Τι συναλλαγές μπορώ να κάνω με το smartphone μου;

Ποιες αγορές και συναλλαγές μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέσα από την οθόνη του smartphone σας; Όσα πρέπει να ξέρετε για το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τι συναλλαγές μπορώ να κάνω με το smartphone μου;
του Χρήστου Τζώρτζη

Χρησιμοποιώντας σήμερα το αγαπημένο σας smartphone, είστε σε θέση να πληρώνετε για αγαθά ή υπηρεσίες, ακόμα και να εξοφλείτε τους λογαριασμούς σας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, η πληθώρα των εφαρμογών που διατίθενται πλέον για όλες τις πλατφόρμες, προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψετε τη φορητή σας συσκευή… σε ρευστό χρήμα.

Η διαδικασία της “αγοράς από το Internet” είναι κατά βάση γνωστή και συνηθισμένη για μεγάλο ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου, ακόμα και στη χώρα μας. Οι καταναλωτές, αν και υπήρξαν διστακτικοί στην αρχή, σήμερα αγοράζουν online, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Internet, όπως είναι οι χαμηλότερες τιμές αλλά και η μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα.

Έτσι, και ενώ αρχικά το “προνόμιο” των online αγορών ήταν μόνο για τους χρήστες των υπολογιστών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν πλέον να γίνονται κυριολεκτικά από οπουδήποτε, μέσω του smartphone ή του tablet σας. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι, έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα εφαρμογών για όλες τις πλατφόρμες, με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε εκτός από το να προβείτε σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών, να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ακόμα και να προμηθευτείτε εισιτήρια για το μετρό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί, έχει καταγραφεί ότι το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mobile commerce) αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν τρεις φορές ταχύτερο από την αύξηση του συνολικού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ανέπαφες συναλλαγές
Αν και πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνολογία που ενδεχομένως θα δούμε να χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο στο μέλλον, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χρησιμοποιούνται ήδη, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, από ορισμένες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες επικοινωνούν με τη βοήθεια ειδικού chip με POS συσκευές, επιτρέποντας στον κάτοχό τους να πληρώσει “ηλεκτρονικά” για τις αγορές του.

Ο καταναλωτής, απλώς πλησιάζει την κάρτα του ή το smartphone του στο POS και η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς μετρητά, χωρίς υπογραφή, και χωρίς PIN για μικρά ποσά. Στην περίπτωση των smartphones, είναι ευνόητο φυσικά ότι η συσκευή θα έχει εγκατεστημένη συγκεκριμένη εφαρμογή που θα συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό ή με πιστωτική κάρτα. Με τον τρόπο αυτό, προσομοιώνεται κατά κάποιον τρόπο το φυσικό πορτοφόλι του καταναλωτή, με αποτέλεσμα, η παρουσία και μόνο του κινητού να παίρνει, χωρίς επαφή, την έγκριση της συναλλαγής από το POS.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι δυνατά χάρη στην τεχνολογία Near field communication (NFC), ένα σχετικά πρόσφατο (αν και όχι ιδιαίτερα καινούριο) πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας, που επιτρέπει στις φορητές συσκευές που το υποστηρίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους από πολύ μικρή απόσταση της τάξης των 10 εκατοστών ή λιγότερο.

Ο τραπεζικός σας λογαριασμός στα χέρια σας
Ένας δεύτερος τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο για να πληρώσετε ηλεκτρονικά, είναι με τη βοήθεια e-banking εφαρμογών, αλλά και του PayPal. Για τις πρώτες, θα πρέπει να αναζητήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή της τράπεζας (ή των τραπεζών) στις οποίες διατηρείτε λογαριασμό. Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αντίστοιχη εφαρμογή σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πάντα να βρείτε στο εκάστοτε website.

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εφαρμογές, όπως οι i-bank Simple Pay και winbank easypay - διαθέσιμες για Android, iPhone και, Windows Phone 8 (winbank easy pay). Με τη βοήθειά τους μπορείτε να πραγματοποιήσετε πληρωμές προς συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς, όπως ΔΕΚΟ, Δημόσιες Υπηρεσίες, Μη Κρατικούς Οργανισμούς, Εταιρείες Κινητής και Σταθερής Τηλεφωνίας, Ασφαλιστικές Εταιρίες κ.α., με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας (MasterCard ή VISA). Παρόλο που οι δύο αυτές εφαρμογές είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας (i-bank Simple Pay) και της Τράπεζας Πειραιώς (winbank easypay) αντίστοιχα, μπορείτε να συνδέσετε σε αυτές οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα, ανεξαρτήτως τράπεζας που έχει αυτή εκδοθεί.

Ένα ακόμα μεγάλο “κεφάλαιο” στο κομμάτι των mobile και γενικότερα των ηλεκτρονικών πληρωμών, είναι φυσικά και το PayPal. Η λογική χρήσης του είναι παρόμοια με αυτή των παραπάνω εφαρμογών: Συνδέετε τον λογαριασμό σας στο PayPal με την πιστωτική σας κάρτα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό και μπορείτε στη συνέχεια να αγοράζετε online με την εισαγωγή μόνο ενός username και ενός password. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα από έναν τραπεζικό λογαριασμό ή την πιστωτική σας κάρτα στο “πορτοφόλι” του PayPal, όσο συχνά εσείς θέλετε, και να αντλείτε από εκεί χρήματα για τις αγορές ή τις πληρωμές σας.

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι δε χρειάζεται να εισάγετε κάθε φορά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας στα online καταστήματα από τα οποία θέλετε να αγοράσετε online, κάτι το οποίο συνεπάγεται φυσικά μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σας. Το PayPal προσφέρει επίσης δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, δίνοντάς σας το δικαίωμα να αμφισβητήσετε τη συναλλαγή - αν αυτή δε σας καλύπτει στο 100% - ενώ η πιστωτική υπηρεσία ενδέχεται να σας επιστρέψει τα χρήματα σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχετε δίκιο. Το μειονέκτημα είναι ότι, παρ’ όλο που το PayPal είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο χώρο των ηλεκτρονικών αγορών, δεν υποστηρίζεται από όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Όπου όμως το βρίσκετε διαθέσιμο, καλό είναι να το προτιμάτε. Η αντίστοιχη εφαρμογή για το PayPal υπάρχει φυσικά για όλες τις πλατφόρμες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Εφαρμογές για όλες… τις δουλειές
Εκτός όμως από τη άμεση διαχείριση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τις πληρωμές μέσω PayPal, μπορείτε να εγκαταστήσετε mobile εφαρμογές στο smartphone σας, για να πληρώνετε σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Σημειώστε ότι, οι περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούν κατά βάση υπηρεσίες web banking ή το PayPal για την πληρωμή των υπηρεσιών, ενώ κάποιες άλλες πάλι, υποστηρίζουν και την απευθείας χρήση πιστωτική κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν ένα εύχρηστο και ευέλικτο περιβάλλον για να πραγματοποιήσει ο χρήστης τις αγορές του.

Το TfA tickets για παράδειγμα, σας δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι εφαρμογές e-food και deliveras.gr, να παραγγείλετε φαγητό (delivery) στο σπίτι. Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε φυσικά να πληρώσετε σε μετρητά με την παράδοση του φαγητού, αν και προσφέρεται επιπλέον και η εναλλακτική πληρωμή μέσω PayPal.

Στο ίδιο κλίμα, το Taxibeat είναι μια εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να ανακαλύψετε το ταξί που είναι πιο κοντά σας γεωγραφικά, μέσω GPS, να το καλέσετε και φυσικά να πληρώσετε τη διαδρομή.

Για πληρωμές σε δημόσιες υπηρεσίες, δείτε εφαρμογές όπως το ΔΕΗ και το EYDAP, με τις οποίες μπορείτε να εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις σας στη ΔΕΗ και την ΕΥΠΑΔ αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές προσφέρουν εκτός από τη δυνατότητα πληρωμών, παράλληλα και ενημέρωση, όπως για παράδειγμα άμεση πληροφόρηση για τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης, δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς του τελευταίου έτους, επικοινωνία για θέματα γενικού ενδιαφέροντος και βλάβες και πολλά ακόμα χρήσιμα και ενδιαφέροντα. Τέλος, θυμηθείτε να ρίξετε μια ματιά και στις εφαρμογές των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες τόσο σε συνδρομητές συμβολαίου, όσο και σε αυτούς καρτοκινητής.

*Σημείωση: Ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί σε κάποιες από τις παραπάνω υπηρεσίες (όπως το PayPal) εξαιτίας των capital controls αυτή την περίοδο – ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του εκάστοτε φορέα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v