ΕΡΤ Ψηφιακή: Η τηλεόραση αλλάζει εποχή

Με τρία νέα ψηφιακά κανάλια, τα Πρίσμα+, Σινέ+ και Σπορ+, η ΕΡΤ εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή της επίγειας ψηφιακής αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος. Η αναμετάδοση των ψηφιακών προγραμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ προβλέπεται η πανελλαδική κάλυψη μέχρι το τέλος του 2008.
ΕΡΤ Ψηφιακή: Η τηλεόραση αλλάζει εποχή

Η επίγεια δορυφορική τηλεόραση είναι πλέον γεγονός και στην Ελλάδα. Με τη δημιουργία τριών ψηφιακών καναλιών, των Πρίσμα+, Σινέ+ και Σπορ+ η ΕΡΤ περνάει στη νέα εποχή της τηλεόρασης.

Η ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί όχι μόνο αναβάθμιση του Μέσου, αλλά και ουσιαστική, ποιοτική και χρηστική αλλαγή. Πολλές εφαρμογές, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι διαδραστικές υπηρεσίες, η ετεροχρονικότητα της προβολής και η TV a la carte, που μέχρι στιγμής γνωρίζαμε μόνο μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης, καθίστανται πλέον καθημερινή πραγματικότητα.

Αν συνυπολογίσουμε σε αυτά την μακράν καλύτερη ποιότητα του ψηφιακού σήματος σε σχέση με το αναλογικό, και την απουσία διαφημιστικών μηνυμάτων στις ψηφιακές πλατφόρμες, η εικόνα της τηλεοπτικής αναβάθμισης καθίσταται ευκρινέστερη.

Ο όρος ”επίγεια ψηφιακή τηλεόραση” πρακτικά σημαίνει ότι δε χρειάζεται δορυφορική κεραία ή πρόσθετος εξοπλισμός για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα των ψηφιακών καναλιών. Με έναν απλό αποκωδικοποιητή, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 60 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχει, ή με μια τηλεόραση plasma τελευταίας τεχνολογίας, με ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, ”πιάνουμε” το σήμα των νέων καναλιών της ΕΡΤ μέσω της συχνότητας UHF.

Όσον αφορά τα νέα ψηφιακά κανάλια, το Πρίσμα+ μεταδίδει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, ελληνικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου καναλιού είναι η παροχή δυνατότητας πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για το σκοπό αυτό, όλα τα προγράμματα του Πρίσμα+ μεταδίδονται με νοηματική διερμηνεία και ελληνικούς υπότιλους. Επίσης, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ αναμεταδίδεται ταυτόχρονα στο Πρίσμα+, με νοηματική διερμηνεία.

Το Σινέ+ μεταδίδει επιλεγμένες ελληνικές και ξένες ταινίες, ντοκιμαντέρ και σίριαλ, ενώ το Σπορ+ αθλητικές εκπομπές, ειδήσεις, ενημερωτικά και μουσικά προγράμματα.

Το σήμα της ψηφιακής ΕΡΤ εκπέμπεται στην Αθήνα στο κανάλι 48 UHF και από τους πομπούς Υμηττού, Πάρνηθας και Αίγινας. Στη Θεσσαλονίκη στο κανάλι 56 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη και στη Θεσσαλία στο κανάλι 53 UHF από τον πομπό του Πηλίου.

Η επέκταση του σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης γίνεται σταδιακά. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2008 το σήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης θα μεταδίδεται πανελλαδικά. Άλλωστε, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το τέλος του 2012, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v