Ανταλλακτική οικονομία: Τομή στην σύγχρονη επιχειρηματική ανάπτυξη

Ο αντιπραγματισμός έρχεται στο επιχειρηματικό σκηνικό για να μείνει, καθώς η αξία των προϊόντων ή υπηρεσιών που ανταλλάσσονται χωρίς την «μεσολάβηση» χρήματος μετριέται πλέον σε δισεκατομμύρια. Μάθετε τα πάντα για την νέα «τομή» στην επιχειρηματική ανάπτυξη.
Ανταλλακτική οικονομία: Τομή στην σύγχρονη επιχειρηματική ανάπτυξη
Διαφορετικές μορφές οικονομίας αναπτύσσονται σε διαφορετικές εποχές και με βάση τις κοινωνικές συνθήκες και τις επιχειρηματικές ανάγκες. Συνήθως, σε εποχές νομισματικής κρίσης και έλλειψης ρευστότητας η πιο διαδεδομένη μορφή οικονομικής συναλλαγής που αναπτύσσεται ραγδαία είναι η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των επιχειρήσεων, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αυξήσουν τον τζίρο τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει άμεσα στην διατήρηση θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια στη διατήρηση και την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Η διεθνής μέχρι τώρα πρακτική αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλακτικού Εμπορίου, τα οποία αναφέρει το Bloomberg Businessweek σε δημοσίευμά του, ο αντιπραγματισμός στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Με άλλα λόγια, 12 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κάθε χρόνο χωρίς χρήση νομίσματος.

Ο Whitmer Scott, ιδρυτής της εταιρείας εμπορικών ανταλλαγών Florida Barter, αναφέρει ότι, ενώ το 2011 υπήρξαν θετικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να περνούν ένα μέρος του τζίρου τους μέσω του αντιπραγματισμού. “Ο αντιπραγματισμός συνέχισε να βοηθάει πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται μεταξύ τους και να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους” δήλωσε.

Και παρ’ ότι η εταιρεία Florida Barter απόλαυσε μία αύξηση ρεκόρ το 2011, 12% του συνολικού όγκου του εμπορίου, περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια αξίας των συναλλαγών μεταξύ των 1.600 πελατών της, ο Whitmer λέει πως ο αντιπραγματισμός ως επιχειρηματική πρακτική είναι ακόμα στα σπάργανα αλλά και «στα πρόθυρα της έκρηξης». Στη δε Ελβετία τα στοιχεία της Τράπεζας WIR δείχνουν τον ολοένα αυξανόμενο τζίρο του συστήματος, ο οποίος έκλεισε στα 3 δισεκατομμύρια το 2009 και όπως επιβεβαιώνουν οι επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, ο τζίρος σε CHWIR παραμένει σταθερός ακόμα και όταν ο τζίρος σε CHF μειώνεται.

Στην Ελλάδα λόγω έλλειψης γνώσης και επιχειρηματικής πρακτικής στον τομέα, ο αντιπραγματισμός λειτουργεί σε μικρή κλίμακα και σε φυσικό επίπεδο. Περίπου 200 ανταλλακτικά δίκτυα υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο στη χώρα και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να ανταλλάξουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα πλεονεκτήματα του αντιπραγματισμού

Το κέρδος κάθε εταιρείας από τον αντιπραγματισμό είναι πολλαπλό: Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρήματα «πληρώνοντας» για ό,τι χρειάζονται μέσω δικών τους προϊόντων ή υπηρεσιών, μειώνουν το κόστος διαχείρισης των αποθεμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Την ίδια στιγμή, οφέλη προέρχονται και για τους ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να ανταλλάξουν προϊόντα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν χρησιμοποιηθεί μερικώς για να αποκτήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν περισσότερο ανάγκη, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έξοδα τους.

Η ανάπτυξη της ανταλλακτικής οικονομίας εκτός από τα οφέλη που προσφέρει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις έχει και θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που αφορούν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, στη δημιουργία υγιούς ιδιωτικής κατανάλωσης που μειώνει τις ανάγκες δανεισμού, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Επιπλέον, προωθεί την πράσινη οικονομία μειώνοντας τη δαπάνη των πόρων που εμπλέκονται στην παραγωγή και διανομή των νέων προϊόντων και βοηθά έτσι στον περιορισμό των αποβλήτων.

Το ελληνικό παράδειγμα

Η νέα μορφή αντιπραγματισμού που μπορεί να ενώσει όλη τη χώρα σε ένα σύστημα και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες παντού, είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών δίνουν στο χρήστη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης μέσω του διαδικτύου, είναι φιλικές και εύκολες στη χρήση, παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης πιθανής αξιακής διαφοράς μέσω εσωτερικού νομίσματος, τριγωνικές ανταλλαγές, αλλά και δημιουργίας προσωπικού δικτύου συναλλασσομένων και σύστημα αυτόματης αντιστοίχισης. Ήδη η πρωτοεμφανιζόμενη πλατφόρμα tradenow.gr, η οποία μπήκε σε λειτουργία στις 9/1/2013, μετράει 120 επιχειρήσεις και περίπου 5000 ιδιώτες σαν μέλη.

Η tradeNOW προσφέρει στους χρήστες πολλαπλές δυνατότητες B2B, B2C, και C2C ανταλλαγών, απόλυτη ασφάλεια στις συναλλαγές και μια εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης που είναι δίπλα στο κάθε μέλος για να το συμβουλέψει και να του μεταφέρει τεχνογνωσία ώστε να διευκολύνει τις συναλλαγές τους.

Σε μία εποχή βαθιάς ύφεσης ο αντιπραγματισμός προσφέρει μία λύση στη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην έλλειψη ρευστότητας και τη συνέχεια των εργασιών της. Γιατί το ζητούμενο της εξόδου από την κρίση, είναι η επιχειρηματικότητα, η διατήρηση θέσεων εργασίας και η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο αντιπραγματισμός μπορεί συνεισφέρει πολλαπλά σε αυτό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v