Νέο Honda Civic Type R: Απολαυστική οδηγική εμπειρία 

Η νέα γενιά του Civic Type R με την εντυπωσιακή αεροδυναμική και τον πανίσχυρο κινητήρα έφτασε στη χώρα μας.
Νέο Honda Civic Type R: Απολαυστική οδηγική εμπειρία

Το νέο Honda Civic Type R είναι η πιο εξελιγμένη έκδοση του γνωστού ιαπωνικού αυτοκινήτου. Απευθύνεται στη μικρή ομάδα οδηγών που εκτός από την οικονομική άνεση πρέπει να κατέχουν και την τέχνη της γρήγορης οδήγησης.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ιαπωνικού μοντέλου υψηλών επιδόσεων που εισάγεται και στην Ελλάδα: Κατασκευασμένο εξ αρχής για να προσφέρει την πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία στην κατηγορία hot hatch. Ειδική ρύθμιση πλαισίου, αναρτήσεων και συστήματος διεύθυνσης που μεγιστοποιεί τη μεταφορά ισχύος και την ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες. Μυώδης αεροδυναμική σχεδίαση για σπορ επιδόσεις. Κινητήρας VTEC TURBO 2.0 και μηχανικό κιβώτιο βελτιστοποιημένα για ευελιξία και συναρπαστικές επιδόσεις. Νέα και αναβαθμισμένα προγράμματα οδήγησης (driving modes) προσφέρουν στο Civic Type R απαράμιλλη χρηστικότητα. Το ταχύτερο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο που έχει περάσει από την πίστα του Nürburgring Nordschleife. Σπορ, αεροδυναμική και προηγμένη καμπίνα, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά NVH και κορυφαία ευρυχωρία.     



Ειδικότερα, ένα νέο βολάν μονής μάζας σε συνδυασμό με το  εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο μειώνει την αδράνεια του συμπλέκτη κατά 25%, και συνδυάζεται με μικρότερη τελική σχέση μετάδοσης κατά 7% για βελτιωμένη απόκριση κατά την επιτάχυνση. Ένα ελαφρύ, άκαμπτο αμάξωμα – προϊόν καινοτόμων, νέων τεχνικών σχεδιασμού & κατασκευής – συμπληρώνει το χαμηλότερο κέντρο βάρους και το νέο προηγμένο σύστημα ανάρτησης, συμβάλλοντας στη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος. Το προηγμένο σύστημα εμπρός ανάρτησης με γόνατα διπλού άξονα Dual-Axis Strut μειώνει τη ροπή διεύθυνσης κατά την επιτάχυνση, βελτιώνει το στρίψιμο στο όριο και την αίσθηση του τιμονιού. Η νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων του Type R βελτιώνει την οδηγική άνεση και την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.

Το σύστημα διεύθυνσης – κρεμαγιέρα με δύο πινιόν, μεταβλητού λόγου και με ηλεκτρική υποβοήθηση (Dual-Pinion Variable-Ratio Electric Power Steering) είναι νέο στο Type R, παρόμοιο με αυτό του στάνταρ Civic, αλλά με βελτιστοποιημένο μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού για να επιτυγχάνεται πιο άμεση απόκριση και αίσθημα ασφάλειας στις υψηλές ταχύτητες.

Η μέγιστη ισχύς από τον βελτιστοποιημένο και πιο πολιτισμένο κινητήρα 2.0 VTEC TURBO είναι 320 ίπποι στις 6.500 σ.α.λ., και η μέγιστη ροπή 40,6 χλγμ. από 2.500 σ.α.λ. έως τις 4.500 σ.α.λ. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε 5,7 ΄΄και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 272 χλμ./ώρα, που σημαίνει ότι είναι το πιο γρήγορο, και με την καλύτερη επιτάχυνση μοντέλο στην κατηγορία του. Επίσης, είναι το ταχύτερο Type R που έχει περάσει ποτέ από το Nürburgring Nordschleife με χρόνο γύρου 7: 43.8.

Το Type R διαθέτει μεγαλύτερη σειρά προγραμμάτων οδήγησης, προσθέτοντας μία ρύθμιση ‘Comfort’ στο στάνταρ ‘Sport’ και στο ‘+R’ mode που προορίζεται για την αγωνιστική πίστα. Όλα προσαρμόζουν την ενδοτικότητα της ανάρτησης, τη γεωμετρία διεύθυνσης και την απόκριση του γκαζιού του αυτοκινήτου, ανάλογα με τις απαιτήσεις (on demand). Συγκριτικά με το προηγούμενο Type R, η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δυνάμεων απόσβεσης κάθε προγράμματος προσφέρει τώρα μεγαλύτερη χρηστικότητα σε μεγαλύτερη ποικιλία οδικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Comfort mode προσφέρει υψηλό βαθμό ενδοτικότητας, μαζί με πιο ομαλή απόκριση διεύθυνσης.

Φαρδύτερο, μακρύτερο και χαμηλότερο από όλους τους προκατόχους του, έχει μικρότερους προβόλους και μυώδεις, στιβαρές γραμμές. Το ολοκληρωμένο αεροδυναμικό πακέτο περιλαμβάνει ένα λείο κάτω τμήμα αμαξώματος, εμπρός ‘air curtain’, λεπτή πίσω πτέρυγα και γεννήτριες στροβιλισμών, τα λεγόμενα vortex generators στο πίσω άκρο της γραμμής οροφής. Αυτά τα χαρακτηριστικά πετυχαίνουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ άνωσης και αντίστασης στην κατηγορία, προσφέροντας ανώτερα επίπεδα ευστάθειας στις υψηλές ταχύτητες. Τα επίπεδα ποιότητας, άνεσης και θορύβων έχουν βελτιωθεί αισθητά στο εσωτερικό. Η παραγωγή του νέου Type R ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 στη Honda of the UK Manufacturing (HUM) στο Swindon – παγκόσμιο κόμβο παραγωγής της δέκατης γενιάς του Civic hatchback.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v