Χριστουγεννιάτικα bazaars: 11 διευθύνσεις για 2011 δώρα

Μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες, μεγάλα φιλανθρωπικά έργα. Τα χριστουγεννιάτικα bazaars φορτώνουν τους πάγκους τους με χειροποίητα αντικείμενα και στολίδια, σπιτικές λιχουδιές και πολλή μουσική, και μας περιμένουν να διαλέξουμε δώρα με νόημα.
Χριστουγεννιάτικα bazaars: 11 διευθύνσεις για 2011 δώρα
της Ηρώς Κουνάδη

«Μην αγοράσετε φέτος τα δώρα σας από ξένες πολυεθνικές, βοηθήστε τα καταστήματα της γειτονιάς σας να μην κλείσουν». Η ανάρτηση αυτή εμφανίζεται, με περισσότερα λόγια, περί τις τρεις φορές την ημέρα στο news feed του μέσου χρήστη του Facebook. Ο αντίλογός της λέει πως και οι κακές πολυεθνικές Έλληνες εργαζόμενους απασχολούν, και πως οι λογικές του μποϋκοτάζ δεν θα βοηθήσουν πολύ στην παρούσα φάση. Τα πράγματα, φυσικά, δεν είναι ποτέ άσπρα ή μαύρα, οπότε το αν και από πού θα διαλέξετε φέτος δωράκια για τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων. Αν, πάντως, αναζητάτε πρωτότυπες ιδέες σε χαμηλές τιμές, τα χριστουγεννιάτικα bazaar έχουν αυτές τις μέρες την τιμητική τους, και μάλιστα στο 90% των περιπτώσεων τα –λίγα– χρήματα που θα ξοδέψετε θα στηρίξουν έναν ή περισσότερους καλούς σκοπούς. Συγκεντρώσαμε τις διευθύνσεις που ίσως σας βγάλουν από το δίλημμα «μαγαζάκι της γειτονιάς ή πολυεθνική».

Crisis Bazaar από την Φιλοζωική στην Τεχνόπολη
Διάρκεια: 17-18 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 10:00-22:00, Κυριακή 10:00-18:00
Βιβλία, ρούχα, δώρα, δίσκοι, CDs, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, κοσμήματα και χειροποίητα είδη πλημμυρίζουν τους πάγκους της Τεχνόπολης στις 17 και 18 Δεκεμβρίου και μας περιμένουν για να στηρίξουμε το έργο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας. Τα έσοδα από αυτό το Παζάρι θα διατεθούν για άστεγα, πεινασμένα και βασανισμένα αδέσποτα, ενώ τα απούλητα είδη η Φιλοζωική Εταιρεία θα τα προσφέρει σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημειώστε, τέλος, ότι μπορείτε να φέρετε οτιδήποτε θέλετε να χαρίσετε στο bazaar, για να ενισχύσετε με έναν ακόμη τρόπο το έργο της Φιλοζωικής, εκείνες τις ημέρες.

Το Τρένο της Ζωής στην Τεχνόπολη
Διάρκεια: 17-24 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ
Το Τρένο της Ζωής είναι η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Στο οχταήμερο bazaar του, εκτός από πανέμορφα χριστουγεννιάτικα δωράκια με χρηστική και αισθητική αξία, μας περιμένουν και συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, capoeira performances, μαθήματα zumba, και πολλές ακόμη εκπλήξεις. Η είσοδος είναι, φυσικά, ελεύθερη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Bazaar στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
Κλεισόβης 18, Πειραιάς, τηλ.: 210 4515387
Διάρκεια: 19-20 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10.00 το πρωί έως 8.00 το βράδυ
Το ετήσιο bazaar του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος πραγματοποιείται και φέτος, με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση ενός εκ των παλαιότερων ελληνικών ορφανοτροφείων. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών. Φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας εκτός από στέγη, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη, εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι ΟΚΑΝΑ
Μονάδα Εφήβων «Ατραπός» Βαρβάκη 9, Γκύζη, Αθήνα, τηλ.: 210 6420453
Διάρκεια: 16-18 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή από 12:00 έως 20:00, Σάββατο και Κυριακή από 10:00 έως 20:00
Θα δοκιμάσουμε μυρωδάτο καφέ και λαχταριστά γλυκά, θα ακούσουμε μουσική, θα ξεναγηθούμε στους χώρους της Μονάδας και θα βρούμε χειροποίητα αντικείμενα για να χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, καραβάκια, δεντράκια, καθρέφτες και κρεμαστά στολίδια, κοσμήματα, κομπολόγια, κεριά. Όλα τα προϊόντα που θα διατίθενται στο Bazaar είναι φτιαγμένα στα εργαστήρια της Μονάδας Εφήβων και Νέων «Ατραπός» του ΟΚΑΝΑ από τους εφήβους και τους νέους του προγράμματος, τους γονείς και τους εθελοντές. Τα έσοδα θα διατεθούν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της «Ατραπού» για την υλικοτεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων της Μονάδας (μουσική, φωτογραφία, ζωγραφική, κατασκευές, κ.α) καθώς και για την χορήγηση υποτροφιών στα μέλη της Ατραπού, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

Bazaar του Κύκλου Αγάπης στο Athens Heart
Πειραιώς 180, Κόμβος Χαμοστέρνας
Διάρκεια: 19 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο, 12.00-21.00
Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Διεθνής Κύκλος Αγάπης & Αλληλεγγύης, έχοντας ως γνώμονα ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή την κοινωνική τους θέση, στην τροφή, τη στέγη και την περίθαλψη, διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο εμπορικό κέντρο Athens Heart. Όλα τα έσοδα από το Bazaar Αγάπης & Αλληλεγγύης, θα διατεθούν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Διεθνής Κύκλος Αγάπης & Αλληλεγγύης , που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει εντάξει στις δράσεις της και τα Γεύματα Αγάπης σε συνδυασμό με την διανομή τροφίμων, σε σταθερή βάση, σε άτομα και ομάδες που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στη Σχολή Χιλλ
Θουκυδίδου 9, Πλάκα
Πότε: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: από τις 8.00 το πρωί έως αργά το απόγευμα
Όπως κάθε χρόνο τα έσοδα του χριστουγεννιάτικου bazaar της Σχολής Χιλλ θα διατεθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Φέτος θα ενισχυθούν το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με στόχο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού στην κοινωνία και το Ίδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση Θεοτόκος. Όλα τα αντικείμενα θα διατίθενται σε χαμηλές τιμές 5€ έως 10€, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια κατασκευής χριστουγεννιάτικου δέντρου και στολιδιών από ανακυκλωμένα υλικά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την πολυπολιτισμική χορωδία της Polyphonica, ανταλλαγή βιβλίων, κέφι και πολύ τραγούδι στο ρεμπετάδικο της Σχολής, με ζωντανή μουσική και καλό κρασί.

Fair Trade Hellas
Βεΐκου 2, Κουκάκι, τηλ.: 210 3614070
Δεν πρόκειται ακριβώς για bazaar, όμως στο κατάστημα της Fair Trade Hellas θα βρείτε ωραιότατα χριστουγεννιάτικα δωράκια σε τιμές που ξεκινούν από 5€ και τα έσοδα από τα οποία διατίθενται για να στηρίξουν κοινότητες και συνεταιρισμούς παραγωγών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Γλυκάνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με σοκολάτες και ταυτόχρονα στηρίξτε την προσπάθεια της Fair Trade να ενισχύσει τη μάχη κατά της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο. Δωρίστε στους φίλους σας ανακυκλωμένα αντικείμενα από τη Μαδαγασκάρη και βοηθήστε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ανακύκλωσης της Αφρικής, ή επιλέξετε άλλα τρόφιμα και χρηστικά δώρα που αποτελούν ένα μικρό, αλλά σημαντικό κρίκο στην προσπάθεια για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, έναν ενδεικτικό τιμοκατάλογο και εμπνευστείτε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας.

Parapera Christmas Bazaar
Αχαρνών 61 και Φερρών, Βικτώρια
Διάρκεια: 12-18 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 17.00-22.00, Σαββατοκύριακα 12.00-22.00
«Γεια στα χέρια μας» είναι το εύγλωττο όνομα του bazaar που διοργανώνει ο αγαπημένος μας πολυχώρος Parapera, στην ταλαιπωρημένη Βικτώρια. Τα χριστουγεννιάτικα δωράκια που θα αγοράσετε από εδώ θα είναι όλα ανεξαιρέτως χειροποίητα: κοσμήματα, αξεσουάρ, παιχνίδια, υφαντά, πλεκτά, χάρτινες κατασκευές, αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά και πολλά ακόμη. Αν, μάλιστα, εμπνευστείτε να δημιουργήσετε κι εσείς, στον πρώτο όροφο τις ημέρες του bazaar θα διοργανώνονται δωρεάν workshops, για να σας μυήσουν στα νέα σας χόμπι.

Rocking Xmas Bazaar στο Gagarin 205
Πότε: 18 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: από το μεσημέρι έως τα Μεσάνυχτα
Αναζητάτε δωράκια για τους μουσικόφιλους της ζωής σας; Βινύλια, πόστερ, memorabilia, T-shirts με μουσικά θέματα, αλλά και κόμικς, βιβλία και ταινίες, θα βρείτε εν αφθονία σε πολύ καλές τιμές –και σε ιδιαίτερα μουσικό κλίμα– στο bazaar του Gagarin 205. Το bazaar θα κρατήσει όλη μέρα, ενώ ένα πολύ ενδιαφέρον dj lineup θα εναλλάσσεται στα πλατό σε ένα εορταστικό κλίμα μέχρι τελικής πτώσης. Ο χώρος θα διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του Rockin’Xmas, με σειρές πάγκων στον κυρίως χώρο και ειδικό φωτισμό. Στον εξώστη θα διαμορφωθεί ειδικά για την μέρα rockin’ cafe-snack bar με cozy τραπεζοκαθίσματα και γερά σκαμπό για τους δυνατούς πότες.

Γκαλερί Άλογο
Παρθενώνος 28, Ακρόπολη, τηλ.: 210 9237783
Διάρκεια: 17, 18, 19 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10.00 το πρωί έως 9.00 το βράδυ
Χριστουγεννιάτικο bazaar κοσμήματος και χειροποίητου ενδύματος διοργανώνει φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η γκαλερί Άλογο. Δεκατέσσερις δημιουργοί κοσμήματος συνομιλούν μέσω της δουλειάς τους, παρουσιάζοντας μοναδικά κομμάτια κατασκευασμένα από μία μεγάλη γκάμα ετερόκλητων υλικών –μέταλλο, πηλός, ύφασμα, ημιπολύτιμοι λίθοι, κρύσταλλα swarovski, vintage πέτρες, αλλά και σύγχρονα εναλλακτικά υλικά όπως χαρτί, σύρμα, latex, plexiglass. Σε ξεχωριστό χώρο της γκαλερί βρίσκουμε μια μικρή boutique με τα αέρινα χειροποίητα ρούχα των TiAS (Σοφία και Αλεξάνδρα Τιμπλαλέξη) και τα ευφάνταστα χειροποίητα αξεσουάρ της Κατερίνας Καρούμπα και της Νάντιας Τσιβίκη.

Bazaar Athenaeum
Αδριανού 3, Θησείο, τηλ.: Τηλ.210 3211987
Διάρκεια: 10-31 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας:
Σάββατο 10 - Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011, 11:00-19:00
Κυριακές, Παραμονή Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς 11:00-16:00
Τρίτη 27-Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 11:00 -16:00
Μαρμελάδες σπιτικές, σπιτική κρητικό ρακή, πολύχρωμο μυρωδάτο ξύδι, άσπρο και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά λικέρ, και γλυκά του κουταλιού, και βέβαια, βιβλία, CD και DVD, χειροποίητα κοσμήματα, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, στολίζουν τους πάγκους του bazaar που διοργανώνει για 34η χρονιά το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των σπουδαστικών βοηθημάτων, των σεμιναρίων και των μουσικών εκδηλώσεων που κάθε χρόνο, από την ίδρυσή του, διοργανώνει ως μη κερδοσκοπικός φορέας.

Black Duck
Χρήστου Λαδά 9Α, πλατεία Καρύτση, τηλ.: 210 3234760
Διάρκεια: 6 Δεκεμβρίου 2011 - 6 Ιανουαρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: 11.00 το πρωί έως 11.00 το βράδυ
Kοσμήματα, τσάντες, ρούχα, κατασκευές, έργα τέχνης, βιβλία και πολλά χειροποίητα αντικείμενα τα οποία υπογράφουν νέοι ανερχόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες πλημμυρίζουν την Gallery του Black Duck. Οι τιμές είναι προσιτές, και το bazaar μας δίνει την τέλεια αφορμή για να απολαύσουμε μια (ακόμα) ζεστή σοκολάτα υπό το μελωδικό soundtrack της Μαύρης Πάπιας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v