Ανανεωμένο Ford Focus από 13.730 ευρώ

Το νέο μοντέλο της Ford λανσάρεται με πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας, δυναμικό σχεδιασμό και αναβαθμισμένους κινητήρες.
Ανανεωμένο Ford Focus από 13.730 ευρώ
του Σπύρου Ρέκκα

Η Ford λανσάρει το ανανεωμένο Focus το οποίο είναι διαθέσιμο σε τρία αμαξώματα 4θ, 5θ και στέσιον βάγκον. Έχει χαμηλότερο και φαρδύτερο αμάξωμα. Διαθέτει ανασχεδιασμένο καπό και δυναμικότερη μάσκα. Η βελτιωμένη κεντρική κονσόλα προσφέρει περισσότερο χώρο και ένα νέο, συρόμενο ενσωματωμένο υποβραχιόνιο.

Η προσαρμοζόμενη κονσόλα χωράει διάφορα μπουκάλια και κύπελλα. Υπόσχεται πιο αθόρυβα ταξίδια χάρη στις παχιές μοκέτες, τα χοντρά κρύσταλλα και τη βελτιωμένη ηχομόνωση του κινητήρα. Είναι το πρώτο Ford που θα προσφέρει Perpendicular Parking, μία νέα, hands-free τεχνολογία παρκαρίσματος που βοηθά τους οδηγούς με παρκάρουν με όπισθεν κάθετα παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Οι πρόσθετοι αισθητήρες επιτρέπουν επίσης στη Ford να προσφέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς στην έξοδό τους από χώρους στάθμευσης:

• Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων από πίσω τους. Λειτουργώντας με ραντάρ σε εμβέλεια 40 μ., το σύστημα διαθέτει τρία χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύσει κάποιο όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά.

• Το Park-Out Assist υποστηρίζει τους οδηγούς καθώς εξέρχονται από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, ενώ ο οδηγός λειτουργεί γκάζι και φρένο.

Η Ford βελτίωσε επίσης το δημοφιλές σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop που χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου για την αναζήτηση στατικών αντικειμένων μπροστά στο δρόμο. Αυτό προ-φορτίζει τα φρένα και – εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει – μειώνει τη ροπή του κινητήρα και αυτόματα ενεργοποιεί τα φρένα για να μειώσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Το σύστημα έχει αναβαθμιστεί για να λειτουργεί με ταχύτητες μέχρι 50 χλμ./ώρα, έναντι των 30 χλμ./ώρα της τρέχουσας έκδοσης. Στην περίπτωση κινούμενων αντικειμένων, το Active Braking λειτουργεί παρόμοια με το Active City Stop αλλά με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης μεταξύ 8 χλμ./ώρα και 180 χλμ./ώρα.

Το ανανεωμένο Ford Focus προσφέρει αποδοτική γκάμα κινητήρων με βελτιώσεις μέχρι 19% στη κατανάλωση και σημαντική μείωση εκπομπών CO2. Εξακολουθεί να προσφέρεται με τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost της Ford, που αναδείχτηκε Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Δυο εκδόσεις ισχύος 100 είτε 125 ίππων.

Η έκδοση 1.0 EcoBoost εκπέμπει 99 γραμ. CO2/χλμ., χωρίς τέλη κυκλοφορίας. Νέες σχέσεις μετάδοσης συμβάλλουν στους μειωμένους ρύπους, όπως και οι τεχνολογίες απόδοσης καυσίμου Auto-Start-Stop, Active Grille Shutter, και Ford EcoMode που πληροφορεί τους οδηγούς για το οδηγικό στυλ τους, συμβάλλοντας στη πιο οικονομική οδήγηση.

Επιπλέον, το σύστημα Smart Regenerative Charging της Ford ελέγχει την εμπλοκή του δυναμό και φορτίζει τη μπαταρία όταν το όχημα ρολάρει και φρενάρει για ανάκτηση ενέργειας που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν άσκοπα – μειώνοντας το φορτίο του κινητήρα ώστε να καταναλώνεται λιγότερο καύσιμο.

Κινητήρες ντίζελ 1.5 TDCi ισχύος 95 είτε 120 ίππων. Η έκδοση 95 ίππων εκπέμπει 98 γραμ.CO2/χλμ. και καταναλώνει 3,8 λίτρα/100 χλμ. όταν συνδυάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Ο αναβαθμισμένος 2.0 TDCi ισχύος 150 ίππων προσφέρει και 37 χλγμ. ροπή. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 13.730 ευρώ με το όφελος της απόσυρσης και την προωθητική ενέργεια της Ford. Αυτή η τιμή αφορά την έκδοση 1.0 100 ίππων. Ντίζελ από 16.897 ευρώ(1.5 95 ίππων).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v