Ενα τσάι για... χρηματοκιβώτιο

Στην ίδια τιμή με ένα ποτήρι καλής σαμπάνιας ή αλλιώς στα 2.480 ευρώ το κιλό! Το Harrods μπορεί να καυχιέται ότι διαθέτει το ακριβότερο τσάι στον κόσμο. Πρόκειται για το Tieguanyin Tea με έντονο άρωμα ορχιδέας που διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Ενα τσάι για... χρηματοκιβώτιο

Έχει σχεδόν την ίδια τιμή με ένα ποτήρι καλής σαμπάνιας.

Όμως, στην τιμή των 8,5 λιρών (12,4 ευρώ) την κούπα, ο οίκος Harrods υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει στους γευσιγνώστες το τέλειο φλιτζάνι τσάι.

Τα καταστήματα Harrods ξεκίνησαν τη διάθεση του Tieguanyin Tea, μιας σπάνιας κινεζικής ποικιλίας που πωλείται προς 1.700 στερλίνες το κιλό (2.480 ευρώ (!) ή περίπου 8,5 στερλίνες την κούπα.

Αυτοί που επιθυμούν να γεμίσουν τις τσαγιέρες τους με Tieguanyin Tea θα ανακουφιστούν μερικώς από το γεγονός ότι τα ίδια φύλλα τσαγιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και επτά φορές χωρίς σημαντική εξασθένηση της ποιότητας του ροφήματος.

Φέρεται να έχει μια γλυκιά και ήπια γεύση με νότες από φθινοπωρινά φρούτα. Το ρόφημα έχει επίσης ένα έντονο άρωμα ορχιδέας.

Για να δημιουργήσει κανείς μια τέλεια κούπα τσάι Tieguanyin, θα πρέπει να βράσει φρέσκο μεταλλικό νερό στους 100 βαθμούς Κελσίου και να το ρίξει στην τσαγιέρα, όπου θα βρίσκονται τα φύλλα τσαγιού. Χρειάζονται περίπου πέντε γραμμάρια, ενώ η τρίτη από τις επτά φορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια φύλλα, παράγει την καλύτερη γεύση.

Ο Hafizur Rahman, αγοραστής τσαγιών για τον οίκο Harrods, τόνισε ότι το εν λόγω κινέζικο τσάι έχει εντυπωσιακή γεύση. Παράλληλα, όπως αναφέρει, έχει μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, απομακρύνοντας επικίνδυνα χημικά στοιχεία. ”Από τις χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού που έχω δοκιμάσει, αυτό είναι σαφώς το καλύτερο”.

Η τιμή του Tieguanyin είναι τρεις φορές υψηλότερη από το προηγούμενο ακριβότερο τσάι του Harrods. Ωστόσο, ο οίκος περιμένει ισχυρή ζήτηση. ”Οι λάτρεις του τσαγιού, είναι σίγουρο ότι θα εκφράσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους”, τόνισε εκπρόσωπος του Harrods. ”Υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν το καλό τσάι, όπως άλλοι προσελκύονται από το καλό κρασί. Στο κάτω-κάτω, το κρασί δεν είναι τίποτε περισσότερο από επεξεργασμένο χυμό σταφυλιού, αλλά οι άνθρωποι πληρώνουν πολλά χρήματα επειδή αυτό τους δίνει ευχαρίστηση”.

Το Tieguanyin είναι μια premium ποικιλία του τσαγιού oolong, το οποίο συναντάται στην κινεζική περιφέρεια Anxi. Το όνομα σημαίνει ”Η σιδηρά θεά του ελέους”.

Ο θρύλος αναφέρει ότι η θεά εμφανίστηκε στον ύπνο ενός φτωχού αγρότη και του είπε ότι θα έβρισκε θησαυρό σε μια σπηλιά. Όμως, το μόνο που βρήκε ήταν ένα φυτό τσαγιού, το οποίο και καλλιέργησε, για να δημιουργηθεί το πιο φίνο τσάι στον κόσμο.

Το Tieguanyin φέρεται να ήταν αγαπημένο ρόφημα ενός κινέζου αυτοκράτορα του 18ου αιώνα και αρχικά δεν μπορούσε να βγει έξω από την βασιλική αυλή.

Αργότερα, η εν λόγω ποικιλία δοκιμάστηκε από ποιητές, ζωγράφους και φιλοσόφους, καθώς θεωρείται ότι φέρνει έμπνευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v