ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Γίνε οδηγός στο Le Mans

Οι οδηγοί του Le Mans προπονούνται σκληρά για τους αγώνες. Δείτε τι περιλαμβάνει η προετοιμασία τους.

Γίνε οδηγός στο Le Mans

Μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες για τον οδηγό αγώνων είναι η συμμετοχή του στον διάσημο αγώνα 24 Ώρες του Le Mans. Εκτός από τις ικανότητες του στην αγωνιστική οδήγηση για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μεγάλου αγώνα πρέπει να έχει και άλλα προσόντα. Επίσης, κυρίαρχο ρόλο παίζει η καλή φυσική κατάσταση καθώς και η γυμναστική.

Ο οδηγός που θα πάρει μέρος στο συγκεκριμένο αγώνα αντιμετωπίζει πολύωρη οδήγηση σε θερμοκρασίες σάουνας, πλευρικά φορτία g που θυμίζουν τρενάκι του λούνα παρκ επί τρεις ώρες και άλλες δυσκολίες.

Όλα αυτά αντιμετώπισαν οι οδηγοί της Ford Chip Ganassi Racing στις βάρδιες τους στο τιμόνι των Ford GT μας που συμμετείχαν στoν πασίγνωστο αγώνα 24 Ώρες του Le Mans. Όπως ισχύει για κάθε κορυφαίο αθλητή, αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση.

Εξειδικευμένες ασκήσεις φυσικής κατάστασης για την ενδυνάμωση του αυχένα, των χεριών και του κορμού, καθώς και βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και του συντονισμού χεριών και όρασης.

Οι οδηγοί πρέπει μάλιστα να εκπαιδεύονται για εντελώς ιδιαίτερες προκλήσεις. Πριν από τον αγώνα της Σανγκάης στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), οι οδηγοί της Ford, Harry Tincknell και Andy Priaulx, δεν είχαν ποτέ οδηγήσει στη συγκεκριμένη πίστα.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν προσομοιωτή, ο οποίος αναπαριστά πραγματικές πίστες, δίνει ρεαλιστικές αντιδράσεις στο τιμόνι στον οποίο ο οδηγός μπορεί να κάνει παύση και να επικεντρωθεί στα πιο δύσκολα κομμάτια της πίστας, ενώ είναι υπό συνεχή παρακολούθηση. Οι δύο οδηγοί, όχι μόνο έμαθαν με αυτόν τον τρόπο την πίστα της Σανγκάης, αλλά βελτίωσαν τις επιδόσεις του και ήρθαν πρώτοι στον πραγματικό αγώνα.

Η φυσική κατάσταση του οδηγού παρακολουθείται και κατά τη διάρκεια των αγώνων, χάρη σε ειδικά συστήματα ελέγχου των καρδιακών παλμών και της αναπνοής, της θερμοκρασίας του σώματος και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια των pitstop και να επαναφέρει τους οδηγούς σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση.

Οι οδηγοί της Ford Chip Ganassi Racing που συμμετέιχαν στις 24 Ώρες του Le Mans  με Ford GT οδηγούν έως τρεις ώρες κάθε φορά, κάτι που συνεπάγεται τεράστιες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις.

Θερμοκρασία: Οι θερμοκρασίες στο cockpit μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα σάουνας 320 C.

Φορτία G: Επιτάχυνση, φρενάρισμα και εγκάρσια φορτία είναι ανάλογα μίας διαδρομής σε τρενάκι Λούνα Παρκ επί τρεις ώρες Φρενάρισμα – τα φορτία επιβράδυνσης είναι τόσο ισχυρά που εξωθούν τον  αέρα από τους πνεύμονες.

Αφυδάτωση: Σε μία βάρδια οδήγησης άνω των 2,5 ωρών ένας οδηγός μπορεί να χάσει μάζα 2,5 κιλών από απώλεια υγρών.

Θερμίδες: Ένας οδηγός μπορεί να κάψει μέχρι και 3.000 θερμίδες σε μία τρίωρη βάρδια οδήγησης.

Αναπνοή: Η προσπάθεια που απαιτείται στην αναπνοή μέσα από το κράνος και την μπαλακλάβα είναι ανάλογη της αναπνοής σε μεγάλο υψόμετρο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο John Camilleri, ειδικός γυμναστής της Ford, μοιράζεται μαζί μας τυπικές ασκήσεις εκπαίδευσης:

SPONSORED LINKS

"Διαστροφή: η ηδονή που δεν έχεις δοκιμάσει."

Louis Aragon, 1897-1982, Γάλλος συγγραφέας & ποιητής

  • 1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

    1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα (μάχη του Υπρ, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

    1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY