ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μυστικά του καλού οδηγού

Ο οδηγός αγώνων Andy Priaulx μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για οδηγούς που ταξιδεύουν συχνά.

Τα μυστικά του καλού οδηγού

Τώρα που προγραμματίζουμε να κάνουμε με το αυτοκίνητο τις καλοκαιρινές εκδρομές καθώς και τις διακοπές, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στη κατάσταση του οδηγού.

Ειδικότερα αν ο οδηγός πρέπει να καλύψει μεγάλες αποστάσεις η κατάλληλη προετοιμασία είναι απαραίτητη για να διατηρήσει τις ικανότητες του και να αντιδράσει σωστά την δύσκολη στιγμή.

Αναμφισβήτητα η καλή προετοιμασία και η καλή εκπαίδευση είναι οι σημαντικότερες παράμετροι που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της ασφαλούς οδήγησης. Η Ford είναι μια εταιρεία που έχει αναδείξει τις αρετές της οδήγησης και επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη της οδηγοκεντρικής προσέγγισης.

Η μάρκα που φτιάχνει οδηγοκεντρικά μοντέλα, ζήτησε από τον οδηγό αγώνων ο Andy Priaulx, να δώσει τις συμβουλές του για ένα πολύωρο ταξίδι πίσω από το τιμόνι. Ο οδηγός αγώνων της Ford Chip Ganassi Racing, ετοιμάζεται για το μαραθώνιο του Le Mans 24 Hour στη Γαλλία, κάνοντας δοκιμές πριν τον αγώνα.

Χρήσιμες συμβουλές:

Η σημασία του καλού ύπνου

Είτε ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο, είτε κινείσαι με 300 χλμ./ωρα στην ευθεία Mulsanne στην πίστα του LeMans – η οδήγηση απαιτεί συνεχή συγκέντρωση. Και αυτό επιτυγχάνεται σαφώς καλύτερα μετά από ένα καλό νυχτερινό ύπνο. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα και με ακολουθούσαν τα Σαββατοκύριακα του αγώνα, συνήθως είχα δικό μου δωμάτιο στο ξενοδοχείο για να εξασφαλίσω ένα καλό ύπνο πριν τον αγώνα.

Ένα καλό πρωινό για ενέργεια

Ο ανεφοδιασμός του οργανισμού σας με ‘καύσιμο’ πριν από ένα μεγάλο ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Πιθανόν η ικανότητα συγκέντρωσής σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μειωθεί αν ξεκινήσετε με χαμηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα.

Επιλέξτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό που να απελευθερώνει ενέργεια με αργό ρυθμό, όπως ομελέτα σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης ή κουάκερ με καρύδια και μπανάνα σε φέτες

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης  και απώλεια συγκέντρωσης. Συνήθως χάνουμε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έχουμε ένα σωληνάκι μέσα στα κράνη ώστε να πίνουμε ποτά με ηλεκτρολύτες και νερό ενώ οδηγούμε. Αποφύγετε ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η υπεργλυκαιμία συνεπάγεται αναπόφευκτη απώλεια ενέργειας και συγκέντρωσης.

Μην κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ

Ίσως πιστεύετε ότι είστε μια χαρά για να οδηγήσετε την επόμενη μέρα, αλλά ξέρατε ότι στη Βρετανία 1 στις 10 συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών γίνεται μεταξύ 6:00 και 8:00 το πρωί;

Το αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά σας για ασφαλή οδήγηση. Αναρωτιέστε αν οι οδηγοί αγώνων απολαμβάνουμε κανένα ποτάκι; Ασφαλώς, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον αγώνα.

Έχετε πρόχειρα μερικά σνακ

Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Ανάμικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν κάποια πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία  επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων κάνουν διαλείμματα - πολύ μικρά βέβαια, που ονομάζονται pit stops. Κατά τη διάρκεια του 24ωρου αγώνα του Le Mans μπορεί να περάσουμε μέχρι 14 ώρες πίσω από το τιμόνι, ευτυχώς όχι συνεχόμενες.

Στο τέλος κάθε διαδρομής, είτε είναι μιας, δύο ή τριών ωρών, ένας άλλος οδηγός παίρνει τη θέση μας κι εμείς κοιμόμαστε, τρώμε και – ασφαλώς κάνουμε ένα διάλειμμα ξεκούρασης εάν χρειαστεί.

Επίσης, οι διατάσεις μας ανανεώνουν σωματικά για το επόμενο σκέλος.

Μην αφήνετε το τηλέφωνο να σας αποσπά την προσοχή

Η Ford διαπίστωσε ότι το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο και δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το τηλέφωνο να αποσπά την προσοχή σας από το δρόμο. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, εάν έχετε, ή διαφορετικά, βάλτε το τηλέφωνο μακριά σας.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χρησιμοποιούμε μόνο τον ασύρματο για επικοινωνία με τους τεχνικούς όταν πραγματικά είναι απαραίτητο, ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση.  Και η ομάδα πάντα επιλέγει προσεκτικά τη στιγμή που θα μας μιλήσει, για να μην διασπάσει την προσοχή μας.

SPONSORED LINKS

"Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε."

Φιντέλ Κάστρο

  • 1675 - Ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.
    1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.
    1919 - Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.
    1979 - 85 αρχαία αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που κατασχέθηκαν από τη Βρετανία, επιστρέφονται στην Κύπρο.
    1941 - Ξεκινάει η "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα", η γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ.

© 2002-2018 MEDIA2DAY