Τετρακίνητο το νέο Opel Insignia Grand Sport

Η επόμενη γενιά της ναυαρχίδας της Opel, εξοπλίζεται με το νέο σύστημα all-wheel drive και... δε φοβάται χιόνι.
Τετρακίνητο το νέο Opel Insignia Grand Sport
Η επέλαση του χιονιά δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων. Όσα οχήματα διαθέτουν σύστημα τετρακίνησης έχουν περισσότερες δυνατότητες να κινηθούν σε δρόμους με περιορισμένη πρόσφυση. Το νέο Opel Insignia Grand Sport, αρχικά θα διατίθεται σε εκδόσεις με σύστημα τετρακίνησης. Η επόμενη γενιά της ναυαρχίδας της Opel, εξοπλίζεται με το νέο σύστημα all-wheel drive με torque vectoring (έλεγχο της κατανομής ροπής), το οποίο η μάρκα θεωρεί πως είναι το πιο προηγμένο στην κατηγορία του.

Συνδυάζεται με νέα high-tech πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων. Δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι πολύδισκοι συμπλέκτες στο σύστημα AWD αντικαθιστούν το σύνηθες πίσω διαφορικό, παρέχοντας πολύ πιο ακριβή μετάδοση ισχύος σε κάθε τροχό ξεχωριστά, ανεξάρτητα αν το οδόστρωμα έχει χαλίκια, νερό, πάγο ή χιόνι. Στις στροφές, πρόσθετη ροπή μεταδίδεται στον εξωτερικό, πίσω τροχό, μειώνοντας αισθητά την υποστροφή και επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια ελέγχου. Το σύστημα αντιδρά μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, με το πάτημα του γκαζιού, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ευκολότερους ελιγμούς διεύθυνσης σε κάθε περίπτωση.



Το αναβαθμισμένο πλαίσιο FlexRide αποτελεί τη βάση για τη βέλτιστη οδηγική συμπεριφορά ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό προσαρμόζει τους αποσβεστήρες, το σύστημα διεύθυνσης, την απόκριση του γκαζιού και τα σημεία αλλαγών σχέσεων (στα αυτόματα κιβώτια) ανεξάρτητα ή μέσω των επιλέξιμων προγραμμάτων ‘Standard’, ‘Sport’ και ‘Tour’. Ανάλογα με το επιλεγμένο mode, η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και του γκαζιού είναι πιο άμεσα και το σύστημα ευστάθειας ESP παρεμβαίνει νωρίτερα ή αργότερα. Το νέο λογισμικό ‘Drive Mode Control’ είναι η καρδιά και η ψυχή του προσαρμοζόμενου πλαισίου. Αυτό αναλύει συνεχώς τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθητήρες και οι ρυθμίσεις και αναγνωρίζει το ατομικό οδηγικό στυλ.



Το νέο Insignia Grand Sport διαθέτει και υπερσύγχρονα συστήματα υποστήριξης και άνεσης. Στη δεύτερη γενιά του συστήματος προσαρμοζόμενου φωτισμού IntelliLux LED matrix, η λειτουργία μεγάλης σκάλας τώρα αποτελείται από 32 τμήματα LED. Ο μεγαλύτερος αριθμός τμημάτων LED επιτρέπει την προσαρμογή των διαφόρων δεσμών φωτισμού στις επικρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η μετάβαση από τη μία δέσμη στην άλλη είναι πολύ πιο γρήγορη και ανεπαίσθητη. Έτσι βελτιώνεται τόσο η ποιότητα κατανομής φωτός, όσο και η ένταση και η ταχύτητα αντίδρασης. Για περαιτέρω βελτίωση της ορατότητας οδηγώντας σε δρόμους με στροφές με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων, οι μηχανικοί της Opel πρόσθεσαν μία καινοτόμο ενεργή λειτουργία φωτισμού στροφών στους προβολείς IntelliLux LED matrix του νέου Insignia.



Ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης, η ένταση του φωτός που παράγουν τα τμήματα LED τα οποία φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής αυξάνεται για να φωτίσει καλύτερα την επιλεγμένη πορεία, ενώ ο φωτισμός του εξωτερικού της στροφής μειώνεται. Τελευταίο αλλά σημαντικό, μία ακόμα ειδική, εστιασμένη δέσμη LED που βρίσκεται στη μονάδα της μεσαίας σκάλας παρέχει πρόσθετο φωτισμό στη μεγάλη σκάλα με εμβέλεια έως 400 μέτρα – μία λύση πολύ πιο προσιτή από τη μεγάλη σκάλα φώτων λέιζερ και πιο σχετική, αφού η εστιασμένη δέσμη μπορεί να ενεργοποιείται και να χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα.

Head-up-Display: πληροφορίες για την ταχύτητα, τα σήματα της κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας στον περιοριστή ή την κατεύθυνση πλοήγησης προβάλλονται στο παρμπρίζ και στο άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού, ώστε ότι ο ίδιος να παραμένει προσηλωμένος στο δρόμο.
Κάμερα 360°: αποτελείται από τέσσερις ατομικές κάμερες σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου. Έτσι επιτυγχάνεται μία πανοραμική εικόνα 360 μοιρών που διευκολύνει τον όποιο ελιγμό παρκαρίσματος.

Adaptive Cruise Control (ACC): μετρά την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα. Το ACC θα ενεργοποιήσει το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης εάν η απόσταση μειωθεί απότομα.

Lane Keep Assist με αυτοματοποιημένη διόρθωση διεύθυνσης και Lane Departure Warning (LDW): προσφέρει διακριτικές διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω του τιμονιού (και προειδοποιήσεις LDW αν χρειαστεί) για να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την τυχαία απομάκρυνση από τη λωρίδα τους.

Rear Cross Traffic Alert: το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ στον πίσω προφυλακτήρα για την ανίχνευση αντικειμένων σε απόσταση έως 20 μ. σε γωνία 90 μοιρών αριστερά ή δεξιά πίσω από το αυτοκίνητο, μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία βγαίνοντας με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης με περιορισμένη ορατότητα.

Η νέα ναυαρχίδα της Opel θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το Μάρτιο του 2017.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v