Μπακάλικα στην Αθήνα: Οι «Ζήκοι» ζουν!

Αλίπαστα, όσπρια, τυριά και αλλαντικά, όχι με την οκκά, αλλά με μπόλικο αέρα νοσταλγίας σε θρυλικά «μπακάλικα» της Αθήνας και του Πειραιά.
Μπακάλικα στην Αθήνα: Οι «Ζήκοι» ζουν!

Στα ράφια τους κρατούν φυλακισμένη μια ολόκληρη εποχή στην ελληνική ιστορία. Την εποχή όπου οι οικογένειες πήγαιναν στους… Ζήκους της γειτονιάς, ψώνιζαν με την οκκά τα απολύτως απαραίτητα (όσπρια από σακιά, λάδι από ντεπόζιτα, λίγο τυράκι, σαλάμι) τα οποία έρχονταν στην κατάλληλη ποσότητα με τη σέσουλα.

Μαγαζιά με ιστορία δεκαετιών, τα παλιά «μπακάλικα» της Αθήνας και του Πειραιά, όσα κατάφεραν να σταθούν όρθια, ευθυγραμμίστηκαν μεν με τις απαιτήσεις του σήμερα, όμως κρατούν αρκετή από τη νοσταλγία, τις γεύσεις και τα αρώματα του τότε.

Πάρτε το «ζεμπίλι» σας, και να επισκεφθείτε τα!

Αραπιάν
Ευρυπίδου 41, τηλ: 21 0321 7238

Από το 1935 όταν και πρωτοάνοιξε από τον Αρμένη Σαρκίς Αραπιάν μέχρι σήμερα, το μικρό μπακάλικο της Ευριπίδου έχει θρέψει γενιές και γενιές με τα λαχταριστικά, παραδοσιακά του προϊόντα. Στα χέρια της τρίτης γενιάς ιδιοκτητών πλέον, το μαγαζί συνεχίζει να φημίζεται για το σουτζούκι και τον παστουρμά του, αμφότερα από ελληνικό μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας. Φυσικά παίζει και ο αυθεντικός παστουρμάς, από κρέας καμήλας για τους μερακλήδες, καθώς επίσης και πληθώρα τυριών και αλλαντικών που ξυπνούν τον ντελι-φάγο που ο καθένας μας κρύβει μέσα του: σαλάμια αέρος, μπρεζαόλα, νούμπουλο Κέρκυρας, καβουρμάς Λάρισας, λούζα Τήνου, καπνιστό τυρί Σπηλιάς και, μεταξύ άλλων, λουκάνικο Δράμας πιπεράτο. Εξυπακούεται πώς μπορείτε να γευτείτε πριν αγοράσετε οτιδήποτε από εδώ.

Μιράν
Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187

Παρέα με τον Αραπιάν «σπάνε μύτες» με τα αρώματα και τα μπαχάρια τους στην Ευριπίδου. Έτερος Αρμένης, ο Μιράν εξειδικεύεται σε παστουρμά και σουτζούκι από το 1922 όταν και πρωτοάνοιξε αυτό εδώ το μπακάλικο από την οικογένεια Κουρουνλιάν. Τα ηνία έχει σήμερα η τρίτη γενιά,  η οποία ενίσχυσε το «μπακάλικο» με μπαχαρικά, μυρωδικά, αλλαντικά και εκλεκτά τυριά (τα περισσότερα παλαίωσης) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: χειροποίητο bacon Ευρυτανίας, βουβαλίσιο τυρί και βούτυρο βουβαλίσια μπριζόλα Μπόρας, Απάκι από το Ρέθυμνο, χωριάτικη καπνιστή πανσέτα Κέρκυρας, γραβιέρα Κάσου ωρίμανσης και δεκάδες ακόμα deli λιχουδιές τις οποίες επίσης τσιμπολογάτε πριν αποφασίσετε να αγοράσετε στα ειδικά διαμορφωμένα τραπεζάκια.

Μανδραγόρας
Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ: 210 41 72 961 

Από παππού σε πατέρα και μετά σε γιο, το θρυλικό παντοπωλείο που άνοιξε ο Φώτης Βασιλόπουλος στον Πειραιά το 1955, εκτός από τετρακόσια (και βάλε) είδη μπαχαρικών και αρωματικά μείγματα, ενισχύθηκε ανά τις δεκαετίες με δεκάδες μικρούς γευστικούς θησαυρούς από όλη την Ελλάδα. Στα ράφια και τα ψυγεία του αυτού του «εδωδιμοπωλείου» θα βρείτε χύμα αλεύρι με την… σέσουλα από διάφορα δημητριακά, όσπρια από όλη την Ελλάδα (φάβα Σαντορινιά, ρεβίθια Σαμιώτικα και άνυδρες φακές), τραχανά Σύρου, γλυκίσματα, σάλτσες, ξίδια, αλίπαστα, ελιές, λιναρόσπορο, χωριάτικα λουκάνικα, φρέσκο ζυμωτό ψωμί, προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ρακές, λάδια από την Κρήτη και γαλακτοκομικά προϊόντα της φάρμας Κουκάκη από το Κιλκίς.

Κουκάς
Πατησίων 104, τηλ: 210 8212 522

Άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Πατησίων το 1927, όταν η γειτονιά ήταν από τις… καθωσπρέπει αστικές περιοχές της Αθήνας. Σήμερα, είναι ίσως το γηραιότερο μαγαζί της περιοχής και στέκεται στην ίδια θέση, εκεί που το άνοιξε ο πατέρας του Δημήτρη Κουκά, φεύγοντας από το ιστορικό Central των Χαυτείων. Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά έχουν την τιμητική τους: μυζήθρα του Καλιγιάννη, ξύγαλο Σητείας Κουβαράκη, γαλομυζήθρα, νωπός ανθότυρος, βούτυρο γάλακτος από τη Μυτιλήνη, αλλά και άλλες επιλογές όπως μυκονιάτικη λούζα, φάβα Σαντορίνης, χειροποίητες μαρμελάδες, χειροποίητες πίτες από τα Μέγαρα και δεκάδες επιλογές σε όσπρια, όλα έχουν θέση σε αυτό το θρυλικό μπακάλικο, το οποίο… ξεχειλίζει από φροντίδα.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v