Τα 20 καλύτερα tips και tricks για το Android σας

Είκοσι... κόλπα που λύνουν χέρια, εξαιρετικά αφιερωμένες στους κατόχους τηλεφώνων με το λειτουργικό σύστημα της Google.
Τα 20 καλύτερα tips και tricks για το Android σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Πόσο καλά γνωρίζετε το Android; Ακόμα και αν έχετε χρόνια στην κατοχή σας smartphone ή tablet με το λειτουργικό σύστημα της Google, ίσως να σας έχουν διαφύγει ορισμένα χρήσιμα tips.

Στη συνέχεια θα βρείτε 20 από τα δημοφιλέστερα κολπάκια (κυρίως για την έκδοση KitKat) που θα βελτιώσουν την καθημερινή σας ενασχόληση με την αγαπημένη σας συσκευή.

1. Προβληματικές εφαρμογές

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Android, ορισμένες εφαρμογές να έχουν προβλήματα “ασυμβατότητας” με συγκεκριμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Παρόλα αυτά, αν κάποια εφαρμογή crash-άρει συχνά πυκνά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Πριν προχωρήστε στην απεγκατάστασή της, μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις> Εφαρμογές, επιλέξετε την προβληματική εφαρμογή και δοκιμάστε να καθαρίσετε την cache και τα δεδομένα αυτής. Ίσως έτσι να λυθεί το πρόβλημα.

2. Χρησιμοποιήστε το πρόσωπό σας για να ξεκλειδώσετε το smartphone σας

Αν και στην πράξη δε λειτουργεί σωστά στον απόλυτο βαθμό, πρόκειται για μια εντυπωσιακή λειτουργία που αξίζει να δοκιμάσετε. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως κατά τη χρήση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Για να ενεργοποιήσετε και να δοκιμάσετε αυτό το χαρακτηριστικό μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Κλείδωμα οθόνης> Ξεκλείδωμα προσώπου.

3. Απαλλαγείτε από τους θορύβους και τις δονήσεις των πλήκτρων

Ορισμένες φορές είναι χρήσιμο, άλλες πάλι εκνευριστικό. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι το vibration feedback όπως ονομάζεται αυτό το χαρακτηριστικό της δόνησης των πλήκτρων, καταναλώνει μπαταρία. Έτσι, αν επιθυμείτε να το απενεργοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε μέσα από το μενού Ρυθμίσεις> Γλώσσα και εισαγωγή και να επιλέξετε στη συνέχεια το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε. Από το ίδιο μενού μπορείτε να απενεργοποιήσετε και τους αντίστοιχους θορύβους κατά το “tapping” στην οθόνη αφής.

4. Δείτε ενδιαφέροντα easter eggs

Κάτι περισσότερο ψυχαγωγικό, παρά σημαντικό, είναι και τα διάφορα easter eggs που έχει ενσωματώσει η Google σε κάθε έκδοση του Android. Για να δείτε το χαρακτηριστικό animation της δικής σας έκδοσης, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Σχετικά με το τηλέφωνο> Πληροφορίες λογισμικού και κάντε tap γρήγορα στο πεδίο Έκδοση Android αρκετές φορές μέχρι να εμφανιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Ενεργοποιήστε το Developer Mode

Το Developer mode είναι μια συλλογή από προχωρημένες (αλλά και πειραματικές) επιλογές για το Android, οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να αυξήσουν τις επιδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Αν πάλι χρησιμοποιηθούν λάθος, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα – αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που το συγκεκριμένο μενού είναι κρυφό. Αν παρόλα αυτά γνωρίζετε πολύ καλά τι κάνετε και θέλετε να “παίξετε” με αυτές τις ρυθμίσεις, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Σχετικά με το τηλέφωνο> Πληροφορίες λογισμικού και κάντε επτά φορές tap στο Αριθμός κατασκευής για να εμφανιστεί το μενού Developer Mode (Επιλογές προγραμματιστή) στο κεντρικό μενού των ρυθμίσεων.

6. Ελαχιστοποιήστε τις εφαρμογές που τρέχουν στο background

Οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο του Android, επιβραδύνουν ως ένα βαθμό το λειτουργικό σύστημα, ενώ καταναλώνουν και μπαταρία. Έτσι, αν έχετε ήδη ενεργοποιήσει το Developer mode όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των background processes μέσα από τη σχετική επιλογή που βρίσκεται στο τέλος του συγκεκριμένου μενού (Όριο παρασκηνιακής διαδικασίας).

7. Χρησιμοποιήστε το ART runtime

Το Android χρησιμοποιεί το Dalvik runtime, έναν compiler για να διαχειρίζεται τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος. Η έκδοση Kitkat παρόλα αυτά περιλαμβάνει έναν βελτιωμένο compiler που ακούει στο όνομα ART. Για να τον ενεργοποιήσετε (είναι απενεργοποιημένος ως προεπιλογή), θα χρειαστεί και πάλι να εισέλθετε στο Developer mode.

8. Γεωγραφικός προσδιορισμός μέσω Wi-Fi

Το Android KitKat σας επιτρέπει να προσδιορίσετε γεωγραφικά το smartphone ή το tablet σας και μέσω Wi-Fi, χωρίς να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά το GPS της συσκευής. Αυτό με απλά λόγια μεταφράζεται σε εξοικονόμηση μπαταρίας. Για να ενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Τοποθεσία > Λειτουργία.

9. Διαγράψτε από απόσταση το τηλέφωνό σας, σε περίπτωση που το χάσετε

Αυτή η δυνατότητα σας προσφέρεται μέσα από αυτήν εδώ τη διεύθυνση. Σε περίπτωση που το κινητό σας τηλέφωνο είναι online ή έχει ενεργοποιημένο το GPS θα εμφανιστεί η ακριβής γεωγραφική του θέση στο Google Maps. Επίσης, μέσα από το σχετικό μενού μπορείτε να το κάνετε να χτυπήσει, να το κλειδώσετε, αλλά και να διαγράψετε εντελώς τα περιεχόμενά του (factory reset).

10. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικούς launchers

Τα περισσότερα μοντέλα smartphone και tablet, χρησιμοποιούν έναν προεπιλεγμένο – συνήθως από την εταιρία κατασκευής – launcher. Εσείς μπορείτε παρόλα αυτά να εγκαταστήσετε περισσότερους και να επιλέγετε κάθε φορά αυτόν που επιθυμείτε. Το τελευταίο επιτυγχάνεται όταν επιλέξετε το εικονίδιο με το σπιτάκι (Home) που βρίσκεται πάντα κάτω από την οθόνη. Από τη λίστα που θα εμφανιστεί, επιλέξετε έναν από τους εγκατεστημένους browsers, αλλά αποφύγετε να ορίσετε ως μόνιμη την επιλογή σας, για να μπορείτε να εναλλάσσεστε εύκολα.

11. Απενεργοποιήστε τα animations

Ωραία τα animations που εμφανίζονται κατά τη μετάβαση από οθόνη σε οθόνη, ή κατά την εναλλαγή εφαρμογών στο Android, αλλά μπορεί παρόλα αυτά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Για να τα απενεργοποιήσετε, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Επιλογές προγραμματιστή και στο πεδίο Σχεδίαση. Από εκεί, ορίστε όλα τα animations στο Off για να επιταχύνετε σημαντικά τις λειτουργίες της συσκευής σας.

12. Απενεργοποιήστε τις περιττές ειδοποιήσεις

Σε περίπτωση που λαμβάνετε συχνά ειδοποιήσεις από εφαρμογές που δεν σας ενδιαφέρουν, μπορείτε εύκολα να τις απενεργοποιήσετε. Στο Android 4.1 ή νεότερο, κάντε long tap σε κάποια ειδοποίηση από το notification bar, επιλέξτε Πληροφορίες εφαρμογής και αποεπιλέξτε το Εμφάνιση ειδοποιήσεων.

13. Απενεργοποιήστε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Όταν είστε σίγουροι ότι δε θα χρειαστείτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καλό είναι να απενεργοποιήσετε τη σχετική λειτουργία, για να εξοικονομήσετε μπαταρία. Μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μετακινήστε το σχετικό slider στο Off. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα ενεργοποιήσετε ξανά.

14. Προσθέστε πολλαπλούς Google λογαριασμούς

Μπορεί να χρειάζεστε μόνο έναν Google λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε το Android, αλλά έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε σε αυτό όσους επιπλέον λογαριασμούς επιθυμείτε. Μέσα από τις Ρυθμίσεις, επιλέξτε Λογαριασμοί και Συγχρονισμός> Google και εισάγετε τα στοιχεία του καινούριου σας λογαριασμού. Όταν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, μην ξεχάσετε να ορίσετε τι ακριβώς θέλετε να συγχρονίζετε σε αυτό το λογαριασμό από εδώ και στο εξής.

15. Απενεργοποιήστε τις αυτόματες αναβαθμίσεις των εφαρμογών

Όταν το smartphone σας συνδεθεί στο Internet μέσω Wi-Fi, ξεκινάει συνήθως να κατεβάζει αυτόματα τις νέες εκδόσεις των εφαρμογών από το Play Store (default ρύθμιση). Αν επιθυμείτε να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά για να εξοικονομήσετε κυρίως πολύτιμο bandwidth, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του Play Store και επιλέξτε Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών> Χωρίς αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών. Από εδώ και στο εξής, για να αναβαθμίσετε τις εφαρμογές σας, μεταβείτε και πάλι μέσα από το Play Store στο Οι εφαρμογές μου (σύρετε την οθόνη από τα αριστερά) και επιλέξτε Αναβάθμιση όλων.

16. Ελέγξτε για αναβαθμίσεις του Android

Όσοι χρήστες χρησιμοποιούν επίσημη (stock) έκδοση του Android, καλό είναι να ελέγχουν ανά τακτά διαστήματα για νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που διατίθενται OTA (Over The Air). Μέσα από τις Ρυθμίσεις, επιλέξτε Σχετικά με το τηλέφωνο και κάντε tap στο Κέντρο ενημέρωσης> Ενημέρωση λογισμικού> Έλεγχος ενημέρωσης λογισμικού.

17. Αλλάξτε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των εφαρμογών

Αν χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή για έναν τύπο αρχείου (π.χ image viewer για τις εικόνες jpg) και κάποια στιγμή αλλάξετε γνώμη και θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη εφαρμογή, θα πρέπει να αλλάξετε επίσης και το file association. Από τις Ρυθμίσεις επιλέξτε Εφαρμογές και από την καρτέλα Όλα κάντε tap στην εφαρμογή που θέλετε να “απενεργοποιήσετε” και επιλέξτε Εκκαθάριση προεπιλογών.

18. Οργανώστε την επιφάνεια εργασίας με φακέλους

Για να δημιουργήσετε φακέλους κατηγοριοποιώντας τις εφαρμογές σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε ένα εικονίδιο επάνω σε ένα δεύτερο εικονίδιο. Στη συνέχεια μετονομάστε το φάκελο εισάγοντας κείμενο στο σχετικό πεδίο στην οθόνη σας. Ισχύει για τις πλέον πρόσφατες εκδόσεις του Android 4+.

19. Εγκαταστήστε εφαρμογές εκτός Google Play

Αν και καλό θα είναι οι εφαρμογές που εγκαθιστάτε στη συσκευή σας να κατεβαίνουν μέσα από το Play Store (για λόγους ασφαλείας), υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως αυτό να μην είναι εφικτό. Έτσι, για να εγκαταστήσετε ουσιαστικά ένα αρχείο apk στο Android μέσα από κάποιον file browser, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή Άγνωστες προελεύσεις μέσα από τις Ρυθμίσεις> Ασφάλεια.

20. Συντομεύσεις για κλήσεις στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Κάντε παρατεταμένα tap στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε Συντομεύσεις> Επαφές για να δημιουργήσετε συντομεύσεις για τηλεφωνικές κλήσεις στα πρόσωπα με τα οποία συνομιλείτε συχνότερα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v