Αποκτήστε το απόλυτο gaming PC

Ποιες κονσόλες; Έχουμε τις καλύτερες προτάσεις PC για φανατικούς gamers, ώστε να απολαύσετε όπως πρέπει το αγαπημένο σας "σπορ".
Αποκτήστε το απόλυτο gaming PC
του Χρήστου Τζώρτζη

Προτάσεις αγοράς για φανατικούς gamers: από το κουτί του υπολογιστή μέχρι… την οθόνη που θα πρέπει να επιλέξετε για να ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα το αγαπημένο σας “σπορ”.

Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσετε φυσικά, είναι το χρηματικό ποσό που έχετε διαθέσιμο για μια τέτοια επένδυση. Αν και σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί για να δημιουργήσετε ένα gaming PC, ένα πραγματικά δυνατό μηχάνημα για video games χωρίς πολλές… περικοπές, κοστίζει αρκετά χρήματα. Το βασικότερο εξάρτημα, η κάρτα (ή οι κάρτες) γραφικών δηλαδή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κοστίζει… όσο το υπόλοιπο PC.
Ένας καλός οδηγός πάντως, όσον αφορά την τελευταία, μπορεί κάλλιστα να είναι… η οθόνη σας. Αν έχετε στη διάθεσή σας (ή σκέφτεστε να αγοράσετε) ένα συμβατικό monitor ανάλυσης Full HD, μια κάρτα AMD R9 390 είναι υπέρ-αρκετή για να έχετε κοντά στα 60 frames στη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών. Υπάρχουν φυσικά πάντα οι εξαιρέσεις, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ο παραπάνω. Αντίθετα, αν θέλετε να υπερβείτε αυτή την συμβατική (πλέον) ανάλυση της οθόνης (“ανεβαίνοντας” π.χ. στα 4K), θα χρειαστεί ενδεχομένως να επενδύσετε σε διπλές κάρτες γραφικών, εκτοξεύοντας παράλληλα και το κόστος του gaming PC.

Επεξεργαστής και ψύξη



Η “παγίδα” στην οποία και πέφτουν αρκετοί gamers όσον αφορά τα PCs, είναι αναμφισβήτητα ο επεξεργαστής. Αν δεν περιορίζεστε όσον αφορά το κόστος, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι αναμφισβήτητα ο Core i7. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βολευτείτε κάλλιστα και με έναν δυνατό Core i5 (στον οποίο και θα κάνετε overclocking) και να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε κάπου αλλού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για παράδειγμα του i7-4790K (€345) έναντι των Core i5, είναι το hyperthreading, το οποίο όμως, ελάχιστα (έως καθόλου) εκμεταλλεύονται τα παιχνίδια. Αντίθετα, ο Core i5-6600K (€253) αποτελεί εξαιρετική (και πολύ πιο οικονομική) επιλογή και προτείνεται ιδιαίτερα στους ενθουσιώδεις over clockers. Αυτό ισχύει γενικότερα για όλα τη σειρά “K” της Intel η οποία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες overclocking. Ολοκληρώνοντας με τους επεξεργαστές της Intel, ακόμα και ο “ταπεινός” i3-4170 (€116), προσφέρει ισχυρές επιδόσεις σε single thread εφαρμογές - στα περισσότερα παιχνίδια δηλαδή - αν και δεν υποστηρίζει overclocking (για την ακρίβεια υποστηρίζει αλλαγή του BUS, αλλά δεν προτείνεται). Αν προτιμήσετε επεξεργαστές της AMD, ο οκταπύρηνος FX-8350 (€165), αλλά και ο εξαπύρηνος FX-6350 (€130), είναι καλές επιλογές ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε παράλληλα και άλλες multi-threading εφαρμογές στο PC σας.



Σε περίπτωση που δε θα προχωρήσετε σε overclocking του επεξεργαστή, είστε απόλυτα καλυμμένος με την stock ψήκτρα αυτού. Αν παρόλα αυτά θέλετε να “ξεζουμίσετε” τη CPU και να κερδίσετε όσα περισσότερα MHz μπορείτε, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το κόστος μιας καλής ψήκτρας, όπως είναι για παράδειγμα οι Cooler Master 212 Evo (€35), Phanteks PH-TC12DX (€50) και Noctua NH-D14 (€76). Όσον αφορά την υδρόψυξη, θα αποφέρει σίγουρα τη βέλτιστη θερμική απαγωγή στον επεξεργαστή σας, αλλά θεωρούμε, ότι, αξίζει περισσότερο να επενδύσετε κάπου αλλού τα χρήματα που θα δαπανούσατε για ένα τέτοιο σύστημα.

Motherboard και μνήμη



Η άποψή μας είναι ότι δε χρειάζεται να δαπανήσετε πολλά χρήματα για ένα gaming motherboard που θα προσφέρει εξεζητημένα χαρακτηριστικά που ίσως να μη χρειάζεστε. Αφού καταλήξετε αρχικά στον επεξεργαστή, θα πρέπει να αναζητήσετε φυσικά και ένα motherboard που να ταιριάζει με το socket του τελευταίου (π.χ. LGA 1155, LGA 2011, AM3+ κτλπ). Αντίθετα, το chipset παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα αν θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε διπλές κάρτες γραφικών σε Crossfire ή SLI διάταξη, αλλά και στο overclocking. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όντως το chipset υποστηρίζει διπλές AMD (crossfire) ή Nvidia (SLI) κάρτες γραφικών, αλλά και ότι και οι δύο PCI Express υποδοχές που θα χρησιμοποιήσετε λειτουργούν ταυτόχρονα σε ταχύτητα 16x (αυτό π.χ. συμβαίνει στα chipset Ζ97 και 990FX). Σχετικά με το overclocking και συγκεκριμένα για τους επεξεργαστές της Intel, προτιμήστε chipset της σειράς Z (π.χ. Z87, Z97) και όχι της σειράς H (π.χ. H81).



Όσον αφορά τις μνήμες, εκτός και αν προμηθευτείτε κάποια high end motherboard με chipset Χ99, που υποστηρίζει τις μνήμες DDR4, λογικά θα στραφείτε στο δοκιμασμένο και αξιόπιστο DDR3. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από 8GB RAM, ενώ η ταχύτητά της μνήμης θα πρέπει να είναι 1600Mhz. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές στο gaming όσον αφορά την ταχύτητα της μνήμης είναι δυσδιάκριτες πάνω από τα 1333Mhz, οπότε τα 1600MHz θεωρούνται μια άκρως ικανοποιητική ανώτατη τιμή.

Αποθηκευτικός χώρος και κάρτα γραφικών



Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον, ότι μία από τις καλύτερες αναβαθμίσεις για έναν σύγχρονο υπολογιστή, είναι ο δίσκος SSD. Όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, μπορείτε άνετα να καλυφθείτε ακόμα και με έναν μικρό SSD με χωρητικότητα 64GB. Επειδή όμως πρόκειται για gaming PC, θα σας προτείναμε αναμφισβήτητα να προμηθευτείτε έναν μεγαλύτερο δίσκο με χωρητικότητα τουλάχιστον 120GB, ή, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, 256GB. Εγκαθιστώντας τα παιχνίδια που παίζετε συχνότερα σε έναν τέτοιο δίσκο, θα μειώσετε κατά πολύ τους χρόνους φόρτωσης, ενώ θα αυξήσετε παράλληλα και τη γενικότερη απόκρισή τους. Πολύ καλές και οικονομικές επιλογές εδώ, είναι - στα 120GB – οι δίσκοι Crucial BX100 (€63), PNY CS1111 (€60) και Samsung 850 Evo (€67).



Ίσως να περιμένατε ότι, σε ένα gaming PC η πιο δύσκολη επιλογή να είναι… η κάρτα γραφικών. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο φαντάζεστε. Πρόκειται σίγουρα για το μοναδικό εξάρτημα του υπολογιστή, για το οποίο δεν πρέπει να… τσιγκουνευτείτε. Σε αυτό το άρθρο θα απορρίψουμε τις οικονομικές επιλογές και θα επικεντρωθούμε περισσότερο στις Radeon R9 380X 4GB DD XXX OC (€273), R9 390X 8GB (€348) και GTX 980 Ti (€680). Αν τώρα μπορέσετε να βρείτε και κάποια μεταχειρισμένη (ή σε stock) R9 280X μπορείτε να ρίξετε κατά πολύ το συνολικό κόστος, διατηρώντας τις επιδόσεις σε (αρκετά) υψηλά επίπεδα.

Κουτί και τροφοδοτικό



Το κουτί που θα στεγάσει το gaming PC σας είναι υποκειμενική υπόθεση, αν και θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις ανά περίπτωση. Θα πρέπει αρχικά να είναι κάτι που θα σας αρέσει εμφανισιακά, αφού θα στολίζει για αρκετά μεγάλο διάστημα τα γραφείο σας. Αποφύγετε τα μικρά σε μέγεθος κουτιά και προτιμήσετε ένα ευρύχωρο midi (ή και full) tower με αρκετούς ανεμιστήρες και cable management χαρακτηριστικά για σωστή απαγωγή της θερμότητας. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε υδρόψυξη, φροντίστε επίσης να περιλαμβάνει τις κατάλληλες υποδοχές.

Όσον αφορά το τροφοδοτικό, προτιμήστε μια επώνυμη κατασκευή με ηλεκτρονικά εξαρτήματα καλής ποιότητας. Για να υπολογίσετε την ισχύ του, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους πολλούς power supply calculators που θα βρείτε στο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα σε αυτή τη διεύθυνση.

Πληκτρολόγιο και ποντίκι



Τα εξειδικευμένα gaming πληκτρολόγια, αλλά και τα ποντίκια, περιλαμβάνουν πρόσθετα πλήκτρα για να τα κάνετε bind σε μακροεντολές που θα χρησιμοποιήσετε στα αγαπημένα σας παιχνίδια. Στη συσκευασία, περιλαμβάνεται πάντα ειδικό λογισμικό για να ορίσετε τις μακροεντολές και για να διαχειριστείτε εύκολα τις διάφορες λειτουργίες των συσκευών. Σημειώστε ότι, οι τιμές αυτών των πληκτρολογίων και των ποντικιών είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με αυτές των αντίστοιχων συμβατικών συσκευών. Αν μάλιστα το gaming πληκτρολόγιο που θα επιλέξετε είναι μηχανικό, τότε η τιμή του κυριολεκτικά εκτοξεύεται, κοστίζοντας αρκετά πάνω από €100 (π.χ. Razer Blackwidow Chroma Mechanical, €198). Τα μηχανικά πληκτρολόγια παρόλα αυτά προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στους gamers, τα οποία όμως λόγω χώρου δεν μπορούμε να αναφέρουμε σε αυτές τις γραμμές. Θα σας προτείναμε παρόλα αυτά να διαβάσετε το αναλυτικό σχετικό άρθρο, που θα συναντήσετε στη διεύθυνση αυτή.



Όσον αφορά τα gaming ποντίκια τέλος, φροντίστε ώστε, η συσκευή που θα προτιμήσετε να έχει τουλάχιστον 2000 dpi (ίσως και παραπάνω), για να προσφέρει όσο μεγάλη ευαισθησία, αλλά και ακρίβεια κατά το gaming. Δύο εξαιρετικά gaming ποντίκια σε αυτή την κατηγορία είναι και τα Logitech G300s (€35) και Razer Deathadder Chroma (€76).


Οθόνη



Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ανάλυση της οθόνης που θα επιλέξετε, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό κόστος του υπολογιστή σας. Η ελάχιστη ανάλυση που θα πρέπει να επιλέξετε εδώ είναι αναμφισβήτητα η 1920x1080 (full HD), ενώ αν έχετε επενδύσει σε κορυφαία κάρτα γραφικών, μπορείτε να στραφείτε και σε ανάλυση 1440p (π.χ. Dell UltraSharp U2515H - €338). Οι οθόνες με ανάλυση 4Κ θεωρούμε ότι είναι ακόμα ακριβές και απαιτούν ιδιαίτερα ακριβό gaming PC για να μπορέσετε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματά τους.
Σημειώστε επίσης, ότι, οι οθόνες με μέγεθος μεγαλύτερο από 24’’ και ανάλυση Full HD δεν προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ευκρίνεια, καθώς τα dpi σε αυτή την περίπτωση είναι χαμηλά. Τέλος, αν το budget σας το επιτρέπει, μπορείτε να επενδύσετε σε μια οθόνη με πάνελ IPS (και όχι TN που διαθέτουν όλα τα συμβατικά monitors) και η οποία προσφέρει εξαιρετικές γωνίες θέασης αλλά και ιδιαίτερα πιστή χρωματική απόδοση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v