Hip παπούτσια: Οι μόδες που περνούν από τα πόδια μας

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μόδες στον κόσμο των casual καθημερινών παπουτσιών που φορέσαμε στα πόδια μας την τελευταία δεκαετία.
Hip παπούτσια: Οι μόδες που περνούν από τα πόδια μας
Οι αερόσολες και τα πολύχρωμα σταράκια. Οι ρίγες της Adidas, των Onitsuka και των Vans. Η επάνοδος της 90s μπότας στην καθημερινότητα και της εσπαντρίγιας στην καλοκαιρινή έξοδο. Τα casual παπούτσια έχουν το δικό τους «χρηματιστήριο μόδας» και παρακάτω συγκεντρώνουμε τους δέκα κορυφαίους εκπροσώπους τους που αγάπησαν τα… πόδια μας και τα έκαναν trends την τελευταία δεκαετία. Μαζί τους, θα βρείτε και ενδεικτική τιμή – την οικονομικότερη που εντοπίσαμε για κάθε μοντέλο με την online μηχανή του Skroutz, για να έχετε μια ιδέα για το πόσο θα σας στοιχίσουν σήμερα. 

Τα Superstar

Τα Superstar II της Adidas έγιναν μόδα την δεκαετία του ’80, όταν οι Run DMC τα φορούσαν χωρίς κορδόνια. Το 2015 επανέρχονται στο προσκήνιο της hipster/fashion σκηνής, με δυναμικό comeback στην αγορά που περιλαμβάνει ακόμα και κατάστημα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης το οποίο πουλά αποκλειστικά και μόνο Superstar σε όλα τα πιθανά χρώματα. Εξίσου δυναμικό comeback σε πολλές χιλιάδες… πόδια, όπως θα έχετε διαπιστώσει με μια ματιά γύρω σας, κάνουν αυτή την περίοδο και τα «τενιστικά» Stan Smith της Adidas, που πρωτοκυκλοφόρησαν την δεκαετία του ’60.
Ενδεικτική τιμή: 75€ για τα Superstar και 70€ για τα Stan Smith

Τα σταράκια

Ένας μπασκετμπολίστας, ο Chuck Taylor, τα λάνσαρε την δεκαετία του 1920, και έκτοτε τα ομώνυμα παπούτσια της Converse που πριν από δέκα χρόνια εξαγόρασε η Nike παρέμειναν απαράλλαχτα σε όψη, αλλά κατάφεραν να επιστρέφουν κάθε λίγα χρόνια στη μόδα. Την τελευταία δεκαετία, δεν έφυγαν ποτέ από αυτή, καθώς τα μποτάκια και τα χαμηλά «σταράκια» μοσχοπουλούν στο νεανικό κοινό που τα έχει συνδυάσει με ένα χαλαρό, φοιτητικό, εναλλακτικό –έως και "αναρχικό"- προφίλ.
Ενδεικτική τιμή: Από 50 και 54€ αντίστοιχα για το χαμηλό και ψηλό Chuck Taylor (ή και φθηνότερα, ανάλογα το χρώμα και τη διαθεσιμότητα)

Τα «Ονιτσούκα»

Το γιαπωνέζικο design της Asics Onitsuka Tiger, που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, ήταν σαφώς ψηλά στις προτιμήσεις των αθλητών για τα καλής σχεδίασης παπούτσια τρεξίματος, αλλά τα καθημερινά «Tigerάκια» και τα δημοφιλή «Mexico» μοντέλα κατέκτησαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και την casual αγορά, γεμίζοντας τους δρόμους με τις γνωστές «τιγρίσιες» ρίγες τους.
Ενδεικτική τιμή: Περί τα 70-80€ για τα νεότερα Mexico και Aaron μοντέλα

Τα Nike Air

Από τα μπασκετικά Air Jordan στα τέλη των ‘80s στα Millennium των ‘90s – που επανήλθαν στο προσκήνιο στα μισά των ‘00s με νέα σχέδια, χρώματα και παραλλαγές της κλασικής αεροσόλας, μέχρι τα σημερινά sneakers με τα φωσφοριζέ χρώματα ολόλευκα ψηλά αθλητικά μποτάκια με τα μεγάλα scratch που φορούν οι πιο… pop (οι κακοπροαίρετοι θα έλεγαν απλώς «οι κάγκουρες») ανάμεσά μας, τα «αέρινα» Nike πάντα έβρισκαν τον τρόπο να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους.
Ενδεικτική τιμή: Από 80€ για το κλασικό Millennium

Τα ‘90s Μποτάκια

Δεν είναι να απορεί κανείς, σε μια εποχή που οτιδήποτε ‘90s και ρετρό κάνει θραύση στην hip σκηνή, επέστρεψαν και τα θρυλικά, αλλά κάθε άλλο παρά ανάλαφρα κίτρινα μποτάκια τύπου Timberland ή Ellesse. Μπρος στη μόδα, άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να βάλουν λίγο ορειβατικό στιλ στην καθημερινότητά τους και να… σύρουν τα βήματά τους στις πλατείες και τα café.
Ενδεικτική τιμή: 205€ για το κλασικό Timberland Cognac

Τα New Balance

Πριν από λίγα χρόνια, οι fashionistas ίσως και να αγνοούσαν καν την ύπαρξή τους, ή οι γνώσεις τους να περιορίζονταν στο ότι «πρόκειται για τα συντηρητικά αθλητικά που φορά ο Steve Jobs». Αλλά μετά τον Jobs, δεν άργησαν να φτάσουν και στα πόδια πολλών ακόμη – ιδιαίτερα τα “leisure” και όχι καθαρά αθλητικά μοντέλα της εταιρίας (με «ναυαρχίδα» τα 1600άρια) που μοσχοπουλούν την τελευταία διετία στην «πιάτσα» των hipsters.
Ενδεικτική τιμή: Από 70€ για τα κλασικά ΝΒ 1600

Τα Vans

Από την καλιφορνέζικη skateboarding σκηνή των ‘80s μέχρι την alternative γενιά του 2000, τα Vans κατάφεραν να δώσουν μια εναλλακτική στα σταράκια και παρ’ότι αποτελούν μικρή εταιρία, να ανταγωνιστούν σε fashion trend τα υπόλοιπα μεγαθήρια, κάνοντας μόδα τις μεγάλες άσπρες σόλες, τις στρογγυλεμένες άκρες και τα χαρακτηριστικά πλατιά κορδόνια τους. Αυτή την άνοιξη, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα τα νέα μοντέλα Vans x Liberty Art Fabrics SP15 (φωτό: Vans Era Liberty Floral Stripe Blend)
Ενδεικτική τιμή: Από 64€ για το δημοφιλές Old Skool μοντέλο

Η εκδίκηση του πάνινου

‘60s αισθητική και απλότητα, με δόσεις pin up διάθεσης, τα πάνινα καθημερινά παπούτσια κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στα καταστήματα και στα πόδια μας τα τελευταία χρόνια, ενώ όσο το καλοκαίρι πλησιάζει τόσο πολλαπλασιάζονται δίπλα τους και τα… ρετρό ξαδερφάκια τους, οι εσπαντρίγιες που (καλώς ή κακώς) επανήλθαν ακόμη και μέσα στην πόλη την τελευταία τετραετία.
Ενδεικτική τιμή: Από 18€ για τα πάνινα παπούτσια και από 10€ για τις εσπαντρίγιες (θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στις κλασικές αλυσίδες ρούχων τύπου H&M και Pull&Bear)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v