ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μουσική και η οδήγηση

Ποια μουσική μας κάνει να ξεκινάμε δυνατά τη μέρα μας με σούπερ διάθεση; Η Ford και το Spotify έχουν την απάντηση.

Η μουσική και η οδήγηση

Μελαγχολικά τραγούδια όπως “Sorry”, Justin Bieber, “The Winner Takes it All”, Abba και “Mr Brightside” των The Killers, βοηθούν να ξεκινήσετε δυνατά την ημέρα σας με ανεβασμένη διάθεση, κάτι που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ώρες. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα νέας έρευνας πάνω στη συναισθηματική δύναμη των τραγουδιών που ακούμε στο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε η Ford, με την υπηρεσία Spotify και το New York University. Τα “Back to Black”, Amy Winehouse και “Everybody’s Changing”, Keane εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των τραγουδιών είναι αφενός δυναμικός ρυθμός, αφετέρου μία αίσθηση μελαγχολίας, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα μερικοί άνθρωποι θεωρούν το καλύτερο soundtrack στις καθημερινές μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο.

Δείτε την playlist εδώ: «Για πολλούς οδηγούς, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού περιλαμβάνει και επιλογή της κατάλληλης μουσικής ώστε να ταιριάζει όταν επισκέπτονται την οικογένειά τους, πηγαίνουν στο γυμναστήριο, ή πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους – στοιχείο εξίσου σημαντικό με την επιλογή της καλύτερης διαδρομής» δήλωσε ο  Marcel Breker, engineer, Ford Ευρώπης. «Τοποθετήσαμε στο νέο Fiesta ένα premium σύστημα B&O PLAY, θέλοντας να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η επιλογή της μουσικής μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, όχι μόνο στο ίδιο το ταξίδι αλλά και τις επόμενες ώρες.»

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει δύο βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής που συνεργάζονται για τη δημιουργία της διάθεσης.  Η ‘ενέργεια’ οδηγεί το τραγούδι – ο ρυθμός, το τέμπο και η δύναμη περιγράφουν το βάθος, το συναίσθημα και την αίσθηση ενός μουσικού κομματιού. Μαζί, τα στοιχεία αυτά μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα τονωτικό που γεμίζει με ενέργεια ακόμα και τον πιο βαριεστημένο οδηγό. Για τις ανάγκες της έρευνας οι testers σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο άκουγαν προσεκτικά μελετημένες playlists που αντιπροσώπευαν διαφορετικούς συνδυασμούς “ενέργειας” και “δύναμης”. Οι διαθέσεις των οδηγών αναγνωρίζονταν μέσα από ερωτηματολόγια που συμπληρώνονταν αμέσως πριν, αμέσως μετά και σε ωραία διαλείμματα μετά τις πρωινές μετακινήσεις.

Τα κομμάτια με δυνατό ρυθμό λειτουργούσαν άψογα, αλλά και τα μελαγχολικά τραγούδια, ή αυτά σε ελάσσονες κλίμακες (μινόρε) ήταν εξίσου δημοφιλή με αυτά που διαθέτουν χαρούμενη μουσική που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό.

Γενικά, μουσική με υψηλό επίπεδο ενέργειας έκαναν στους testers να νιώθουν ανεβασμένοι για όλη την ημέρα» δήλωσε η Amy Belfi,

γνωσιακή νευροεπιστήμων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με ειδίκευση στις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο.  Εκείνο που παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι εκτός από τα χαρούμενα ταξίδια, και τα μελαγχολικά είχαν παρόμοια ‘ανεβαστική’ επίδραση στη διάθεση. Ασφαλώς, τα ‘μελαγχολικά’ τραγούδια μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Μπορεί να μας υπενθυμίζουν, για παράδειγμα, τις δύσκολες εμπειρίες που έχουμε ξεπεράσει και από τις οποίες έχουμε πάρει μαθήματα.»

«Στο πείραμα αυτό εστιάσαμε στο πώς η ‘ενέργεια’ και η ‘δύναμη’ μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας όλη μέρα» δήλωσε ο Koppel Verma της υπηρεσίας Spotify, που ήταν σύμβουλος στο ερευνητικό project. «Η έρευνα έδειξε ότι δεν είναι μόνο τα δυναμικά και χαρούμενα τραγούδια αυτά που λειτουργούν θετικά στη διάθεσή μας το πρωί. Στην πραγματικότητα, όταν αναλύσαμε τις υπάρχουσες playlists διαπιστώσαμε από τα δεδομένα τους ότι υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός τραγουδιών με μελαγχολική διάθεση. Αυτό είναι σημαντικό επειδή προηγούμενη έρευνα  μας έχει δείξει ότι οι καθημερινές διαδρομές είναι ένας σημαντικός μεταβατικός χρόνος – τώρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα δεδομένα μας για να δώσουμε τον τόνο στην ημέρα που μας περιμένει.»

Το premium σύστημα ήχου του νέου Fiesta B&O PLAY περιλαμβάνει 10 στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία και tweeters στο ταμπλό και σε όλη την καμπίνα, για τη δημιουργία ενός soundstage 360-μοιρών. Το σύστημα 675-watt είναι βελτιστοποιημένο με ψηφιακό επεξεργαστή ήχου και subwoofer 200mm, παράγοντας ένα μουσικό ήχο που οι επιβάτες νιώθουν ότι είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το αυτοκίνητο. Το σύστημα διαχειρίζεται το Ford SYNC 3 Navigation και μία οθόνη αφής 8-ιντσών.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε ειδική playlist είναι τα εξής:

Back to Black – Amy Winehouse

Beggin’ – Madcon       

Black Hole Sun – Soundgarden

Buck Rogers – Feeder

Chained To The Rhythm – Katy Perry, Skip Marley

Ciao Adios – Anne Marie

Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia, John Martin

Everybody’s Changing – Keane

The Final Countdown – Europe

Green Light – Lorde

Hometown Glory (High Contrast Remix) – Adele

Lean On – Major Lazer, Mo

Mr Brightside – The Killers

Power – Little Mix, Stormzy

Run – Foo Fighters

Shake It Out – Florence and the Machine

Sorry – Justin Bieber

Summertime Sadness (Cedric Gervais Remix) – Lana Del Ray

This Is What You Came For – Calvin Harris, Rihanna

Titanium – David Guetta, Sia

Wake Me Up When September Ends – Green Day

What Went Down – Foals

The Winner Takes It All – Abba

SPONSORED LINKS

"Μέσα σε κάθε κυνικό άτομο υπάρχει ένας απογοητευμένος ιδεαλιστής."

George Carlin

  • 1923 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

© 2002-2018 MEDIA2DAY