Seat Arona: μοντέρνο crossover με οδηγοκεντρική προσέγγιση

Το νέο Seat Arona θέλει να εδραιώσει τη θέση του στα μικρά SUV. Θα τα καταφέρει; Το οδηγήσαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Seat Arona: μοντέρνο crossover με οδηγοκεντρική προσέγγιση
αποστολή στην Κατερίνη

Ο πιο δύσκολος τομέας για κάθε αυτοκίνητο είναι αυτός που αφορά την οδική συμπεριφορά. Ότι διαθέτει κάθε αυτοκίνητο μπορεί να αγορασθεί από ειδικευμένους προμηθευτές από την εταιρεία που το κατασκευάζει και φέρει το σήμα της. Ο τομέας όμως της οδικής συμπεριφοράς πρέπει να εξελιχθεί από τους μηχανικούς και τους εμπείρους οδηγούς που δοκιμάζουν τα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για μια επίπονη εργασία που απασχολεί μεγάλο αριθμό ειδικευμένων υπάλληλων και απαιτεί την χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων υψηλής αξίας. Η Seat έχει την τύχη να ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του γκρουπ VW. Απολαμβάνει τα οφέλη της γερμανικής τεχνολογίας και τα τελευταία χρόνια λανσάρει νέα μοντέλα (Ateca, Ibiza και Arona) τα οποία διεκδικούν υψηλό μερίδιο από την αγορά.

Η τελευταία δημιουργία της ισπανικής μάρκας είναι το νέο Seat Arona. Ένα crossover της κατηγορίας των supermini, το οποίο βασίζεται στα μηχανικά μέρη του επίσης νέου Ibiza.

Η πανελλήνια παρουσίαση του νέου Seat Arona, έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η περιοχή είναι ξεχωριστός. Τα ανώτατα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας Τεχνοκάρ, μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι οι δυο βασικές ονομασίες που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο, βρίσκονται στην χώρα μας. Τα χωριά Καταλώνια και Αρώνας, ανήκουν στο νομό Πιερίας! Η Καταλονία, η πατρίδα της Seat και η ονομασία Arona ταίριαξαν θαυμάσια στη παρουσίαση του μοντέρνου αυτοκινήτου.

Το ισπανικό αυτοκίνητο που δοκιμάσθηκε εξοπλίζεται με τον γερμανικό βενζινοκινητήρα 1.0 TSI απόδοσης 115 ίππων. Συνδυάζεται με εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο. Όπως διαπιστώθηκε αυτό το μοτέρ ταιριάζει στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και ικανοποιεί τις απαιτήσεις του οδηγού.

Αξίζει να τονισθεί ότι με τέσσερις ενήλικες κινείται άνετα στην εθνική οδό και επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες που ξεπερνούν το όριο των 120 χλμ./ώρα. Στο επαρχιακό δίκτυο με τρεις ενήλικες, το μοτέρ έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες του δρόμου. Στις ανηφορικές διαδρομές η απόδοση είναι ικανοποιητική και ο οδηγός έχει σύμμαχο την καλή κλιμάκωση των σχέσεων του κιβωτίου καθώς και την ευκολία στη χρήση του.

Η οδική συμπεριφορά παίρνει υψηλή βαθμολογία. Οι κατάλληλες ρυθμίσεις του πλαισίου, των αναρτήσεων και του συστήματος διεύθυνσης συμβάλουν στην απρόσκοπτη κίνηση του αυτοκινήτου. Θετικά σχόλια και για την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις στροφές.

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού διαθέτει προηγμένα συστήματα οδηγικής υποβοήθησης όπως: Front Assist, Hill Hold Control, Σύστημα Ανίχνευσης Κούρασης, Αισθητήρες Φωτός και Βροχής, Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Σύστημα Προειδοποίησης Οπισθοπορείας, Ανίχνευση Τυφλού Σημείου, Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης με Κάμερα Οπισθοπορείας και Adaptive Cruise Control (ACC) με λειτουργία Stop&Go.

Για την συνδεσιμότητα και την άνεση, φροντίζουν τα συστήματα infotainment, όπως το Keyless Entry με Start & Stop System, την υψηλής ακρίβειας και ποιότητας πίσω κάμερα, την premium οθόνη 8” black panel, την ασύρματη βάση φόρτισης τηλεφώνου με κεραία GSM, το ηχοσύστημα BeatsAudioTM, Apple Car Play, Android Auto και Mirror Link και Seat DriveApp.

Το νέο Seat Arona από το 2018 θα διαθέτει επίσης και το νέο ψηφιακό cockpit, προσφέροντας καλύτερη λειτουργικότητα, υψηλη ψηφιακή ανάλυση καθώς και διαδραστική φωνητική υπηρεσία Amazon Alexa.

Οι βασικές διαστάσεις του Arona είναι: μήκος 4.13 μ. πλάτος 1.78 μ. και ύψος 1.54 μ. Ο διαθέσιμος χώρος εμπρός και πίσω για τους επιβάτες είναι ικανοποιητικός. Ο χώρος των αποσκευών φτάνει τα  400 λίτρα, μια από τις καλύτερες τιμές της κατηγορίας.

Κινητήρες βενζίνης: 1.0 TSI 95 ίππων 3-κύλινδρος, με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. 1.0 TSI 115 ίππων με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή 7-τάχυτο DSG διπλού συμπλέκτη. Στην  πρώτη φάση του λανσαρίσματος είναι διαθέσιμες τρεις εκδόσεις (1.0 TSI 95, 115 χειροκίνητο και DSG). Η έκδοση 95 ίππων έχει μέγιστη ταχύτητα 173 χλμ./ώρα και επιτάχυνση από 0 – 100 χλμ/ώρα σε μόλις 11,6΄΄. Μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 112 γραμ./χλμ.

Στον κινητήρα 115 ίππων, μέγιστη ταχύτητα 182 χλμ./ώρα και επιτάχυνση από 0 έως 100 χλμ./ωρα σε 9,8΄΄ με μηχανικό κιβώτιο και σε 10΄΄ με κιβώτιο DSG. Με διπλό συμπλέκτη και 7-τάχυτο DSG κιβώτιο εκπέμπει 114 γραμ.CO2 /χλμ.  και καταναλώνει 5 λίτρα/100 χλμ. Η χειροκίνητη έκδοση αντίστοιχα εκπέμπει 114 γραμ.CO2/χλμ. και η μέση κατανάλωση είναι 5 λίτρα/100χλμ. Η μέγιστη ροπή και των δύο εκδόσεων με 115 ίππους είναι 20,4 χλγμ. μεταξύ 2.000 και 3.500 σ.α.λ..

Στη συνέχεια, στη γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων θα προστεθεί και ο τρίτος κινητήρας βενζίνης, ο νέος 4-κύλινδρος 1.5 TSI EVO 150 ίππων με τεχνολογία απενεργοποίησης  κυλίνδρων, αποκλειστικά στην έκδοση FR, με 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

Όσον αφορά τις εκδόσεις πετρελαίου, ο κινητήρας 1.6 TDI θα διατίθεται με 95 ίππους (5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 7-τάχυτο κιβώτιο DSG) καθώς και με 115 ίππους (6-τάχυτο κιβώτιο). Τέλος, μετά τα μέσα του 2018 θα λανσαριστεί ο κινητήρας 1.0 TSI 90 ίππων CNG. Η Seat είναι ο πρώτος κατασκευαστής που λανσάρει κινητήρα ο οποίος τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην κατηγορία των compact crossover.

Τιμές βενζίνη 1.0 95 ίππων προς 14.900 ευρώ, 1.0 115 ίππων 16.500 ευρώ, ντίζελ 1.6 95 ίππων 16.900 ευρώ και 115 ίππων 18.850 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v