Fiat Tipo HB 1.3 MTJ: Το καλύτερο value-for-money!

Ένα test drive του Fiat Tipo HB 1.3 MTJ 95 ίππων αποδεικνύει ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς με κριτήριο το value-for-money.
Fiat Tipo HB 1.3 MTJ: Το καλύτερο value-for-money!
Η Fiat είναι το σήμα κατατεθέν της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δημιούργησε την δική της σχολή στην αυτοκίνηση και όλες τις ενέργειες έχουν σαν στόχο την ευχαρίστηση του οδηγού. Η γκάμα της διαθέτει μοντέλα που λατρεύουν και οι Έλληνες οδηγοί. Το συναίσθημα, η φινέτσα και η προσέγγιση του αυτοκινήτου προς τον οδηγό είναι τα μυστικά της μάρκας που συνδέθηκε με τις πρώτες οδηγικές εμπειρίες πολλών γενεών.

Αυτή την εποχή που μάθαμε να μετράμε την αξία του ευρώ και να αναζητούμε την πραγματική αξία των προϊόντων, η Fiat μας δίνει ένα καλό μάθημα. Μας προτρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε ένα αυτοκίνητο που δεν κοστίζει ακριβά αλλά έχει την φλόγα της ιταλικής σχολής.



Η δοκιμή έγινε με το Fiat Tipo, σε αμάξωμα HB με τον μικρότερο σε ισχύ πετρελαιοκινητήρα 1.3 MTJ. Οι διαστάσεις είναι, μήκος 4,37 μ., πλάτος 1,79 μ. και ύψος 1,50 μ.

Η διερεύνηση του ιταλικού αυτοκινήτου, ξεκίνησε από την σχεδίαση του αμαξώματος. Η φόρμα του πεντάπορτου μοντέλου έχει πολλά νέα στοιχεία. Ξεχωρίζουν ο συνδυασμός δυναμικότητας και στιβαρότητας με ισορροπημένες αναλογίες, οι οποίες τονίζουν την αίσθηση ευρυχωρίας. Το μπροστινό τμήμα ενισχύεται από την μεγάλη οριζόντια χρωμιωμένη μάσκα και τους ιδιαίτερης σχεδίασης προβολείς ημέρας LED που τονίζουν τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Στο πλάι, μια χαρακτηριστική γραμμή ενώνει τους εμπρός προβολείς με τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση, διαπιστώθηκε ότι το Tipo, παρέχει άνετους χώρους για τέσσερις υψηλόσωμους ενήλικες. Ειδικότερα, μεγάλοι είναι οι χώροι και για τους πίσω επιβάτες. Ο χώρος για τα πόδια είναι κορυφαίος. Η διαμόρφωση των επιμέρους χώρων επιτρέπει την φιλοξενία και πέμπτου επιβάτη, με κάποιες υποχωρήσεις. Είναι από τα πλέον άνετα μοντέλα της κατηγορίας και απευθύνεται σε οικογενειάρχες που έχουν αυξημένες μεταφορικές ανάγκες.



Η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά έχουν επηρεαστεί από την προσπάθεια να μειωθεί το κόστος κατασκευής και επομένως να παραμείνει η τελική τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Τα σκληρά πλαστικά, ίσως να ενοχλήσουν όσους έχουν συνδέσει τα οικογενειακά αυτοκίνητα με πιο αναβαθμισμένες κατασκευές. Είναι όμως ανθεκτικά στον χρόνο και στη σκληρή χρήση.

Κέρδος για τον χρήστη του Fiat Tipo είναι και η μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα, που ανέρχεται στα 440 λίτρα. Τα πίσω καθίσματα μπορούν επίσης να αναδιπλωθούν (60/40) πλήρως ή μερικώς, διευκολύνοντας τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους (έως 1,8 μ.).

Ο κινητήρας ντίζελ 1.3 MultiJet II, αποδίδει 95 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή των 20,2 χλγμ. είναι διαθέσιμη από τις 1.500 στροφές. Για να επιτύχει υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές χρησιμοποιεί έναν υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας.

Όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή ο κινητήρας έχει ικανοποιητική απόδοση και καλύπτει τις ανάγκες κίνησης του αυτοκινήτου. Οι επιδόσεις είναι ανάλογες των ικανοτήτων του μοτέρ. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 12’’ και τελική 180 χλμ./ώρα. Ο θόρυβος από την λειτουργία του κινητήρα είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας.



Η μέση κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 5,3 λίτρα/100χλμ. Επίσημη τιμή 3,7 λίτρα/100χλμ. Η οδική συμπεριφορά είναι προσανατολισμένη στην άνεση. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στα σκληρά πλαστικά και στο επίπεδο θορύβου.

Η τιμή του Fiat Tipo HB 1.3 MTJ 95 ίππων καθορίστηκε στα 16.650 ευρώ. Είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς όταν ένα από τα κυρίαρχα κριτήρια είναι η σχέση value-for-money.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v