Ταξίδι στο supermarket: Πώς να ψωνίσω λογικά;

Σας έχει τύχει να πάτε για ψώνια και να καταλήγετε με περισσότερα στο καλάθι σας απ’ όσα χρειαζόσασταν; Συμβαίνει σε όλους. Ορίστε πώς να το αποφύγετε.
Ταξίδι στο supermarket: Πώς να ψωνίσω λογικά;
του Θοδωρή Διάκου

Δεν είναι σπάνιο να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και να καταλήγουμε στο ταμείο με ένα καλάθι γεμάτο πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί ότι χρειαζόμασταν. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για αυτό— τουλάχιστον όχι εντελώς. Τα μαγαζιά χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα ώστε να ξοδέψουμε όσο περισσότερα χρήματα γίνεται. Ας δούμε μερικές από αυτές τις κλασικές παγίδες, και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Καλύτερα καλάθι χειρός
Τα καρότσια των σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, κι αυτό γιατί έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο περισσότερο χώρο έχει ο καταναλωτής για να γεμίσει με αντικείμενα, τόσο αυτός θα το κάνει. Ένα μικρό καλάθι χειρός θα μας κρατήσει στον σωστό δρόμο.

Προσοχή στις διαφημίσεις
Πολλές φορές θα δούμε προϊόντα να διαφημίζονται στην είσοδο του καταστήματος. Ο λόγος συνήθως είναι πως το κατάστημα θέλει να πουλήσει περισσότερα κομμάτια, ίσως λόγω συμφωνίας με την εκάστοτε εταιρία παραγωγής. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και σε έκπτωση. Προσπαθήστε να μείνετε ανεπηρέαστοι και να τσεκάρετε προσεκτικά τις τιμές.

Οι προσφορές δεν συμφέρουν πάντα
Τρία πακέτα στην τιμή των δύο; Ευκαιρία! Ή απλά ένας έξυπνος τρόπος να αποκτήσεις δύο παραπάνω πακέτα που δεν θα ξέρεις τι να τα κάνεις, πληρώνοντας περισσότερα λεφτά.

Δεν ψωνίζουμε πεινασμένοι
Αν μπούμε στον παράδεισο των φαγητών με άδειο στομάχι, πολύ πιθανό είναι να κάνουμε πολλές παρορμητικές αγορές.

Οι λίστες σώζουν ζωές
Πολλές φορές τα καταστήματα θα τοποθετήσουν συναφή προϊόντα σε διπλανά ράφια, όπως ένα λαχταριστό ντιπ δίπλα στα τσιπς. Μια λίστα θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τα ψώνια μας και να μην ξεφύγουμε.

Όχι συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά
Έτοιμες, κομμένες και καθαρισμένες σαλάτες σε πλαστικές σακούλες, εξάδες και δωδεκάδες από μήλα, κι όλα αυτά σε τιμή ευκαιρίας. Μια ματιά όμως στην τιμή τους με το κιλό, θα σας δείξει ότι συμφέρει περισσότερο να αποφύγετε τις συσκευασίες.

Το αντίθετο συμβαίνει με τα τυριά
Στις συσκευασίες βρίσκουμε συνήθως τα ίδια τυριά που θα παίρναμε και στον πάγκο, αλλά σε πολύ καλύτερες τιμές και ποσότητες.

Τα μάτια μας στο… πάτωμα
Τα ακριβότερα προϊόντα (μετάφραση: αυτά που το κατάστημα θέλει να αγοράσουμε) είναι τοποθετημένα στα ράφια που βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών μας, ενώ τα αντικείμενα που είναι σε προσφορά τοποθετούνται πιο χαμηλά. Ταυτόχρονα, τα φαγητά με χαμηλά λιπαρά (όπως δημητριακά διαίτης και κατάλληλα για διαβητικούς) καταλαμβάνουν τα ψηλότερα ράφια. Μεγάλη προσοχή και στα πακέτα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και χαρούμενα χρώματα, που έχουν έξυπνα τοποθετηθεί στο οπτικό πεδίο των παιδιών.

Τα είδη ανάγκης είναι πίσω
Ποτέ δεν θα δείτε γάλα στους μπροστινούς διαδρόμους. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: καθώς τα προϊόντα ξεφορτώνονται από την πίσω πόρτα και το γάλα δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, διατηρείται φρέσκο, αλλά ταυτόχρονα αναγκάζει τους πελάτες να κάνουν μια μεγάλη βόλτα από όλους τους διαδρόμους μέχρι να το φτάσουν.

Αποφεύγετε τις ώρες αιχμής
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος καταναλωτής μπαίνει πολύ εύκολα στην ψυχολογία του πλήθους, συνεπώς θα ξοδέψει περισσότερο όταν το κατάστημα είναι γεμάτο.

Φοράτε ακουστικά
Έχετε παρατηρήσει πως η μουσική στα σούπερ μάρκετ είναι αργή και χαλαρωτική, σωστά; Αυτό συμβαίνει επειδή ο πελάτης αναγκάζεται να συγχρονιστεί μαζί της, να χαλαρώσει τους δικούς του ρυθμούς και να περάσει περισσότερο χρόνο στο κατάστημα. Ακούστε γρήγορη και έντονη μουσική, ώστε να τελειώνετε γρήγορα.

Η παγίδα των 99 cent
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόσα προϊόντα κοστίζουν 1,99 ευρώ αντί για 2, είναι πολύ απλό. Ο εγκέφαλός μας τα συνδέει αμέσως με την χαμηλότερη τιμή του ενός ευρώ.

Μετρητά, όχι κάρτες
Το να πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα είναι σαν να δίνουμε στον εαυτό μας το ελεύθερο για να ξοδέψουμε όσο θέλουμε. Μια καλή τακτική είναι να μελετήσουμε μια προηγούμενη απόδειξη και να πάρουμε όσα χρήματα χρειαζόμαστε για αυτά που θα αγοράσουμε. Και, προφανώς, επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, θυμίζουμε πόσο σημαντική είναι η λίστα.

Προσοχή στα ράφια του ταμείου
Τσίχλες, καραμέλες, σνακ, όλα πράγματα που είναι δύσκολο να τους αντισταθούμε μας περιμένουν στην τελική μας στάση, το ταμείο. Εκεί είναι και το τελευταίο τεστ... θέλησης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v