Ο δεύτερος εαυτός μας

Η Ford κοιτά μπροστά και εξελίσσει ένα μοναδικό σύστημα φωνητικής αναγνώρισης για τα μοντέλα της.
Ο δεύτερος εαυτός μας

Αν αναλογιστείτε πως ξεκίνησε η σχέση του ανθρώπου με το αυτοκίνητο και πως εξελίσσεται, θα διαπιστώσετε ότι πλέον το μεταλλικό προϊόν που πατάει σε τέσσερις ρόδες, έχει γίνει ο δεύτερος εαυτός μας.

Μπορεί να μην διαθέτει τις δίκες μας ικανότητες αλλά σταδιακά εφοδιάζεται με τεχνολογικές διατάξεις, οι οποίες του επιτρέπουν να επικοινωνεί μαζί μας και να μας διευκολύνει σε πολλές ενέργειες. Αυτή είναι η εξέλιξη των ικανοτήτων των αυτοκινήτων που είχε σαν αφετηρία την αύξηση των ποσοστών ασφάλειας.

Η Ford όταν δημιουργεί ένα νέο μοντέλο έχει σαν προτεραιότητα την ικανοποίηση του οδηγού από την πρώτη στιγμή που θα καθίσει στο κάθισμα. Η μάρκα με τα πιο έντονα οδηγοκεντρικά στοιχεία στη κατηγορία των κατασκευαστών μαζικής παραγωγής, αναζητά τρόπους για να δημιουργήσει νέες συνθήκες στη σχέση μας με το αυτοκίνητο.

Αν το ξανασκεφθείτε, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι όλες οι προσπάθειες της δημοφιλούς μάρκας καθώς και των άλλων εταιρειών έχουν σαν απώτερο σκοπό, την ασφαλέστερη κίνηση των αυτοκινήτων και την προστασία των πεζών.

Η νεότερη εξέλιξη στη σχέση μας με το αυτοκίνητο είναι η προσπάθεια της Ford να γίνει το αυτοκίνητο μας ο εικονικός προσωπικός βοηθός και να γνωρίζει ακόμα και πότε είχαμε μία δύσκολη μέρα στο γραφείο.

Καθώς όλα τα νέα μοντέλα προβλέπεται να προσφέρουν φωνητική αναγνώριση μέχρι το 2022, τα μελλοντικά συστήματα εξελίσσονται για να αναγνωρίζουν τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου. Το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 της Ford ήδη προσφέρει φωνητικό έλεγχο (voice control), Apple CarPlay και Android Auto, και σύντομα θα επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν την εικονικό βοηθό Alexa της Amazon

Η Ford με το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH Aachen University) διερευνά τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων για τη βελτίωση της επεξεργασίας του λόγου και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών θορύβων και πιθανών διακοπών. Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι τα αυτοκίνητα καταλαβαίνουν αυτά που λέμε. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον μπορεί να γνωρίζουν και πώς νιώθουμε – μερικές φορές χωρίς να πούμε ούτε λέξη.

Σχεδόν το 90% όλων των νέων αυτοκινήτων αναμένεται να προσφέρουν λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μέχρι το 2022. Το επόμενο βήμα για τα αυτοκίνητα του αύριο θα είναι να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής μας ενώ μιλάμε, κάνοντας πιο ευχάριστη την οδηγική εμπειρία.

Εξελιγμένα συστήματα – εξοπλισμένα με προηγμένα μικρόφωνα και κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο – θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας.

Ο φωνητικός έλεγχος μέσω υπολογιστικού νέφους (Cloud) προβλέπεται ότι θα διατίθεται για το 75% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2022, και αναμένεται ότι τα μελλοντικά συστήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς που αναπροσαρμόζουν ραντεβού και παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο όταν οι οδηγοί καθυστερούν στην κίνηση.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα θυμούνται στην ταινία “Her,” τη Samantha που υποδυόταν η ηθοποιός Scarlett Johansson να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του Theodore Twombly, σαν ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης, το οποίο με πρωτοφανή ακρίβεια, μάθαινε τη διάθεση, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του – και μόνο από  τον τόνο της φωνής του. Πολύ σύντομα και το δικό σας αυτοκίνητο θα μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο.

Φέτος το καλοκαίρι το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 της Ford θα επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέονται με την εικονική βοηθό Alexa της Amazon, επικοινωνώντας σε 23 διαφορετικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους. Έχοντας πρόσβαση σε πηγές του υπολογιστικού νέφους (cloud), τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα δίνουν τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους οδηγούς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, εξαιρετική είδηση για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.

Φωνητικές εντολές όπως ‘I’m hungry’ και ‘I need coffee’ έχουν ήδη αναβαθμίσει το SYNC 3 σε επίπεδο προσωπικού βοηθού,» δήλωσε η Mareike Sauer, voice control engineer, Connectivity Application Team, της Ford Ευρώπης. Στο επόμενο στάδιο, οι οδηγοί θα μπορούν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα με τη δική τους προφορά, ακόμα και να χρησιμοποιούν δικές τους λέξεις, για μεγαλύτερη φυσικότητα του λόγου.

Το Apple CarPlay προσφέρει έναν απλό τρόπο χρήσης του iPhone μέσα από την οθόνη αφής του αυτοκινήτου παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε φωνητικούς ελέγχους του Siri Eyes-Free, σε εφαρμογές Apple Maps, Apple Music, Λειτουργίες Τηλεφώνου και Μηνυμάτων και ποικίλες άλλες εφαρμογές. Το Android Auto προσφέρει Google Maps και μουσική στην οθόνη του αυτοκινήτου και επιτρέπει φωνητικό έλεγχο τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ‘τρέχει’ αυτή την εποχή η Ford με το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH) περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων για τη βελτίωση της επεξεργασίας του λόγου και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών θορύβων και πιθανών διακοπών.

Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία, τα συστήματα φωνητικού ελέγχου θα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως: «Θα θέλατε να παραγγείλετε λουλούδια για τη μητέρα σας την Ημέρα της Μητέρας;» «Να επιλέξω μία λιγότερο μποτιλιαρισμένη αλλά πιο αργή διαδρομή για το σπίτι;” και «Σας τελειώνει η αγαπημένη σας σοκολάτα και το αγαπημένο σας κατάστημα έχει διαθέσιμη. Θέλετε να σταματήσετε για να αγοράσετε;» 

Στο μέλλον, ο έλεγχος μέσω χειρονομιών ή κινήσεων των ματιών, θα επιτρέπει στους οδηγούς να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις με ελαφρά κλίση της κεφαλής, να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου με μικρές περιστροφικές κινήσεις και να ορίζουν τον προορισμό πλοήγησης ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα στο χάρτη.

Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος, όπως στην ταινία “Her” να ξεμυαλιστούμε με τα προηγμένα μας συστήματα φωνητικής αναγνώρισης;

"Πολλοί είναι ήδη ερωτευμένοι με τα αυτοκίνητά τους αλλά με τα νέα συστήματα που μαθαίνουν και προσαρμόζονται, περιμένουμε να δημιουργηθούν πολύ ισχυρές σχέσεις, δήλωσε η Dominic Watt, λέκτορας του τμήματα Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του. Το αυτοκίνητο σύντομα θα γίνει ο βοηθός μας, σύντροφος στο ταξίδι, το δεξί μας χέρι, και θα μπορείτε να συζητάτε τα πάντα και να ζητάτε οτιδήποτε, σε σημείο που πολλοί από εμάς ίσως ξεχνούν ότι μιλάμε σε ένα μηχάνημα."

Στο μεγαλύτερη παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας ‘Mobile World Congress’ που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ford θα αποκαλύψει τις επόμενες εξελίξεις στις μετακινήσεις και τη συνδεσιμότητα.


Περισσότερες πληροφορίες στο www.ford.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v