Smartphones για… καλές φωτογραφίες: Οι top επιλογές

Πώς ελέγχουμε την ποιότητα φωτογράφισης ενός smartphone και ποια ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα; Συμβουλές για… επίδοξους mobile φωτογράφους.
Smartphones για… καλές φωτογραφίες: Οι top επιλογές
του Χρήστου Τζώρτζη

Ορισμένα από τα σύγχρονα smartphones προσφέρουν εφάμιλλη φωτογραφική ποιότητα με πολλές φωτογραφικές μηχανές. Είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα της κάμερας σε ένα smartphone και τι "χάνουμε" σε σχέση με μια compact μηχανή ή μια DSLR;

Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες νέων ακριβών μοντέλων smartphones, τα οποία - οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται, ότι - θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές, όσον αφορά φυσικά την ποιότητα φωτογράφισης που προσφέρουν. Αν παρ’όλα αυτά δεν ασχολείστε εντατικά με τη φωτογραφία, μάλλον δύσκολα θα μπορέσετε να διακρίνετε αν τα λεγόμενά τους είναι αληθή ή αν πρόκειται απλώς για τρυκ του marketing. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανόν να σας δημιουργηθούν διάφορα ερωτήματα, όσον αφορά τις πραγματικές επιδόσεις των καμερών των smartphones: είναι κατάλληλες για φωτογράφιση τη νύχτα; Τα 20 Megapixel της κάμερας σημαίνουν και καλή ποιότητα φωτογραφίας; Χρειάζομαι οπτικό stabilizer στο τηλέφωνό μου;

Για να είμαστε ακριβείς, σε συνθήκες ηλιοφάνειας, τα περισσότερα τηλέφωνα μπορούν να φωτογραφίσουν από αρκετά ως πολύ καλά. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορείτε να εξετάσετε για να βγάλετε περαιτέρω συμπεράσματα για τις φωτογραφικές επιδόσεις μιας συσκευής.

Χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά τις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων, από τα οποία μπορείτε να προσδιορίσετε την ποιότητα φωτογράφισης, αλλά και να τα συγκρίνετε με τα αντίστοιχα των “κανονικών” φωτογραφικών μηχανών. Τρία από αυτά, το ISO, η ταχύτητα του κλείστρου και το διάφραγμα, είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή του φωτός στο φακό, λίγο πριν τη φωτογράφιση. 

Οι τιμές ISO για παράδειγμα, χαρακτηρίζουν την ευαισθησία της κάμερας στο φως και η οποία – ως γνωστόν - λειτουργεί πιο “αποδοτικά” σε συνθήκες υψηλού φωτισμού. Ρυθμίζοντας την κάμερα στο Auto ISO, η τελευταία προσαρμόζει αυτόματα το ISO, ανάλογα με τη φωτεινότητα της σκηνής που φωτογραφίζετε. Ο χρήστης σε αυτή την περίπτωση δεν έχει έλεγχο της συγκεκριμένης ρύθμισης. Όσο αυξάνεται η τιμή του ISO, τόσο περισσότερο φως εισέρχεται στην κάμερα, με αποτέλεσμα μια φωτεινότερη φωτογραφία. Το ISO 200, για παράδειγμα, προτείνεται για φωτογράφιση σε συννεφιασμένες ημέρες και προσφέρει αποδεκτή ποιότητα εικόνας, με λίγο θόρυβο. Αν πάντως χρησιμοποιήσετε πολύ υψηλές τιμές ISO σε συνθήκες που δεν απαιτείται, θα καταλήξετε ως αποτέλεσμα να έχετε, μια “ξασπρισμένη” φωτογραφία με πολύ θόρυβο. Σημειώστε ότι τα smartphones, έχουν συνήθως λιγότερη ευελιξία όσον αφορά την επιλογή των τιμών ISO συγκριτικά με τις κανονικές φωτογραφικές μηχανές.

Η ταχύτητα του κλείστρου, υποδηλώνει το χρονικό διάστημα που παραμένει εκτεθειμένος στο φως ο αισθητήρας της κάμερας. Αν το κλείστρο παραμείνει ανοιχτό για περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, θα καταλήξετε με μια θολή, ή καμένη φωτογραφία, ενώ αν το τελευταίο παραμείνει ανοιχτό λιγότερο από όσο απαιτείται, η φωτογραφία θα βγει σκοτεινή. Το διάφραγμα αναφέρεται στο “άνοιγμα” του φακού. Στις κανονικές φωτογραφικές μηχανές υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε το άνοιγμα μικρότερο ή μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να περνάει και πάλι περισσότερο ή λιγότερο φως στον αισθητήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της φωτογράφισης. Αν έχετε χαμηλή τιμή διαφράγματος, αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα στο φακό είναι ορθάνοιχτο, επιτρέποντας περισσότερο φως να εισχωρήσει στην κάμερα. Αντίθετα, οι υψηλές τιμές στο διάφραγμα, επιτρέπουν αντίστοιχα λιγότερο φως, με αποτέλεσμα πιο σκοτεινές φωτογραφίες.

Δυστυχώς, στα περισσότερα smartphones δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της τιμής του διαφράγματος – η οποία αναφέρεται σε f-stops, π.χ. f/1.9 - με αποτέλεσμα να περιορίζεται αρκετά το τελικό αποτέλεσμα της φωτογράφισης. Τέλος, όσον αφορά την ανάλυση της κάμερας, μπορούν όντως τα Megapixels να κάνουν τη διαφορά; Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακρίβειες που θα συναντήσετε στο χώρο της φωτογραφίας, η οποία σκοπίμως πολλές φορές - και κυρίως για λόγους marketing - χρησιμοποιείται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αρκετό για μια φωτογραφική μηχανή να έχει πολλά Megapixels για να συλλαμβάνει και καλές φωτογραφίες. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει για παράδειγμα το μέγεθος του αισθητήρα, τομέας στον οποίο χωλαίνουν – λόγω περιορισμένων διαστάσεων - και τα περισσότερα smartphones,

Τι είναι σημαντικό τελικά;

Τι θα πρέπει τελικά να αναζητήσετε στην κάμερα ενός smartphone; Ο οπτικός σταθεροποιητής (stabilizer) για παράδειγμα, είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά κατά τη φωτογράφιση. Το οπτικό stabilizer, είναι επιφορτισμένο με την εξάλειψη της μετακίνησης του αισθητήρα, η οποία προκαλείται από τα… ασταθή χέρια του φωτογράφου. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία που θα βελτιστοποιήσει τόσο το φωτογραφικό αποτέλεσμα όσο και τη λήψη βίντεο, ενώ θα έχει θετική επίδραση και στη φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Καλό θα είναι επίσης να προτιμήσετε smartphone με χαμηλές τιμές στο διάφραγμα, αν και σε γενικές γραμμές αυτό είναι κάτι που ισχύει για τις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων. Με αυτό το σκεπτικό, από τη στιγμή που θα εισέρχεται περισσότερο φως στην κάμερα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαμηλότερες τιμές ISO, με αποτέλεσμα και λιγότερο “θόρυβο” στις φωτογραφίες σας. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές στο διάφραγμα, σημαίνουν, ότι, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερες τιμές στην ταχύτητα κλείστρου, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται σε λιγότερο θολές φωτογραφίες.

Όσον αφορά τα Megapixels, μια ανάλυση μεταξύ 8 και 16 Megapixels θεωρείται ικανοποιητική. Όπως έχουμε προαναφέρει, επειδή ακριβώς τα τηλέφωνα χρησιμοποιούν μικρούς αισθητήρες, σπανίως θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα στην πλήρη ανάλυση της φωτογραφίας σας. Χρησιμοποιώντας όμως μια κάμερα με πολλά Megapixels, μπορείτε μετά τη φωτογράφιση να μικρύνετε την ανάλυση της φωτογραφία σας χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή (ή μια εφαρμογή στο smartphone) και να βελτιώσετε το αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να “χάσετε” σε λεπτομέρεια. Αν φυσικά δε σας ενδιαφέρει να τυπώνετε τις φωτογραφίες σας, αλλά ανεβάζετε κυρίως εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα, οι απαιτήσεις σας σε Megapixels (αλλά και στα χαρακτηριστικά της κάμερας γενικότερα) μπορούν να είναι ακόμα χαμηλότερες.

Παράλληλα, θα σας προτείναμε να ρίχνετε σε γενικές γραμμές μια ματιά στα reviews που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για συγκεκριμένα smartphones. Δεν αποτελούν πάντα απολύτως αξιόπιστες λύσεις, αλλά μπορούν σε γενικές γραμμές να σας προσφέρουν μια καλή εικόνα για τις επιδόσεις της κάμερας του smartphone που σκέφτεστε να αγοράσετε. Καλό θα ήταν επίσης να διαβάζετε τα σχόλια που δημοσιεύονται κάτω από αντίστοιχα άρθρα στο Διαδίκτυο, τα οποία πολλές φορές είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όσον αφορά το πρακτικό “κομμάτι” της “συμβίωσης” με το smartphone που “έχετε βάλει στο μάτι”.

Προτεινόμενα μοντέλα

Κλείνοντας, δε θα έπρεπε να παραλείψουμε να αναφερθούμε σε μια πολύ έξυπνη ιδέα - όσον αφορά πάντα τη mobile φωτογράφιση – που έρχεται από τη Sony. Η Ιαπωνική εταιρία λοιπόν, δημιούργησε και κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα στην αγορά μια σειρά από πρόσθετα φωτογραφικά modules για ορισμένα από τα smartphones της. Έτσι, τα μοντέλα DSC-QX10 (€140), DSC-QX30 (€287) και DSC-QX100 (€350) είναι ουσιαστικά αυτόνομες φωτογραφικές μηχανές που ενσωματώνουν φακό συνδέονται με το τηλέφωνο με Wi-Fi ή NFC και μπορείτε να τα χειρίζεστε μέσα από την οθόνη αφής της φορητής συσκευής σας.

Παρόλο που αυτά τα modules είναι σχεδιασμένα για πρωτεύουσα χρήση με το smartphone σας, τροφοδοτούνται από μπαταρίες, δέχονται κάρτες μνήμης, ενώ διαθέτουν και πλήκτρο κλείστρου, με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε, θα κάνουμε μια ονομαστική αναφορά σε ορισμένα από τα καλύτερα φωτογραφικά τηλέφωνα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Έτσι, αν σκέφτεστε να αγοράσετε αυτόν τον καιρό smartphone με καλή φωτογραφική μηχανή, δείτε σίγουρα ένα εκ των HTC One M8 (€410), iPhone 6 Plus (€670), LG G3 (€310), Nokia Lumia 1020 (€283), Samsung Galaxy S5 (€370), Samsung Galaxy K Zoom (€360), Sony Xperia Z3 (€340), περισσότερες πληροφορίες για τα οποία μπορείτε φυσικά να βρείτε στο Διαδίκτυο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v