Vintage στην Αθήνα: Οι retro διευθύνσεις της πόλης

Έπιπλα, ρούχα, ηλεκτρικά είδη και αξεσουάρ από άλλες εποχές σε οικονομικές τιμές και μεγάλη ποικιλία. Ανακαλύπτουμε το vintage shopping στα σοκάκια της πόλης.
Vintage στην Αθήνα: Οι retro διευθύνσεις της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η τάση του vintage shopping, παρά την κρίση δεν λέει να καταλαγιάσει. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, το retro συνεχίζει να είναι… διαχρονικό και να προσελκύει ολοένα και περισσότερους στον κόσμο του. Ίσως σε αυτό να έχει συμβάλλει το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα vintage μαγαζιά πουλούν αντικείμενα από άλλες εποχές, τα οποία όμως παραμένουν λειτουργικά και μπορούν να χρησιμοποιούν σαν καινούργια.

«Θέλουμε να σπάσει αυτό το ελιτίστικο που υπήρχε στην Ελλάδα τόσα χρόνια και απομάκρυνε το vintage από τον μέσο πελάτη», εξηγεί ο Joe Pe, ιδιοκτήτης του καταστήματος RetroSexual στον Κορυδαλλό. «Ο κόσμος πλέον δεν βιώνει το vintage σαν ένα νεκρό αντικείμενο, αλλά το χρησιμοποιεί. Είναι μια καλή αφορμή για να εμπνευστεί κάποιος το μέλλον, χρησιμοποιώντας το παρελθόν», προσθέτει.

Πιστοί λοιπόν και εμείς στην κουλτούρα του vintage, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή και ιδιαίτερα vintage καταστήματα της πόλης, στα οποία μπορείτε να βρείτε μια τεράστια γκάμα από second hand ρούχα, έπιπλα και αξεσουάρ από τα 20,30,40,50,60,70’s σε πολύ οικονομικές τιμές.

Όσοι πιστοί (του vintage), προσέλθετε.

Yesterday’s Bread (Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, τηλ: 210 8811233)

Από τα πιο δημοφιλή vintage shops της Αθήνας κι αυτό χάρη στις πολύ τακτικές ανανεώσεις του εμπορεύματος. Τα ρούχα έρχονται στην πλειοψηφία τους από την Ολλανδία και τις Κάτω Χώρες και αν δεν πουληθούν εγκαίρως βγαίνουν σε προσφορά, με ακόμα χαμηλότερες τιμές. Retro καπέλα, επώνυμες καμπαρντίνες, γούνες, σορτς, φορέματα, παπούτσια και κάθε λογής αξεσουάρ σε τιμές που ξεκινούν από 2-3€ για ένα καπέλο και φτάνουν μέχρι και 70€ για μια γούνα.

Troc (Δημ. Σούτσου 39, Πλατεία Μαβίλη, τηλ: 210 6442520)

Η ιδιοκτήτρια αυτού εδώ του oldschool μαγαζιού (λειτουργεί από το 1979) κ. Βασιλική έχει καθιερώσει το εξής σύστημα: ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν τα ρούχα τους τα φέρνουν εδώ και εφ’ όσον αυτά επιλεχθούν και πουληθούν παίρνουν πίσω ένα ποσό κανονικά και με τον νόμο. Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους πελάτες; Ότι εδώ θα βρούμε αυθεντικά vintage ρούχα των 20s-70s (από 25€ μέχρι και 70€), βικτωριανά δαντελωτά πουκάμισα, τσάντες από κροκόδειλο ή φίδι (περί τα 100€ έκαστη), πουκάμισα, αξεσουάρ για το σπίτι κάθε λογής, λαμπατέρ, καπέλα και φο μπιζού. 

Kilo Shop (Ερμού 120, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0323 7203)

Νέα (σχετικά) είσοδος στο vintage shopping και, μάλιστα, πολύ πρωτότυπη, αφού τα vintage και επιλεγμένα σύγχρονα ενδύματα που θα βρείτε εδώ, τα αγοράζετε με το… κιλό (ναι, έχει και ζυγαριές στο μαγαζί)! Τα ρούχα εδώ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους (των 25€, 35€ και 60€ ανά κιλό). Έτσι, για παράδειγμα, ένα φόρεμα των 200 γραμμαρίων θα σας κοστίζει 7€, ένα πουκάμισο 150 γραμμαρίων 5,25€, μια φούστα των 180 γραμμαρίων 6,30€ και ένα leather jacket 31,50€. Τα second hand ρούχα τα φέρνουν κατά κύριο λόγο από το Παρίσι σε μεγάλη ποικιλία, ενώ κάθε εβδομάδα η συλλογή του Kilo Shop ανανεώνεται με νέα κομμάτια. 

Σοφίτα Vintage Shop (Ηρακλειδών 35, Θησείο, τηλ: 210346 9904)

Ο κ. Νίκος συλλέγει ενθουσιωδώς και προτείνει στους πελάτες του αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, τα οποία όμως έχουν υποστεί ένα restyle για να μπορέσουν να σταθούν εξίσου δυναμικά στο σήμερα. Στο συμπαθέστατο λοιπόν αυτό μαγαζάκι στο Θησείο, βρίσκουμε κάθε λογής retro αντικείμενα όπως δίσκους για κεράσματα, κλουβιά πτηνών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χειροποίητα patchwork της Mirka’s Quilts, βάζα Murano, παλαιούς καθρέφτες αναπαλαιωμένους, κασετίνες, ταμπακιέρες και εμαγιέ σερβίτσια κάθε λογής.

Αμερικάνικη Αγορά (Αθηνάς 30, Αθήνα, τηλ. 210 3217876)
Από τις πλέον κλασικές πηγές vintage και παλιών ρούχων, στην Αμερικάνικη Αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε second hand καπαρντίνες, παλτό αλλά και γούνες, καθώς και σε αξεσουάρ (καπέλα και τσάντες), ενώ δεν είναι απίθανο να ανακαλύψετε κάποια μοναδική βραδινή τουαλέτα. Τα ρούχα έρχονται στην πλειοψηφία τους από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, ανανεώνονται τακτικά, ενώ οι τιμές τους είναι άκρως ελκυστικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ζακέτες από 38€, επώνυμες γόβες από 20€, φούστες από 18€, vintage φορέματα των 70s από 25€ και leather jackets α λα Τομ Κρουζ από 80€.

Les Broderies Anglaises Atelier (Οικονόμου 5, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 6983726755)
Πηγή: catsloveathens
Οι «γκουρού» του Αθηναϊκού vintage Ειρήνη και Βιβέττα είναι… υπεύθυνες για αυτό το μικρό μαγαζάκι των Εξαρχείων, στο οποίο θα βρείτε μια σειρά από δικές τους vintage δημιουργίες, μαζί με κομψοτεχνήματα άλλων δημιουργών όπως οι Swell Dame, Bourbon Mademoiselle, Kούνια Μπέλλα, Lazy Di , La Boom και Debil Sade. Φορέματα, φούστες, καπέλα, δαντελένιες ομπρέλες, κοσμήματα, παπούτσια, είναι μερικά μόνο από τα χειροποίητα vintage μικροαντικείμενα και ρούχα προς… ανακάλυψη. Οι δυο τους διοργανώνουν συχνά πυκνά bazzar με second hand και vintage αντικείμενα, παρέα με άλλους δημιουργούς του χώρου, με χαρακτηριστικότερο το Past Tense. 

Παλιοσυνήθειες (Πρωτογένους 8, Ψυρρή, τηλ: 2106560574)

Όνομα και πράγμα αυτό το μαγαζάκι στου Ψυρρή, στο οποίο βρίσκουμε κάθε λογής vintage και second hand θησαυρούς. Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες, προσπαθούν να κρατούν πολύ χαμηλές τις τιμές… συμπεριφερόμενοι στα vintage σαν να είναι second hand. Η ποικιλία; Τεράστια, παρά τον περιορισμένο χώρο του μαγαζιού. Εδώ θα βρούμε παλιά βιβλία, φωτογραφικές μηχανές, κρεβάτια, κομοδίνα, γραφομηχανές, πικαπ, πολυθρόνες, μαθητικά θρανία (!), παλιές τηλεοράσεις, σεντούκια, ακόμα και μηχανήματα arcade σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (10€ για ένα κρεβάτι, 20€ για ένα κομοδίνο). 

Retrosexual Vintage Shop (Ταξιαρχών 133, Κορυδαλλός, τηλ. 2105451553)

Το Retrosexual Vintage Shop συλλέγει vintage αντικείμενα από όλο τον κόσμο και μας δίνει την ευκαιρία να βρούμε αυθεντικά design αντικείμενα από τη δεκαετία του '20 έως και τη δεκαετία του '90, σε άριστη λειτουργική κατάσταση, όπως γραφομηχανές, φωτογραφικές μηχανές Polaroid, βαλίτσες, μολυβοθήκες, μίνι χρηματοκιβώτια, μίξερ, τασάκια, φωτιστικά και ραδιόφωνα. Την, ομολογουμένως άψογη, συντήρηση των αντικειμένων επιμελείται ο JoePe, με τη βοήθεια μίας ομάδας ερευνητών και τεχνιτών που απαρτίζει το Retrosexual Vintage Shop. Οι τιμές του είναι ικανοποιητικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καινούργιο. Ενδεικτικά, αυτή εδώ η γραφομηχανή κοστίζει 85€, και αυτό το oldschool τηλέφωνο 30€.

Μίμης, η πηγή των γυαλιών (Κάνιγγος 1 & Γλάδστωνος, πλατεία Κάνιγγος)
Πηγή: let'sdiscoverathens
Πρόκειται για ένα ιστορικό κατάστημα γυαλιών ηλίου και μυωπίας που στεγάζεται στον πεζόδρομο της Κάνιγγος από το 1962. Δεν έχετε δει πουθενά αλλού τόσα πολλά ζευγάρια γυαλιών μαζεμένα, ενώ από vintage θα βρείτε τεράστια ποικιλία με τα πιο απίθανα σχέδια από την δεκαετία του ΄70 και μετά, και φυσικά σε σούπερ χαμηλές τιμές (10-20€). 

Swap (Λαοδίκης 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941100)
Στο Swap θα βρείτε designer second hand ρούχα, τσάντες και αξεσουάρ, σε τιμές μειωμένες τουλάχιστον κατά 50% από τις αρχικές τους. Εκεί μπορείτε, επίσης, να αφήσετε τα δικά σας ελαφρώς μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ, προς πώληση.

Επίσης…

Στο Formika στου Ψυρρή θα βρείτε λειτουργικά αντικείμενα μοντέρνου design, είδη ένδυσης και πολλά vintage κομμάτια από Γερμανία και Γαλλία, στο Temporary Showroom καναπέδες, τραπεζαρίες, πίνακες και χίλια δύο άλλα αντικείμενα, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1990, ενώ στο εκπληκτικό Mofu στου Ψυρρή vintage έπιπλα, τραπεζαρίες, σερβίτσια, φωτιστικά και διάφορα ηλεκτρικά είδη που θα κάνουν το σπίτι σας να θυμίζει σκηνικό της σειράς Mad Men.

Τέλος, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και φέτος το ετήσιο Meet Market στην Τεχνόπολη (12 και 13 Οκτωβρίου), ένα οπτικο-ακουστικό παζλ από χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών, αξεσουάρ, αντικείμενα τέχνης, οργανικά προϊόντα υγιεινής, είδη σπιτιού, νόστιμες λιχουδιές, συλλεκτικά vintage & retro προϊόντα, βινύλια, διαδραστικά παιχνίδια, δώρα, DJ sets και… μπόλικη θετική ενέργεια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v