iPad Air 2: Το νέο καμάρι της Apple είναι εδώ

Το iPad Air 2 κυκλοφορεί και (μας) εντυπωσιάζει, πολύ περισσότερο από το νέο iPhone. Τι θα προσφέρει και πόσο θα κοστίζει το νέο μικρό θαύμα της Apple.
iPad Air 2: Το νέο καμάρι της Apple είναι εδώ
του Χρήστου Τζώρτζη 

Μετά το λανσάρισμα του νέου iPhone, η Apple "κοιτώντας" την άνοδο της αγοράς, όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, ρίχνει στην μάχη ένα ακόμη δυνατό χαρτί. Ένα ακόμη προϊόν που θεωρείται leader και δεν είναι άλλο από το tablet της Apple. Το νέο iPad Air 2, ανακοινώθηκε και επίσημα και πλέον είναι στο δρόμο για τα ράφια των καταστημάτων.

Η αλήθεια είναι πως για το iPad Air 2 οι φήμες και οι διαδόσεις –ίσως και οι προσδοκίες–  πριν την κυκλοφορία είναι πιο περιορισμένες. Η αγορά των tablets είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των smartphones, όπου παίζει το iPhone.

Το μοναδικό σίγουρο "συστατικό" που θα ενσωμάτωνε το iPad Air 2 δεν είναι άλλο από το iOS 8. To λειτουργικό σύστημα της Apple έχει γίνει πιο ευέλικτο, δέχεται add-ons από τρίτους κατασκευαστές software που βελτιώνουν τη χρήση, χρησιμοποίει καλύτερα τις cloud υπηρεσίες, έχει νέες εξελιγμένες δυνατότητες στην επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, έχει αναβαθμισμένη διαχείριση των λειτουργιών της κάμερας και γενικά δείχνει επανασχεδιασμένο και όχι απλά αναβαθμισμένο σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Γεγονός είναι ότι όταν προσπαθήσεις να κατασκευάσεις ένα tablet που θα αντικαταστήσει το iPad Air, η "άσκηση" είναι αρκετά δύσκολη, πόσο μάλλον δε όταν αυτή η "άσκηση" είναι σε μια αγορά που δείχνει ακόμη χαρακτηριστικά αναδυόμενης και όχι παγιωμένης ή ώριμης.

Σε αυτό το πλαίσιο το iPad Air 2 –προσωπικά– με εντυπωσιάζει περισσότερο από το iPhone. Και αυτό γιατί, για μεν το iPhone το μεγάλο νέο είναι η μεγαλύτερη οθόνη σε iPhone, όσο αφορά το iPad Air 2, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά.



Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή με πρώτο –τι άλλο;– τη διάσταση της οθόνης, η οποία "τσιμπάει" λίγο και φτάνει τις 9,7 ίντσες (από 9,4"), με την ανάλυση να διατηρείται στα 2048x1536 pixel ήτοι στα 264 pixels ανά ίντσα. Η retina οθόνη του iPad Air 2 είναι τεχνολογίας IPS και υπόσχεται μοναδική ποιότητα και φωτεινότητα προβολής.

Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι τα 7,5 χιλιοστά του προηγούμενου iPad Air, μειώνονται κατά 18% και φτάνουν τα 6,1 χιλιοστά. Μικρή μείωση έχουμε και στο βάρος της συσκευής, το οποίο αγγίζει τα 437 γραμμάρια για την Wi-Fi έκδοση και τα 444 γραμμάρια για την έκδοση με δυνατότητα mobile Internet. (469 και 478 γραμμάρια για τις αντίστοιχες εκδόσεις του προηγούμενου iPad Air).

Αναβάθμιση έχει επέλθει και στον επεξεργαστή αφού το νέο iPad Air διαθέτει τον
A8X επεξεργαστή με 64-bit αρχιτεκτονική. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι κατά 40% ταχύτερος από τον Α7, ενώ η απόδοση των γραφικών είναι ταχύτερη κατά 2,5 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική "βοήθεια" για να "πιαστούν" αυτές οι επιδόσεις δίνει ο επεξεργαστής M8 motion.

Στο πίσω μέρος του iPad Air 2 και με "διακριτική" παρουσία στην πάνω γωνία, βρίσκεται η νέα iSight κάμερα στα 8MP. Η συγκεκριμένη κάμερα διαθέτει βελτιωμένο φακό και αισθητήρα, ενώ οι λειτουργίες που ενσωματώνει, όπως η αυτόματη εστίαση, το διάφραγμα ƒ/2.4, αλλά και τα face detection Panorama (έως 43MP), έχουν σαν αποτέλεσμα καθαρές και σχεδόν εντυπωσιακές φωτογραφίσεις. Η συγκεκριμένη κάμερα καταγράφει video ανάλυσης 1080p HD στα 30 fps.

Η μπροστινή κάμερα είναι επίσης εξοπλισμένη με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά αφού είναι ανάλυσης 1.2MP και μπορεί να καταγράφει video 720p HD. Το διάφραγμα της κάμερας είναι ƒ/2.2 και διαθέτει επίσης face detection και δυνατότητα αυτόματης HDR λήψης.

Σημαντική προσθήκη, που αναβαθμίζει σημαντικά την ασφάλεια της συσκευής, είναι η ενσωμάτωση αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος στο Home button της συσκευής.

Όσο αφορά τις εκδόσεις και τις τιμές, εδώ ακολουθείται η "πεπατημένη". Καταρχάς ο διαχωρισμός εκδόσεων Wi-Fi και 4G και μετά ο διαχωρισμός ανά χωρητικότητα –16 GB, 64 GB και 128 GB. Για το iPad Air 2 έχουμε ωστόσο μια προσθήκη που σχετίζεται με το χρώμα, καθώς στο space gray και το silver έχει προστεθεί το gold.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: για μεν το Wi-Fi: 16GB στα 529€, 64GB στα 639€ και 128GB στα 739€ για δε το 4G: 16GB στα 659€, 64GB στα 769€ και 128GB στα 869€. Το iPad Air 2 είναι ήδη διαθέσιμο σε επιλεγμένες αγορές και αναμένεται σύντομα και στη χώρα μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v