Πώς να προφυλαχθείτε από τα spam

Προτού καταλήξετε να λαμβάνετε δεκάδες μηνύματα για ραντεβού με την Pamela και δώρα αξίας εκατομμυρίων, ακολουθήστε επτά anti-spam συμβουλές και προφυλαχθείτε από τα «σπαστικά» e-mails.
Πώς να προφυλαχθείτε από τα spam
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να ανοίγεις το Inbox και να λαμβάνεις... ορδές άχρηστων e-mails που διαφημίζουν θαυματουργά προϊόντα, σας ανακηρύσσουν νικητή διαγωνισμών, προτείνουν ραντεβού με διάσημα μοντέλα και υπόσχονται να μεγεθύνουν το πέος σας, μειώνοντας παράλληλα το σωματικό σας λίπος σε 4%. Προφανώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αληθές και ο προφανής σκοπός όλων αυτών των mails είναι να σας βάλουν στον πειρασμό να κάνετε click στον σύνδεσμο, γεμίζοντας τον υπολογιστή σας ιούς και Trojans.

Η «ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το spam, αποτελεί τακτική ατόμων γνωστών ως spammers, οι οποίοι αφού αγοράσουν ή αποκτήσουν παράνομα διευθύνσεις e-mails στέλνουν μαζικά μηνύματά χωρίς την έγκριση του παραλήπτη με σκοπό να του διαφημίσουν προϊόντα ή να «μολύνουν» τον υπολογιστή του. Τι μπορείτε λοιπόν, να κάνετε για να προστατευθείτε από την ανεπιθύμητη αυτή αλληλογραφία;

* Αποφύγετε να αναγράφετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σε ιστοσελίδες ή forums. Οι spammers χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα, τα οποία μπορούν και «μαζεύουν» τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις από ιστοσελίδες και forums και ύστερα τα χρησιμοποιούν για να στείλουν spam. Τα τελευταία χρόνια, πάντως αρκετές ιστοσελίδες προστατεύουν τα mail των μελών τους, ώστε να μην πέφτουν θύματα spammers.

* Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό λογαριασμό e- mail για να ποστάρετε μηνύματα σε δημόσια forums. Δωρεάν λογαριασμοί όπως το Hotmail, το Yahoo και το Gmail είναι ιδανικές επιλογές για αυτόν τον σκοπό. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το προσωπικό σας mail, είναι σίγουρο ότι θα «γεμίσετε» με spam. Οι παραπάνω εταιρείες έχουν τα δικά τους φίλτρα για spam, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα από αυτά του δικού σας παρόχου.

* Μην συμπληρώνετε τις φόρμες που σας ενημερώνουν ότι κερδίσατε ταξίδι στην Καραϊβική ή ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο ανεκτίμητης αξίας. Το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι να γεμίσουν το mail σας με άχρηστες διαφημίσεις – μπορεί και ιούς.

* Υπάρχουν αρκετές online υπηρεσίες, οι οποίες σας προσφέρουν «αναλώσιμες» διευθύνσεις mail, τις οποίες μπορείτε να σβήσετε αν διαπιστώσετε ότι γεμίζουν με spam ή να τις "λήξετε" μετά από ένα συγκεκριμένο χρόνικό διάστημα χρήσεις. Οι διευθύνσεις αυτές, λειτουργούν προωθώντας αυτόματα τα mails που λαμβάνουν στο προσωπικό σας mail, χωρίς να το γνωρίζει όμως ο αποστολέας. Μερικές από αυτές τις υπηρεσίες είναι δωρεάν, άλλες όχι. Δείτε τις πιο γνωστές εδώ.

* Αποφύγετε να αγοράσετε οτιδήποτε από μια εταιρεία που σας «σπαμάρει» και φυσικά μην δοκιμάσετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ή να ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δεχτείτε ακόμα περισσότερα εκνευριστικά mails από αυτήν.

* Βάλτε φίλτρα στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για να λαμβάνετε mails. Οι επιλογές “mark as junk” του Hotmail και Actions – Create Rule του Outlook, θα σας βοηθήσουν να «απομονώσετε» τις διευθύνσεις που θεωρείτε ότι σας στέλνουν... σαβούρα και να τις γειώσετε απευθείας με τον κάδο ανακύκλωσης.

* Εγκαταστήστε ένα καλό antivirus, anti-adware και firewall στον υπολογιστή σας – κατά προτίμηση αγορασμένο – και ενημερώνετέ το συχνά με όλα τα καινούργια updates. Χρειάζεστε και τα τρία για να έχετε αποτελεσματική προστασία απέναντι στα spam. Τα περισσότερα σύγχρονα router έχουν ενσωματωμένα firewalls, αλλά θα σας συνιστούσαμε να εγκαταστήσετε και ένα δικό σας για περισσότερη ασφάλεια.

* Μην απαντάτε σε μηνύματα spam. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να «δηλώσετε» την παρουσία σας στους spammers και να δεχτείτε άμεσα νέα... καταιγίδα από spam.

* Αποφύγετε να κάνετε αίτηση διαγραφής μέσω του mail που λάβατε. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνετε τον spammer ότι το mail σας είναι ενεργό.

* Τέλος, αν κάποιο μήνυμα φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε έτσι είναι. Θα σας απογοητεύσουμε, αλλά κανείς δεν πρόκειται να σας δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ αν κάνετε κλικ στο banner, ούτε έχετε πιθανότητες να κερδίσετε την λοταρία που πραγματοποιείται μια φορά την δεκαετία σε κάποιο μακρινό νησί του Ειρηνικού, πόσο μάλλον να βγείτε ραντεβού με την Pamela και να αποκτήσετε six pack σε μία μέρα. Καλύτερα, συμβουλευτείτε τον οδηγό του in2life.

Τέλος, αποφεύγετε να στέλνετε τα chain mails τύπου "Προώθησε το σε δέκα φίλους σου και ο Άγιος Δημήτριος θα είναι μαζί σου" ή "Μια γριά μάγισσα θα σε καταραστεί αν δεν το στείλεις τώρα σε είκοσι άτομα. Μην το ρισκάρεις". Αν, εν πάσει περιπτώσει, θέλετε να προωθήσετε ένα τέτοιο mail, φροντίστε να σβήσετε πρώτα από την λίστα με τους παραλήπτες όλες τις διευθύνσεις αυτόν που το έλαβαν πριν από εσάς.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v