Φορητά αξεσουάρ: Gadgets με υψηλό IQ

Smart watches, activity trackers, φορητές κάμερες δράσης: Γνωρίστε μερικά από τα δημοφιλέστερα αξεσουάρ wearable technology που κυκλοφορούν στην αγορά.
Φορητά αξεσουάρ: Gadgets με υψηλό IQ
του Χρήστου Τζώρτζη

Μετά τα “έξυπνα” τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον σε ευρεία κλίμακα, σειρά έχουν τώρα τα “έξυπνα” ρολόγια. Μια πρόσφατη αναδρομή στο παρελθόν, πάντως, θα μας αποκαλύψει και άλλες – λιγότερο ίσως, δημοφιλείς – κατηγορίες αντίστοιχων προϊόντων, τα οποία είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Smart watches: Δεν λένε μόνο την ώρα!

Αυτή η κατηγορία τεχνολογικών συσκευών αποτελείται σήμερα από “μοδάτα” και “trendy” αξεσουάρ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας στις τεχνολογικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Στην ουσία, τα “έξυπνα” ρολόγια, ευελπιστούν να προσφέρουν την ευελιξία αλλά και πολλές από τις λειτουργίες ενός smartphone, από… τον καρπό τους χεριού μας.

Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα smart watches έχουν τη δυνατότητα να απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα SMS, να φωτογραφίζουν, ενώ υποστηρίζουν και την εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών. Εκτός από τις παραπάνω συνηθισμένες λειτουργίες, κάποιες από αυτές τις συσκευές μπορούν επιπροσθέτως να παρακολουθούν την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, ελέγχοντας τους παλμούς της καρδιάς αλλά και τις αθλητικές μας δραστηριότητες με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων και GPS.

Ουσιαστικά, τα “έξυπνα” ρολόγια επικοινωνούν με μια Android ή iOS συσκευή μέσω Bluetooth. Πόσο όμως διαφέρει στις λειτουργίες του ένα smart watch σε σχέση με ένα Activity Tracker (συσκευή παρακολούθησης αθλητικών δραστηριοτήτων), με τις οποίες θα ασχοληθούμε στη συνέχεια; Στην πραγματικότητα, παρ’ όλο που ορισμένα έξυπνα ρολόγια προσφέρουν λειτουργίες παρακολούθησης βιομετρικών δεδομένων αλλά και της αθλητικής δραστηριότητας γενικότερα, η δυνατότητα χρήσης εφαρμογών είναι αυτό που τα διαχωρίζει από τις παραπάνω εξειδικευμένες συσκευές.

Σε περίπτωση τώρα που σκέφτεστε να προμηθευτείτε ένα smart watch, δύο είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε: Το λειτουργικό σύστημα αλλά και η έκδοση του Bluetooth που χρησιμοποιεί η συσκευή που θα επιλέξετε. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά θα πρέπει φυσικά να είναι συμβατά με τα αντίστοιχα του smartphone που έχετε στην κατοχή σας, αφού το “έξυπνο” ρολόι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνεί με το τηλέφωνό σας.

Ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της αγοράς σήμερα είναι και το Pebble Steel (€260), που αποτελεί τη βελτιωμένη έκδοση του αυθεντικού μοντέλου Pebble, περιλαμβάνοντας ποιοτική μεταλλική κατασκευή, αλλά και οθόνη τεχνολογίας gorilla glass (αντοχή στις γρατσουνιές). Το Samsung Gear 2 (€270) ενσωματώνει μηχανισμό παρακολούθησης των παλμών σας όπως και φωτογραφική κάμερα, αν και το χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα χρήσης φωνητικών εντολών. Τέλος, ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα “έξυπνα” ρολόγια είναι και το Apple Watch (€280), που θα κυκλοφορήσει σε πολλές παραλλαγές τόσο στο “σώμα”, όσο και στο λουράκι. Το συγκεκριμένο gadget της Apple, που μεταξύ άλλων υποστηρίζει NFC αλλά και την τεχνολογία Siri (αναγνώριση φωνής), αναμένεται να “βγει” στις αγορές στις αρχές του νέου έτους.

Activity trackers: Μόδα από το πρόσφατο παρελθόν

Οι φίλοι των σπορ αλλά και όσοι γυμνάζονται μάλλον τα γνωρίζουν, ή το πιθανότερο, έχουν προμηθευτεί ήδη κάποιο από αυτά. Τα activity trackers είναι τεχνολογικά αθλητικά αξεσουάρ (βραχιόλια, περιβραχιόνια, περιδέραια κτλπ), τα οποία φοριούνται στο σώμα και σας επιτρέπουν να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις, παρακολουθώντας και ελέγχοντας παραμέτρους όπως είναι η ταχύτητα και η κατανάλωση των θερμίδων. Πρόκειται μάλλον για μία από τις πρώτες – αν όχι την πρώτη – “γενιές” τεχνολογικών αξεσουάρ που φοριούνται στο σώμα, αφού υπάρχει στην αγορά εδώ και 10 περίπου χρόνια.

Ο τρόπος λειτουργίας των activity trackers είναι ιδιαίτερα απλός: Χρησιμοποιούν ανιχνευτές κίνησης (αλλά και GPS) για να παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις σας. Οι συσκευές αυτές έχουν επιπροσθέτως τη δυνατότητα να συγχρονίσουν μέσω Bluetooth τις πληροφορίες που αποθηκεύουν κατά τις αθλητικές σας δραστηριότητες με τον υπολογιστή (PC ή Mac), το smartphone ή το tablet σας. Ανάλογα με το μοντέλο, τα activity trackers μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν την κίνησή σας κατά την άθληση, την ποιότητα του ύπνου (από το πόσο συχνά “στριφογυρίζετε” στο κρεβάτι σας), ακόμα και τους παλμούς της καρδιάς σας. Τα δεδομένα από αυτές τις μετρήσεις, αφού μεταφερθούν στο smartphone ή τον υπολογιστή, αξιολογούνται με τη βοήθεια μιας σχετικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα να είστε σε θέση να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο της άθλησής σας, αλλά και για την υγεία σας γενικότερα.

Παρ’ όλο που τόσο τα smart watches όσο και τα activity trackers μπορούν να σας πληροφορήσουν για την ώρα, τα δεύτερα επικεντρώνονται περισσότερο στην παρακολούθηση βιομετρικών στοιχείων, αλλά και της αθλητικής δραστηριότητάς. Αντίθετα - και όπως έχουμε προαναφέρει - τα smart watches περιλαμβάνουν επιπλέον λειτουργίες όπως είναι ο έλεγχος των e-mails, η απάντηση τηλεφωνικών κλήσεων και η αποστολή μηνυμάτων SMS.

Ολοκληρώνοντας με αυτή την κατηγορία συσκευών, για την αψεγάδιαστη επικοινωνία του activity tracker με το smartphone σας, θα πρέπει – όπως και στην περίπτωση των smart watches – να χρησιμοποιούν οι συσκευές αυτές τόσο το ίδιο λειτουργικό σύστημα (Android ή iOS), όσο και την ίδια έκδοση του Bluetooth.

Αν ενδιαφέρεστε να προμηθευτείτε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, η Nike κυκλοφορεί το μοντέλο Nike+ FuelBand SE (€120), το οποίο διαθέτει πολύ όμορφη εμφάνιση, αλλά και δυνατότητα συγχρονισμού με iOS/Android συσκευές, όπως και με τον υπολογιστή. Με λιγότερα χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε το Fitbit Flex (€80), το οποίο προσφέρει παράλληλα δυνατότητα αλλαγής του μπρασελέ του. Σε περίπτωση τέλος που θέλετε να παρακολουθείτε την ποιότητα του ύπνου σας, προτιμήστε το Jawbone UP24 (€120), που ειδικεύεται σε αυτή την “κατηγορία”.

Action cameras: Συλλάβετε τη δράση!

Αν και προορίζονται κυρίως για τους λάτρεις των extreme sports, οι κάμερες που φοριούνται στο σώμα – και συνηθέστερα στο κεφάλι – δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη συγκεκριμένη λίστα με τα τεχνολογικά gadgets. Ουσιαστικά, σας επιτρέπουν να συλλάβετε τη δράση “σε πρώτο πρόσωπο” (point of view), εγγράφοντας επακριβώς οτιδήποτε βλέπετε κατά την ενασχόλησή σας με το αγαπημένο σας σπορ. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και σας επιτρέπει να ξαναζήσετε τις στιγμές έντασης που βιώσατε κατά την άθλησή σας.

Ο χειρισμός τους είναι πολύ απλός, κάτι αναμενόμενο, αφού πιθανότατα θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε εν κινήσει αλλά και κάτω από αντίξοες ίσως συνθήκες (π.χ. κινούμενοι υπό μεγάλη ταχύτητα). Παράλληλα, οι ειδικές λαβές στήριξης που ενσωματώνουν, σας επιτρέπουν να τις στερεώσετε σε διαφορετικά σημεία του σώματός σας, αν και η συνηθέστερη θέση είναι το κεφάλι. Οι περισσότερες κάμερες είναι εξοπλισμένες με Wi-Fi για να είστε σε θέση να αποστείλετε εύκολα φωτογραφίες και βίντεο στο smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σας, και να τις διαμοιράσετε σε κοινωνικά δίκτυα. Το Wi-Fi όμως, προσφέρει παράλληλα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας ως τηλεκοντρόλ για να διαχειριστείτε την κάμερα από απόσταση.

Επιπροσθέτως, ο φωτογραφικός φακός, είναι σχεδόν πάντα καλύτερος ποιοτικά από τον αντίστοιχο ενός smartphone, με “βαθύ” ζουμ αλλά και μεγάλες αναλύσεις που ανέρχονται μέχρι και τα 4Κ για τα επαγγελματικά μοντέλα των καμερών. Όσον αφορά τις λειτουργίες, τέλος, πιθανότατα θα συναντήσετε time lapse, αλλά και burst mode για τη σύλληψη μέχρι και 30 φωτογραφιών το δευτερόλεπτο.

Φορητές κάμερες αυτής της κατηγορίας κατασκευάζουν αρκετές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Sony με το μοντέλο HDRAS100V/W (€120) που διαθέτει ειδικό σύστημα σταθεροποίησης φακού (Advanced Steady Shot), Wi-Fi αλλά και ενσωματωμένο GPS. Τέλος, αν ψάχνετε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να δείτε τη Contour ROAM2 (€96), που διαθέτει ιδιαίτερα απλό χειρισμό, με δυνατότητα σύλληψης βίντεο σε ανάλυση μέχρι και 720p.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v