Εφαρμογές για οικονομία: 20 «έξυπνες» επιλογές

Χρησιμοποιήστε έξυπνα το smartphone και το tablet σας κατεβάζοντας είκοσι εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να γλιτώσετε χρήματα.
Εφαρμογές για οικονομία: 20 «έξυπνες» επιλογές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα smartphones και τα tablets δεν είναι μόνο για να παίζουμε παιχνίδια και να βγάζουμε φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σειρά ελληνικών και μη εφαρμογών οι οποίες μας βοηθούν στο να ελέγξουμε και να περιορίσουμε το καθημερινό μας budget, να κάνουμε συμφέρουσες αγορές, να μιλάμε δωρεάν με φίλους και γνωστούς και γενικά να έχουμε μια πιο… οικονομική ζωή μέρες που είναι.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις αγαπημένες μας εξ’ αυτών για συσκευές Android και iOS.

Μιλάμε τσάμπα

Το δημοφιλές πρόγραμμα κλήσεων Skype έχει μετακομίσει εδώ και καιρό στα smartphones, προσφέροντας μεταξύ άλλων δωρεάν κλήσεις και βιντεοκλήσεις μεταξύ όσων το έχουν εγκαταστήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και να βρίσκεστε σε περιοχή που να «πιάνει» καλό 3G σήμα ή – ακόμα καλύτερα – wifi.

Αρκετή από την δόξα του Skype έχει κλέψει το Viber. Μια εφαρμογή δωρεάν κλήσεων για iPhone και Android, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να μιλούν και να στέλνουν άμεσα μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο εντελώς δωρεάν. Η εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στην λίστα επαφών του κινητού σας και ανιχνεύει αυτόματα ποιοι από τους φίλους σας έχουν Viber. Δουλεύει καλύτερα με wi-fi σύνδεση μιας και το δίκτυο 3G στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο.

Ακόμα μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να ανταλλάξετε δωρεάν γραπτά, φωνητικά και βίντεο μηνύματα μέσω 3G/Wi-Fi με όσους φίλους σας την έχουν εγκατεστημένη είναι το What’s App (0.79€). Πρόσφατα προστέθηκε και η δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών. Εξαιρετικά απλό στην χρήση του, δίνει την αίσθηση του chat (βλ. MSN- θεός σ’χωρέστο) και είναι σίγουρο ότι θα ξεχάσετε τα… SMS από τη στιγμή που θα το κατεβάσετε.

Εξίσου χρηστικό, είναι και το Facebook chat το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε ξεχωριστή εφαρμογή από αυτή του Facebook και σας επιτρέπει να επικοινωνείτε (δωρεάν φυσικά) με τις επαφές σας.

Οικονομία (και) στις αγορές

Θέλετε να «τσιμπήστε» όλες τις προσφορές και ευκαιρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας;  Με την εφαρμογή της δημοφιλούς ιστοσελίδας «συγκέντρωσης» προσφορών Tsibato η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εύκολα και γρήγορα. Αυτή την στιγμή το tsibato ενημερώνεται με προσφορές από ελληνικά daily sites και μπορείτε να βρείτε εκπτώσεις από 50%-90% για εστιατόρια, γυμναστήρια, spa, μπαρ, κινηματογράφους και θέατρα, εύκολα και γρήγορα. Είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Λένε πως λίγη τσιγκουνιά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η εφαρμογή του site Skroutz ψάχνει, βρίσκει και προτείνει τις φθηνότερες λύσεις για αγορές, χρησιμοποιώντας τόσο το κλασικό πεδίο αναζήτησης, όσο και barcode scanning (!) για αναζήτηση προϊόντων με βάση τα barcodes.

Επειδή όμως, και οι ίδιες εφαρμογές… κοστίζουν, γλιτώστε ευρώ και κατεβάστε το Free App List, μια άκρως χρήσιμη εφαρμογή η οποία σας ενημερώνει καθημερινά για το ποιες εφαρμογές διατίθενται δωρεάν και ποιες έχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα έκπτωση. Διαθέσιμη μόνο για iphone. Αντίστοιχης λογικής είναι και το Free App Tracker.

Ταξίδια και οικονομία

Ψάχνετε το φθηνότερο ξενοδοχείο γύρω σας; Με την εφαρμογή του Trivago μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή στον χάρτη όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σας, καθώς και τις τιμές όλων των online ταξιδιωτικών γραφείων και ξενοδοχειακών αλυσίδων για να επιλέξετε την φθηνότερη. Έχει και μια «μαγκιά»: σε αντίθεση με τις άλλες αντίστοιχες εφαρμογές σύγκρισης ξενοδοχείων, όπως το εξαιρετικό Booking, το lastminute.com και το Hotels.com, το Trivago συγκρίνει τις τιμές που δίνουν όλα τα παραπάνω για το δωμάτιο που θα επιλέξετε και δίνει την πιο οικονομική.

Αρκετά χρήσιμη για όσους ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, είναι και η εφαρμογή Fuel Βενζίνη Υγραέριο Online για Android η οποία εμφανίζει στο χάρτη και συγκρίνει τις τιμές των πλησιέστερων πρατηρίων βενζίνης, έτσι ώστε να επιλέξετε τις πιο οικονομικές. Αντίστοιχες εφαρμογές για iphone είναι οι Τιμές Καυσίμων και το iFuel.

Οικονομία στις χρεώσεις

Για να ελέγξετε πλήρως τον όγκο δεδομένων που στέλνετε και λαμβάνετε μέσω 3G και να αποφύγετε το ενδεχόμενο ενός «φουσκωμένου» λογαριασμού μπορείτε να κατεβάσετε το εξαιρετικά χρήσιμο Data Usage για iPhone (0.79€) και για Android, το οποίο «τρέχει» στο background και σας ενημερώνει όταν ξεπεράσετε το όριο δωρεάν δεδομένων που σας προσφέρει ο εκάστοτε πάροχος. Προσέξτε όμως, καθώς το πρόγραμμα «κλείνει» αν απενεργοποιήσετε το κινητό σας, επομένως όταν το επανεκινήσετε θα πρέπει να ξανατρέξετε την εφαρμογή.

Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος (οικονομία στην ανταλλαγή δεδομένων) κινείται και το δωρεάν Onavo, το οποίο αφού εγκατασταθεί στην συσκευή σας συμπιέζει τον όγκο δεδομένων που λαμβάνετε, με αποτέλεσμα να έχετε μειωμένη κατανάλωση σε όγκο δεδομένων από το μηνιαίο πάγιο. Δοκιμασμένα, μας μείωσε μέχρι και 30% του συνολικού όγκου δεδομένων. Η εφαρμογή διαθέτει ενσωματωμένο μετρητή που δείχνει τι συμπιέζει και πόσο, ενώ καταγράφει αναλυτικά τι όγκο δεδομένων καταναλώνει η κάθε εφαρμογή.

Οικονομία στο σπίτι

Ξεχάστε τα excel με τα μηνιαία έσοδα/έξοδα. Το Spendee σας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να καταγράψετε τα έσοδα και τα έξοδά σας ανά κατηγορία και στο τέλος του μήνα να δείτε το σχετικό γράφημα και να… κάνετε τα κουμάντα σας. Μοναδικό μείον η απουσία cloud backup, η οποία όμως σύμφωνα με τον developer πλησιάζει σε επόμενο update. H εφαρμογή κοστίζει 1,79€. Αντίστοιχης λογικής εφαρμογή είναι και το ελληνικό imoney.gr, το οποίο όμως απαιτεί δωρεάν εγγραφή.

Για τους…. καλοφαγάδες, το e-food είναι μια νέα εφαρμογή η οποία εκτός του ότι σας δίνει την δυνατότητα να παραγγείλετε από μια μεγάλη γκάμα εστιατορίων και αλυσίδων εστίασης χρησιμοποιώντας μόνο το smartphone σας, έχει αποκλειστικές προσφορές από εστιατόρια με τα οποία συνεργάζεται. Κατεβάστε την δωρεάν από εδώ για iphone.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v