Mini: Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Η Mini συνεργάστηκε με τους Νεοϋορκέζους αρχιτέκτονες για να φτιάξει μια φουτουριστική εγκατάσταση κοινής διαβίωσης στην πόλης με «πράσινο» αποτύπωμα.
Mini: Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά
Οι ελκυστικοί χώροι διαβίωσης παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη έλλειψη στις σημερινές πόλεις. Επιπλέον, η υπεύθυνη χρήση πόρων στους χώρους αυτούς αποτελεί θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η Mini συνεργάστηκε με τους Νεοϋορκέζους αρχιτέκτονες της SO-IL για τη παρουσίαση μιας πρωτοποριακής λύσης σε αυτή τη διπλή πρόκληση. Η εγκατάσταση Mini Living – Breathe είναι μία φουτουριστική ερμηνεία κοινής διαβίωσης στην πόλη με περιβαλλοντική συνείδηση και συμπαγές αποτύπωμα.

Η εγκατάσταση δημιουργεί έναν ελκυστικό χώρο διαβίωσης για μέχρι τρία άτομα, σε έναν αχρησιμοποίητο μέχρι πρότινος χώρο 50 τ.μ. στην πόλη. Ένα αρθρωτό μεταλλικό πλαίσιο αποτελεί τη βασική δομή του Mini Living – Breathe, και ένα εύκαμπτο, ημιδιαφανές εξωτερικό περίβλημα χωρίζει το εσωτερικό από το εξωτερικό. Συνολικά έξι πιθανά δωμάτια και ένας κήπος στη στέγη ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες.

Στο ισόγειο, η κουζίνα λειτουργεί σαν χωρική και κοινωνική διεπαφή με την περιοχή γύρω από την εγκατάσταση – δηλαδή τον έξω κόσμο. Υποδέχεται τους καλεσμένους, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους ενθαρρύνει για συναναστροφή. Από πάνω, υπάρχουν διάφορα δωμάτια, κατανεμημένα σε τρία επίπεδα συνολικά, που προσφέρουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για ξεκούραση και εργασία. Χώροι για ύπνο, ένα πιθανό μπάνιο και κήπος στη στέγη πλαισιώνουν τους πάνω ορόφους της εγκατάστασης. Τα ανεξάρτητα δωμάτια χωρίζονται με υφασμάτινους τοίχους που αφήνουν το φως να περνά. Αυτή η ημιδιαφάνεια επιτρέπει να φαίνονται οι ανθρώπινες φιγούρες και οι κινήσεις τους και δημιουργεί μία αίσθηση σύνδεσης και αλληλεγγύης. Παράλληλα, προσφέρει στους ενοίκους μία αίσθηση απομόνωσης εάν το επιθυμούν.

Ωστόσο, η εγκατάσταση προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν ελκυστικό χώρο διαβίωσης. Η εγκατάσταση βελτιώνει το μικροκλίμα στις αστικές περιοχές. Το εύκαμπτο εξωτερικό του περίβλημα φέρει ειδική επίστρωση που φιλτράρει και καθιστά ουδέτερο τον αέρα. Επιπλέον, ο κήπος της στέγης χρησιμοποιεί εύρωστα φυτά που παράγουν οξυγόνο για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του αστικού μικροκλίματος.

Το ημιδιαφανές εξωτερικό περίβλημα γεμίζει την εγκατάσταση με φυσικό φως, διασφαλίζοντας μία φωτεινή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Μία ευφυής δομή στην οροφή συλλέγει το βρόχινο νερό για μετέπειτα χρήση ακόμα και από τη βρύση, για παράδειγμα. Η δομή είναι κινητή και ευπροσάρμοστη. Είναι σχεδιασμένη για να αποσυναρμολογείται και να τοποθετείται σε άλλη περιοχή. Το ύφασμα αλλάζει και αντικαθίσταται με κάποιο άλλο με πιο κατάλληλες ιδιότητες ανάλογα με το κλίμα.

Οι επισκέπτες του Salone del Mobile στη Via Tortona 32 στο Μιλάνο, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το Mini Living – Breathe από 4–9 Απριλίου 2017. Το πρόγραμμα παρουσίασης της εγκατάστασης έχει υποστηριχτεί από την πλατφόρμα σχεδίασης και έρευνας A/D/O της μάρκας. Στην έδρα του, στο Greenpoint, Brooklyn, το A/D/O προσφέρει σε σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, δημιουργούς και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) ένα χώρο εμβαδού 2.000 m2 για να επινοούν καινοτόμα προγράμματα στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος που απαντά στα πιο πιεστικά κοινωνικά θέματα της εποχής μας. Η Mini θα παρουσιάσει μία ακόμα εγκατάσταση στο A/D/O στη Νέα Υόρκη το δεύτερο μισό του 2017.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v