Νέο Toyota Yaris: Του αξίζει η πρώτη θέση

Το νέο Yaris, μετά την αναβάθμιση του, απολαμβάνει την επιτυχία του κοιτώντας τον ανταγωνισμό… από ψηλά.
Νέο Toyota Yaris: Του αξίζει η πρώτη θέση
αποστολή στην Ολλανδία

Η επιτυχημένη ιστορία του Yaris συνεχίζεται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης. Το υπάρχον μοντέλο είναι πρώτο στη κατηγορία των supermini στην ελληνική αγορά και πρώτο σε πωλήσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας! Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπορική επιτυχία.

Η Toyota υλοποίησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει την επιτυχία του Yaris, εισάγοντας νέα στιλιστικά στοιχεία και εκδόσεις, αναβαθμίζοντας την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια και λανσάροντας ένα νέο, πολύ αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1.5.

Είναι γεγονός ότι το αυτοκίνητο συνέχισε να αυξάνει το μερίδιό του στην κατηγορία B (supermini) στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης από το 2011που λανσαρίστηκε η τρίτη γενιά του μοντέλου, ξεπερνώντας πέρσι το 6,5% και τις 208.000 μονάδες. Η υβριδική ισχύς παραμένει ένα μοναδικό επιχείρημα πωλήσεων για το μοντέλο, ένα σύστημα που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει πάνω από το 40% όλων των ευρωπαϊκών πωλήσεων Yaris.

Έχει μία ισχυρή ευρωπαϊκή κληρονομιά, καθώς κατασκευάζεται στην παραγωγική μονάδα της Toyota (Toyota Motor Manufacturing France) στην Valenciennes από το 2001. Η παραγωγή πέρασε τα τρία εκατομμύρια μονάδες το 2016, με τα αυτοκίνητα, εκτός της Ευρώπης, να εξάγονται και σε όλο τον κόσμο, όπως Αφρική, Β. Αμερική και στις αγορές Μ. Ανατολής στην Ασία.

Η μάρκα ανέθεσε το σχεδιασμό του στο ευρωπαϊκό στούντιο σχεδίασης, αντανακλώντας τη δύναμη και την ποιότητα της κατηγορίας Β στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για το Yaris στην Ευρώπη θα υιοθετηθούν στο αδερφικό μοντέλο Vitz που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Επιχειρώντας κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από ένα απλό “facelift” στη μέση του κύκλου ζωής, το πρόγραμμα των 90 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει την υιοθέτηση 900 και πλέον νέων εξαρτημάτων για τη βελτίωση της σχεδίασης, των δυναμικών επιδόσεων και της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Η νέα εμφάνιση με σημαντικές στιλιστικές αλλαγές μπροστά και πίσω, είναι προϊόν του στούντιο σχεδίασης  ED2 της Toyota στη Νότια Γαλλία.

Το εμπρός και πίσω τμήμα του αυτοκινήτου αποκτά νέα σχεδιαστική δομή με ισχυρότερη τρισδιάστατη ποιότητα, μεγαλύτερη έμφαση στις οριζόντιες γραμμές για τη δημιουργία οπτικού πλάτους, και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Ο επανασχεδιασμός του εμπρός τμήματος περιλαμβάνει νέο εμπρός προφυλακτήρα που δημιουργεί ένα σχήμα ‘καταμαράν’ με φαρδιά τμήματα να ρέουν προς τα κάτω από τις μονάδες των προβολέων, πλαισιώνοντας τη φαρδιά, τραπεζοειδή μάσκα. Η μάσκα αποκτά νέα στοιχεία που συμβάλλουν στην πιο δυναμική εμφάνιση του, με κυψελοειδή σχεδίαση για τις δίχρωμες εκδόσεις και διάταξη οριζόντιων μπαρών για τις υπόλοιπες που και πάλι χαρίζει μία πιο εντυπωσιακή, τρισδιάστατη εικόνα.

Οι νέοι προβολείς προσφέρουν καλύτερη απόδοση. Η γκάμα ζαντών  περιλαμβάνει τρία νέα σχέδια: ένα ασημί τάσι 15-ιντσών για την έκδοση Mid, μία πολυάκτινη ζάντα αλουμινίου 15-ιντσών για μοντέλα Mid+ και μία νέα ζάντα αλουμινίου 16 ιντσών με ειδικό φινίρισμα για το υβριδικό μοντέλο Chic. Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν φως στοπ LED. Δύο νέες αποχρώσεις  έχουν προστεθεί στη γκάμα του Yaris – Hydro Blue και Tokyo Red, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε δέκα.

Η έμφαση στις αλλαγές του εσωτερικού ήταν να διατηρηθεί η τολμηρή και μοντέρνα εμφάνιση της καμπίνας, με νέες ταπετσαρίες και διάκοσμο και αναβαθμισμένα όργανα και χειριστήρια με στόχο τη βέλτιστη εργονομία και απόδοση HMI (human-machine interface).

Ο πίνακας οργάνων του οδηγού έχει νέα διάταξη δύο αναλογικών οργάνων που πλαισιώνουν μία νέα έγχρωμη οθόνη TFT πολλαπλών πληροφοριών 4,2 ιντσών - στάνταρ από την έκδοση Mid. Διαφορετικές πληροφορίες και δεδομένα οχήματος μπορούν να επιλέγονται και να ρυθμίζονται μέσω των διακοπτών ελέγχου στο τριάκτινο τιμόνι, το οποίο φέρει νέα διακοσμητικά σε piano black (από τη Mid και πάνω). Ένα νέο χρωμιωμένο διακοσμητικό πλαισιώνει τα όργανα, προσδίδοντας μία πρόσθετη νότα ποιότητας.

Άλλες αλλαγές αφορούν τους νέους αεραγωγούς τύπου φτερωτής, τον μπλε φωτισμό οργάνων και μία πιο σύγχρονη εκδοχή της οθόνης πολυμέσων και των χειριστηρίων στην κεντρική κονσόλα, μαζί με δύο νέους διακόπτες που είναι πιο απέριττοι σε εμφάνιση και πιο εύχρηστοι σε λειτουργία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v