Audi A3 Sportback 1.6 TDI 110: Premium σε όλα!

Δοκιμάσαμε το νέο σπορ μοντέλο της Audi σε… πολικές θερμοκρασίες και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Audi A3 Sportback 1.6 TDI 110: Premium σε όλα!
Η Audi είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην αυτοκίνηση. Η γερμανική μάρκα δημιουργεί μοντέλα υψηλών προδιαγραφών τα οποία συμβάλουν στην αναβάθμιση της προσπάθειας του ανθρώπου να κινηθεί με ασφάλεια και άνεση στο δρόμο.

Η πολυτελής φίρμα διαθέτει στη γκάμα της ένα πολυβραβευμένο μικρομεσαίο μοντέλο που σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων, το ανανεωμένο Audi Α3. Είναι μια από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις και για την ελληνική αγορά.

Το πεντάθυρο αυτοκίνητο με την χαρακτηριστική σχεδίαση συνδυάζει όλα τα στοιχεία που αποτελούν σημεία αναφοράς των premium μοντέλων. Προικισμένο με την τεχνολογία του γκρουπ VW, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολυτελή κατηγορία.

Το πρόσφατο Test Drive του ανανεωμένου Audi Α3 με πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ. ισχύος 110 ίππων επιβεβαίωσε την θετική άποψη που υπήρχε για το δημοφιλές μοντέλο από την αρχική εμφάνιση του στην αγορά.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η λειτουργία και η απόδοση του κινητήρα ντίζελ. Το μοτέρ της VW έχει δεχθεί όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις, είναι προσαρμοσμένο στις νέες νόρμες των ρύπων και εξακολουθεί να καταναλώνει μικρή ποσότητα καυσίμου.

Παίρνει μπροστά αμέσως ακόμη και με τις πολικές θερμοκρασίες που είχαμε στην Αττική, το προηγούμενο διάστημα. Ο κινητήρας έχει υψηλές προδιαγραφές και από τα πρώτα χιλιόμετρα ξεδιπλώνει τις αρετές του.

Μόλις πατήσεις το γκάζι εμφανίζεται η ροπή και η ισχύς. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη κινεί άνετα το αυτοκίνητο και επιτρέπει την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων σε λίγο χρόνο. Οι επιδόσεις του είναι από τις καλύτερες στη κατηγορία. Η Αudi, με βάση τις δίκες της μετρήσεις ανακοινώνει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,5’’ και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα.

Τα 25,4 χλγμ. ροπής είναι διαθέσιμα από τις 1.500 σ.α.λ. και ο οδηγός καλείται να τα αξιοποιήσει κάνοντας τις σωστές αλλαγές στο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Το κιβώτιο είναι ένα από τα καλύτερα της αγοράς, με καλή κλιμάκωση και άψογη λειτουργία. Οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται εύκολα και η απόδοση του μοτέρ ικανοποιεί ακόμη και τον οδηγό που έχει συνηθίσει τις βενζινοκίνητες μονάδες.

Ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τις ανάγκες, ο οδηγός έχει την δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα προγράμματα που παρέχει το εξελιγμένο Audi drive select. Με μια κίνηση του οδηγού αλλάζουν αμέσως η λειτουργία του κινητήρα και ο βαθμός υποβοήθησης του τιμονιού.

Ο θόρυβος από την λειτουργία του μοτέρ είναι περιορισμένος και σε ορισμένες περιοχές λειτουργίας του δίνει την εντύπωση στον οδηγό ότι χειρίζεται ένα βενζινοκινητήρα.

Η οικονομία στο καύσιμο είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των κινητήρων ντίζελ. Το γερμανικό premium μοντέλο αρκέστηκε σε 4,6 λίτρα ντίζελ για κάθε 100 χλμ. κατά την διάρκεια της δοκιμής. Μια αποδεκτή τιμή η οποία δεν έρχεται σε μεγάλη αντίθεση από την εργοστασιακή κατανάλωση που είναι στα 3,8 λίτρα/100χλμ. Η χαμηλή κατανάλωση έχει άμεση επίπτωση και στη διαμόρφωση της ποσότητας των ρύπων. Οι επίσημες εκπομπές CO2 είναι 99 γραμ./χλμ.

Καμία σημαντική παρατήρηση για το επίπεδο των χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν την οδική συμπεριφορά. Η γερμανική τεχνολογία και οι κατάλληλες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν ασφαλή και άνετη συμπεριφορά στον δρόμο. Ο οδηγός νοιώθει ότι χειρίζεται ένα στιβαρό αυτοκίνητο, που υπακούει τις εντολές του και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης μετακίνησης.

Ο διάκοσμος στο σαλόνι είναι λιτός αλλά έχει ουσία και αξία. Κάθε τι έχει μελετηθεί διεξοδικά και είναι καλοφτιαγμένο. Η απουσία πολλών διακοπτών και χειριστηρίων αποτελεί την άμεση εναρμόνιση της πολυτελούς μάρκας, στη νέα τάση που θέλει ο οδηγός να επικεντρώνεται στην αποστολή του, στην οδήγηση. Μέσω ελάχιστων διακοπτών και χειριστηρίων γίνονται όλες οι λειτουργίες άμεσα και χωρίς χρονοτριβή.

Αξίζει να τονισθεί η ύπαρξη της νέας γενιάς του συστήματος Infotainment MMI. Μέσω μιας έγχρωμης οθόνης 7 ιντσών, γίνονται πολλές λειτουργίες και εκτελούνται φωνητικές εντολές. Παρέχει εύκολη πρόσβαση, στο ίντερνετ, στο ραδιόφωνο, στο σύστημα πλοήγησης κ.α.

Κανένα παράπονο για την ποιότητα των υλικών κατασκευής και την συναρμολόγηση. Η μελέτη του εσωτερικού χώρου καθορίζει άνετους χώρους για τέσσερις ενήλικες και το μεγαλύτερο σε όγκο αποθηκευτικό χώρο. Αρχική χωρητικότητα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση 380 λίτρα. Στη περίπτωση που πρέπει να μεταφερθούν μεγάλα αντικείμενα η ικανότητα φθάνει τα 1.220 λίτρα.

Η τιμή της βασικής έκδοσης του ανανεωμένου Audi A3 Sportback 1.6 TDI 110 ίππων, ανέρχεται στα 26.900 ευρώ. Ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης είναι αναβαθμισμένος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v