Asus VivoPc VM40B: Μίνι υπολογιστής «όλα σε ένα»

Ένα μικρό κουτί της ASUS κάνει την τηλεόρασή μας… έξυπνη, προσφέροντας ευρεία γκάμα λειτουργιών αναπαραγωγής και browsing.
Asus VivoPc VM40B: Μίνι υπολογιστής «όλα σε ένα»
του Χρήστου Τζώρτζη

Η Asus μας έχει συνηθίσει σε μικρές ή μεγάλες καινοτομίες και αυτό δεν αφορά μόνο τις υπό διαμόρφωση κατηγορίες προϊόντων, αλλά και ώριμες κατηγορίες όπως τα desktop PC. Το VivoPc εντυπωσιάζει αρχικά για το μέγεθος και το έξυπνο design και στη συνέχεια για τις δυνατότητες του.

Εδώ και καιρό οι απαιτήσεις από την τηλεόραση έχουν ξεφύγει από την προβολή τηλεοπτικών εκπομπών. Μια τόσο μεγάλη οθόνη - η οποία βρίσκεται μάλιστα στο κέντρο του σπιτιού – είναι αφορμή για να διευρύνετε την οικιακή σας ψυχαγωγία.

Η σύνδεση ενός PC ή laptop με την τηλεόραση δεν είναι ανάγκη που έχει προκύψει πρόσφατα. Εδώ και χρόνια σε διάφορα σαλόνια σπιτιού έχουμε συναντήσει Media center PCs, laptops ακόμη και mini tower PCs. Πρόσφατα, η μόδα του Smart TV θέλει τηλεοράσεις με λειτουργικό ή συνδεδεμένες με Android TV box ή Smart TV sticks.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, η πρόταση της Asus με το VivoPC λειτουργεί μάλλον εναλλακτικά. Και αυτό γιατί ενώ έχει τις πλήρεις δυνατότητες ενός κανονικού υπολογιστή, έχει το μέγεθος και το design να τοποθετηθεί δίπλα στην τηλεόραση και να αποτελέσει τη συσκευή που θα προσθέσει επιπλέον δυνατότητες στην τηλεόραση σας.

Προφανώς και από μια συσκευή σαν το VivoPC αυτό που θα ξεκινήσουμε είναι οι εξωτερικές διαστάσεις και το βάρος. Αυτό το καλαίσθητο ασημί κουτί δεν έχει διαστάσεις πάνω από 20 εκατοστά (19x19 συγκεκριμένα) και το ύψος του δεν ξεπερνά τα 5,62 εκατοστά. Το βάρος του – αν και δεν έχει σημασία αφού μιλάμε για μια σταθερή συσκευή – φτάνει τα 1,2 κιλά.

Μέσα σε αυτό το κουτί χωράει ο επεξεργαστής Intel Celeron 1007U στα 1.5 GHz με 2 MB cache, καθώς και 2 GB μνήμης. Ο σκληρός δίσκος των 500 GB είναι εύκολα προσβάσιμος ανοίγοντας το καπάκι στο πάνω μέρος της συσκευής.

Αυτή η σύνθεση αρκεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του λειτουργικού συστήματος Windows 8 που "συνοδεύει" τη συσκευή. Λειτουργίες Office, πρόσβαση στο Internet αλλά και αναπαραγωγή ταινιών ή μουσική δεν θα σας προβληματίσουν. Μπορείτε να έχετε όλες αυτές τις υπηρεσίες σε μεγάλες διαστάσεις και από την άνεση του σαλονιού σας.

Αυτό όμως που κάνει το VivoPC να ξεχωρίζει είναι οι δυνατότητες συνδεσιμότητας που διαθέτει. Στο πίσω μέρος του VivoPC επικρατεί το… "αδιαχώρητο" αφού εκεί βρίσκονται όλες οι θύρες της συσκευής.

Εκτός από τον διακόπτη Power για την εκκίνηση της συσκευής, στο πίσω μέρος θα βρείτε 2 θύρες USB 3.0 και 4 θύρες USB 2.0. Επίσης, θύρα ανάγνωσης καρτών με μνήμη (card reader 2 σε 1) αλλά και θύρες για σύνδεση με οθόνη ή τηλεόραση, D-SUB και HDMI. Το "πάνελ" συμπληρώνουν η θύρα δικτύου Ethernet, η θύρα Optical S/PDIF out και οι 3 θύρες audio (line in/mic in/speaker out).

Στον εξοπλισμό προστίθενται 2 ηχεία των 2W το καθένα με εξαιρετική απόδοση για το μέγεθός του, αλλά και οι δυνατότητες ασύρματης σύνεσης Wi-Fi 802.11 b/g/n και Bluetooth 4.0.

Από το συνοδευτικό software της συσκευής ξεχωρίζει η εφαρμογή ASUS Wi-Fi GO, με την οποία μπορείτε να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο του VivoPC χωρίς χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού. Η εφαρμογή συγχρονίζει το smartphone ή το tablet σας και σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε εφαρμογές και λειτουργίες, ενώ για την πληκτρολόγηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το onscreen QWERTY keyboard.

Η επιλογή ενός επεξεργαστή χαμηλού κόστους είναι μάλλον και ο λόγος που η τιμή του Asus VivoPc δεν ξεπερνά τα 269€. Μιλάμε για ένα πλήρες desktop PC που μπορεί να κάνει αρκετά περισσότερα από ένα "παρελκόμενο" της τηλεόρασης και το σίγουρο είναι πως αν το VivoPC "πάρει" τη θέση του στο σαλόνι σας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρείτε επιπλέον τρόπους αξιοποίησής του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v