Ψωνίστε έπιπλα ”παρέα” με τον... Gaudi!

Μπορεί το έπιπλο να είναι τέχνη; Το Design Plaza απαντά θετικά. Για του λόγου (του) το αληθές, δημιούργησε και φιλοξενεί το πρώτο ”μουσείο design” της Αθήνας και σας προτρέπει μαζί με τις αγορές των επίπλων σας να θαυμάσετε έργα των Gaudi, Mackintosh, Nelson, van der Rohe και Le Corbusier.

Το ”Κέντρο Design” της Αθήνας, όπως πολύ εύστοχα αποκαλείται το Design Plaza, εκτελεί, εδώ και δεκαέξι περίπου χρόνια, χρέη μουσείου μοντέρνας τέχνης (το οποίο απουσιάζει από το αθηναϊκό τοπίο) τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το χώρο του επίπλου.

Χωρισμένο σε δύο μέρη, τον Εκθεσιακό Χώρο και το Μουσείο Design του 20ου αιώνα, το Design Plaza αξίζει μία ή και περισσότερες επισκέψεις, ακόμη και αν η αγορά επίπλων δε συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητές σας. Έστω και αν δεν μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε κάποια από τα πρωτότυπα εκθέματά του, σίγουρα θα ξοδέψετε αρκετές ώρες μέχρι να τα θαυμάσετε όλα.

Στον Εκθεσιακό Χώρο, που εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, φιλοξενούνται 70 εταιρείες σύγχρονου design, όπως οι Knoll, Rivolta, OKEN, Ycami, Häcker και Bretz. Κρεβατοκάμαρες, σαλόνια, τραπεζαρίες, κουζίνες και έπιπλα γραφείου συνθέτουν ένα πολύχρωμο σκηνικό, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η φαντασία και η μοναδικότητα στο σχεδιασμό.

Οι τιμές των επίπλων ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρεία και την τελική σύνθεση που θα επιλέξετε. Βρήκαμε πρωτότυπες καρέκλες και σκαμπό από 138 ευρώ, βιβλιοθήκες από 670 ευρώ, πολυθρόνες και καναπέδες από 600 ευρώ και τραπέζια αλουμινίου από 690 ευρώ. Τα έπιπλα ανανεώνονται κάθε εξάμηνο, ενώ απευθύνονται, στο σύνολό τους, στους λάτρεις του design εν γένει –ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής τάξης.

Το Μουσείο Design του 20ου αιώνα, που φιλοξενείται στο συγκρότημα του Design Plaza, είναι ένας Οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στοχεύει στην παρουσίαση του design μεγάλων σχεδιαστών του τελευταίου αιώνα.

Δημιουργίες διάσημων δημιουργών, όπως οι Mackintosh, Nelson, Mies van der Rohe και Le Corbusier εκτίθενται ταξινομημένες σε ενότητες χρονολογικές, ανά χώρα και ανά σχεδιαστή. Ιδιαίτεροι χώροι έχουν δημιουργηθεί για τα έργα των μεγάλων Ισπανών καλλιτεχνών, Salvador Dali και Antoni Gaudi, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τα έπιπλα που εκτίθενται στο Μουσείο είναι αντίγραφα που κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες, όπως η Knoll και η BD Ediciónes de Diseño, οι οποίες κατέχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης.

Εκτός από έπιπλα, στο Μουσείο εκτίθενται συλλογές συσκευών και αντικειμένων καθημερινής χρήσης του αιώνα που πέρασε, όπως φωτογραφικές μηχανές, ραδιόφωνα και τηλέφωνα, καθώς και φωτιστικά γνωστών σχεδιαστών και πίνακες ζωγραφικής μεγάλων δημιουργών, όπως οι Kandinsky, Picasso και Miro.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 9.00 έως τις 18.00 Δευτέρα - Παρασκευή και από τις 11.00 έως τις 15.00 τα Σάββατα, ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Ηρώ Κουνάδη

Design Plaza, Πάτμου 4-10, Νέα Φιλοθέη, τηλ. 210 6850611

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v