Το δυνατό σημείο της κάμερας του smartphone παρόλα αυτά, είναι οι επιδόσεις του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Με το διάφραγμα των φακών να έχει την τιμή f/1.8 αλλά και το πολύ καλό software επεξεργασίας που ενσωματώνεται στο τηλέφωνο, οι φωτογραφίες και από τις δύο κάμερες συλλαμβάνονται “φωτεινές” ακόμα και τη νύχτα. Σε ορισμένες φωτογραφίες παρόλα αυτά και υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες τα χρώματα δεν αποδίδονται με απόλυτη φυσικότητα. Στα “συν” καταγράφονται επίσης η “τεράστια” μπροστινή κάμερα (8MP) ιδανική για τους selfies fans, αλλά και η εξαιρετική τιμή του.
Ενδεικτική τιμή: Από €346

Sony Xperia Z5
Το χαρακτηριστικό που κάνει το Sony Xperia Z5 να ξεχωρίζει, είναι το απίστευτα γρήγορο auto-focus (αυτόματη εστίαση) της κάμερας, καθώς θα χρειαστεί μόλις 0,03 δευτερόλεπτα για να εστιάσει σε κάποιο θέμα. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να συλλάβει βίντεο σε αργή κίνηση με ανάλυση 720p στα 120 frames-per-second. Ο οπτικός σταθεροποιητής τέλος, σε συνάρτηση με την ταχύτατη εστίαση βοηθάνε - σε γενικές γραμμές – στη σύλληψη “καθαρών” φωτογραφιών με ελάχιστο θόρυβο, αν και το κόκκινο στα χρώματα, εμφανίζεται πολλές φορές με μια απόχρωση του σκούρου ροζ.
Ενδεικτική τιμή: Από €464

Microsoft Lumia 950XL
Τα brand names Lumia και PureView που δημιουργήθηκαν από τη Nokia και αποκτήθηκαν από τη Microsoft, έχουν πολύ καλή φήμη στην αγορά των φωτογραφικών smartphones. Για παράδειγμα το μοντέλο Nokia 808 PureView ενσωμάτωνε κάμερα ανάλυσης 41Megapixels, η οποία χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο Nokia Lumia 1020. Τα δύο αυτά brand names (αλλά και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν) επιστρέφουν στο μοντέλο Microsoft Lumia 950 XL, το οποίο όμως χρησιμοποιεί κάμερα με αισθητήρα μεγέθους “μόλις” 20Megapixel και φακό Carl Zeiss. Παράλληλα ενσωματώνεται οπτικός σταθεροποιητής (OIS), τριπλό flash, ενώ η τεχνολογία PureView που χρησιμοποιείται στο τηλέφωνο, βελτιώνει κατά πολύ το φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Ενδεικτική τιμή: Από €614

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v