Νέο Volvo XC90: Φροντίζει για την ασφάλεια

Η σουηδική φίρμα ανακοίνωσε ότι το νέο πολυτελές SUV XC90 θα είναι ένα από τα πλέον ασφαλή μοντέλα της.
Νέο Volvo XC90: Φροντίζει για την ασφάλεια
του Σπύρου Ρέκκα

Το Νέο Volvo XC90, που θα παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου, θα είναι ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της σουηδικής μάρκας.

Ο βασικός εξοπλισμός ασφάλειας στο τετρακίνητο, επταθέσιο, πολυτελές SUV θα περιλαμβάνει δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα. Αυτές οι καινοτομίες εντάσσονται σε μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα κάνουν το Νέο Volvo XC90 ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Η εκτροπή ενός αυτοκινήτου από το δρόμο είναι ένας συνηθισμένος τύπος ατυχήματος με διαφορετικές αιτίες, όπως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, η κόπωση ή οι κακές καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι μισοί θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται στην έξοδο του αυτοκινήτου από τον δρόμο, ενώ στη Σουηδία, τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα μόνο αυτοκίνητο αποτελούν το ένα τρίτο όλων των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Η Volvo θεωρεί αυτά τα στατιστικά στοιχεία ανησυχητικά. Παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσπισμένοι έλεγχοι ή δοκιμές αξιολόγησης που να εξετάζουν την ικανότητα ενός αυτοκινήτου να αντιμετωπίζει ατυχήματα εκτροπής από το δρόμο, η εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει την τεχνολογία για την προστασία των επιβαινόντων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το σύστημα Safe Positioning αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις. Σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται.

Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και τον σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Το νέο Volvo XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει εμπρός από όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση ή να μετριάσει τις επιπτώσεις της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v