Χριστούγεννα χωρίς δώρα (;)

Με τον 13ο μισθό να έχει ήδη «προ-ϋπολογιστεί» στα χαράτσια, τα τέλη, τους λογαριασμούς και τις έκτακτες εισφορές, πού λεφτά για δώρα φέτος; Επιστρατεύστε την φαντασία και τα κρυφά ταλέντα σας και προσφέρετε «δώρα» δια χειρός… και αγάπης.
Χριστούγεννα χωρίς δώρα (;)
της Έλενας Μπούλια

Οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε τις γιορτές σε σπίτια φίλων, για τους οποίους, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαμε ήδη φροντίσει να αγοράσουμε όμορφα δώρα ή ακριβά ποτά. Φέτος, όμως, που τα πράγματα είναι διαφορετικά, κανείς δεν περιμένει από εμάς πολυτέλειες και «ανοιχτοχέρικες» κινήσεις –από την άλλη, Χριστούγεννα χωρίς δώρα, γίνεται; Δεν γίνεται!

Πριν καταφύγετε στην έσχατη λύση του να δωρίσετε ένα μπουκάλι κρασί από την κάβα σας, ρίξτε μια ματιά σε δέκα εμπνευσμένες do-it-yourself ιδέες για όμορφα, πρακτικά και εντελώς προσωπικά δώρα αγάπης, που θα σας κοστίσουν ελάχιστα.

Φτιάξτε ένα εντυπωσιακό γλυκό
Δεν χρειάζεται να είστε master chef για να φτιάξετε εκλεκτά γλυκά. Απλά βρείτε μία συνταγή κάποιου γλυκού που πιστεύετε πως θα αρέσει σε όλους, ακολουθήστε την με προσοχή και αγάπη, τοποθετήστε το αποτέλεσμα σε μία ωραία πιατέλα και τυλίξτε με ένα ζελοφάν. Δέστε το ζελοφάν με μία μεγάλη κορδέλα και το δώρο σας είναι έτοιμο!

Τι γλυκό μπορείτε να φτιάξετε; Μία ωραία συνταγή για Βασιλόπιτα βρήκαμε στο sintagespareas.gr. Αν λατρεύετε την σοκολάτα, γιατί να μην φτιάξετε μία λαχταριστή σοκολατόπιτα –συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου. Μια εξίσου καλή ιδέα είναι να φτιάξετε σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς –συνταγή από το Infokids.gr.

Ετοιμάστε ένα λαχταριστό φαγητό
Αν είστε καλεσμένοι σε γιορτινό τραπέζι μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους οικοδεσπότες σχετικά με το μενού και να προσφερθείτε αντί δώρου να ετοιμάσετε εσείς κάποιο από τα πιάτα –με όλα αυτά που θα έχουν εκείνοι να ετοιμάσουν, είναι βέβαιο ότι θα το εκτιμήσουν.

Τι φαγητό μπορείτε να φτιάξετε; Μία λαχταριστή Κις Λορέν με μπέικον και τυριά θα ξετρελάνει τους πάντες –συνταγή από Sugar Buzz, το ίδιο και μία κοτόπιτα –συνταγή από sintagespareas.gr, ενώ για ένα πιάτο με λιγότερη χοληστερίνη μπορείτε να φτιάξετε ένα σουφλέ λαχανικών με λαζάνια –συνταγή από madata.gr.

Προσφέρετε μια όμορφη σύνθεση με κεριά
Είναι παράλογο το πόσο μπορεί να κοστίζουν οι έτοιμες συνθέσεις με κεριά, αν υπολογίσει κανείς την αξία ενός κεριού και μιας πιατέλας για να τοποθετηθεί. Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξετε την δική σας σύνθεση;

Τεράστια ποικιλία κεριών στις πιο χαμηλές τιμές θα βρείτε στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα επίπλων και ειδών για το σπίτι (IKEA, Praktiker, Leroy Merlin αλλά και στα Jumbo) –ενδεικτικά, μεγάλα κεριά με χριστουγεννιάτικο «θέμα» θα βρείτε στο ΙΚΕΑ με 2,50 ευρώ/τεμάχιο (φωτο). Στα ίδια καταστήματα θα βρείτε και πιατέλες, αν δεν θέλετε να χαρίσετε μία δική σας.

Δημιουργήστε ένα χαρούμενο κολλάζ με φωτογραφίες
Συγκεντρώστε κάποιες από τις πιο χαρούμενες φωτογραφίες με εσάς και τους φίλους σας –ή μόνο των φίλων σας, ή των παιδιών τους- και τοποθετήστε τις σε έναν μεγάλο (ή μικρότερο) πίνακα ανακοινώσεων με πολύχρωμες πινέζες.

Εκεί μπορείτε να κολλήσετε επίσης καρτ-ποστάλ από μέρη που έχετε επισκεφθεί όλοι μαζί, φωτογραφίες από τα παιδικά σας χρόνια ή ό,τι άλλο αναμνηστικό έχετε που σας θυμίζει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς.

Κόστος; Ένας πίνακας ανακοινώσεων μπορεί να κοστίζει από 5 έως 20 ευρώ (ανάλογα το μέγεθός του) –μεγάλη ποικιλία, σε καλές τιμές, θα βρείτε στο Office Market.gr, ενώ στο ίδιο site θα βρείτε και χρωματιστές πινέζες με λιγότερο από 1 ευρώ για την συσκευασία των 60 τεμαχίων.

Συνθέστε ένα μουσικό CD ή DVD
Το κόστος αγοράς ενός cd είναι αστείο (λιγότερο από 1 ευρώ), το να συγκεντρώσετε όμως σε ένα cd κάποια από τα αγαπημένα τραγούδια των φίλων σας, ή μία συλλογή τραγουδιών για party ή μία συλλογή με μουσική που θα θέλατε να γνωρίσουν ή ακόμα και τραγούδια που ακούγατε όταν ήσασταν παιδιά, είναι ανεκτίμητο.

Ακόμα πιο συγκινητικό θα βρουν το να ετοιμάσετε ένα DVD με κοινά σας βιντεάκια, πρόσφατα ή παλαιότερα, ή ακόμα και ένα με αγαπημένες σας ταινίες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κλέψει την παράσταση είναι το εξώφυλλο του cd, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μία κοινή σας φωτογραφία, την οποία θα έχετε εκτυπώσει, ή ένα σκίτσο σας ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε που θα ταιριάζει με το concept του cd.

Οργανώστε ένα μπλοκ με συνταγές
Αν συχνά σας εκθειάζουν για την μαγειρική σας δεινότητα, γιατί να μην μοιραστείτε με τους φίλους σας τις γνώσεις και τα μικρά μυστικά σας; Αγοράστε ένα κλασέρ (θα βρείτε εδώ με κόστος περίπου 1,50 ευρώ) και «ντύστε» το είτε με χαρτί περιτυλίγματος είτε με ύφασμα είτε με αυτοκόλλητα –ή όπως εσείς φαντάζεστε (θα βρείτε τεράστια ποικιλία στο κατάστημα Αμπαλάζ, Λ. Κηφισίας 263, Κηφισιά).

Έπειτα καθαρογράψτε στο χέρι ή στον υπολογιστή τις καλύτερες συνταγές σας, τυπώστε τις και τοποθετήστε τις μαζί με ένα ωραίο μήνυμα στο κλασέρ. Τοποθετήστε το σε μία ωραία τσάντα και το δώρο σας είναι έτοιμο!

«Μαγειρέψτε» σπιτικά καλλυντικά
Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για τα φυσικά καλλυντικά Φιλύρα, τα οποία η Δήμητρα Ζούση ετοιμάζει μόνη της, τοποθετώντας μετά σε όμορφα βαζάκια. Πόσο δύσκολο να είναι να κάνετε και εσείς κάτι αντίστοιχο; Ξεκινήστε με κάποια μάσκα προσώπου ή σώματος, για τις ανάγκες της φίλης-οικοδέσποινας στην οποία θα περάσετε τις γιορτές, βρείτε ένα όμορφο βάζο για να την τοποθετήσετε και διακοσμήστε το με μία όμορφη κορδέλα. Είναι σίγουρο πως θα το εκτιμήσει πραγματικά.

Πάρτε ιδέες για το πώς να φτιάξετε μόνες σας σπιτικές μάσκες προσώπου από παλαιότερο άρθρο μας και δείτε συνταγές καλλυντικών από το blog Beauty Elixirs.

Κατασκευάστε ένα γιορτινό στεφάνι
Σε πρόσφατο άρθρο μας για κατ’οίκον κατασκευές χριστουγεννιάτικων στολιδιών δείξαμε πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα γιορτινό στεφάνι για την πόρτα ή για κάποιον τοίχο του σπιτιού (δείτε εδώ). Περισσότερες ιδέες για το πώς να φτιάξετε ένα όμορφο στεφάνι, που θα στολίσει το σπίτι των φίλων σας, από απλά, οικολογικά υλικά θα βρείτε στο αμερικανικό site Good Housekeeping.

Ράψτε ένα παπλωματάκι από τα παλιά ρούχα του μωρού
Ένα πολύ συγκινητικό δώρο για το παιδάκι των φίλων σας, αλλά και για τους ίδιους, είναι να φτιάξετε ένα λεπτό παπλωματάκι, ράβοντας πάνω του κομμάτια από παλιά ρουχαλάκια του μωρού σας που σκεφτόσασταν να πετάξετε.

Πώς θα το κάνετε; Καταρχήν θα χρειαστεί την «βάση». Αυτή μπορεί να είναι κάποιο δικό σας παλιό πάπλωμα ή κάποια παλιά κουβέρτα, την οποία θα πρέπει να «ντύσετε» με το ύφασμα από τα ρουχαλάκια του μωρού. Ακόμα πιο εύκολο θα είναι να ράψετε κομμάτια από τα παλιά ρούχα πάνω σε μία fleece κουβέρτα.

Έπειτα, κόψτε τα κομμάτια των ρούχων που πιστεύετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πλύντε τα και ράψτε τα γύρω-γύρω για να μην ξεφτίσουν. Σιδερώστε τα για να ισώσουν τελείως και ξεκινήστε να τα ράβετε, ένα-ένα πάνω στην «βάση» σας.

Όμορφα σχέδια για τέτοια παπλωματάκια θα βρείτε εδώ και εδώ, ενώ στο video που θα δείτε εδώ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για να το κάνετε βήμα-βήμα.

Στήστε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι
Από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές, στο bachelorette καλής μου φίλης, ήταν όταν μία άλλη φίλη εμφάνισε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο «πόσο καλά ξέρεις τη νύφη;», το οποίο είχε φτιάξει ολομόναχη. Το παιχνίδι αποτελούνταν από ένα μεγάλο χάρτινο ταμπλό, το οποίο είχε πλαστικοποιήσει για να μην χαλάσει, με τετραγωνάκια που οδηγούσαν στη νίκη μέσω διάφορων διαδρομών με «δοκιμασίες», υπήρχε μία στοίβα από χαρτάκια με ερωτήσεις, άλλη μία από χαρτάκια με «δοκιμασίες», ενώ τα πιόνια ήταν… κοχύλια, τα οποία απλά είχε χρωματίσει, το κάθε ένα διαφορετικά. Η «νικήτρια» ήταν αυτή που θα έσωζε τον γάμο από ολική καταστροφή. Όλα αυτά, βέβαια, είχαν τοποθετηθεί σε ένα ωραίο, μεγάλο κουτί.

Πήρατε μία ιδέα; Για τους φίλους σας μπορείτε να κάνετε κάτι αντίστοιχο, με θέματα όπως «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» ή «πόσο καλά ξέρεις τον σπιτονοικοκύρη» ή ό,τι άλλο εσείς φαντάζεστε. Αφού σκεφτείτε το «θέμα» του παιχνιδιού θα πρέπει να γράψετε σε ένα χαρτί τους κανόνες, π.χ. ποιος είναι ο σκοπός; Ποιος είναι ο νικητής; Τι πρέπει ή απαγορεύεται να κάνει ο κάθε παίκτης.

Σχεδιάστε σε ένα πρόχειρο χαρτί το προσχέδιο του παιχνιδιού, π.χ. το μονοπάτι, αν πρόκειται να έχει διαδρομές (μπορείτε να πάρετε ιδέες από εδώ) και συγκεντρώστε τα υπόλοιπα μέρη του παιχνιδιού (τα πιόνια, τα ζάρια, φτιάξτε κάρτες με ερωτήσεις χρησιμοποιώντας «σκληρά» χαρτάκια από παλιές ατζέντες). Φροντίστε να προσθέσετε πολύ χρώμα και ίσως κάποιες ζωγραφιές στο παιχνίδι σας για να το κάνετε πιο «ζωντανό» και ενδιαφέρον.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα «επαγγελματικό» δικό σας επιτραπέζιο


Τέλος, βρείτε ένα ωραίο χάρτινο κουτί για να το τοποθετήσετε και γράψτε απ’έξω τον τίτλο του. Μόλις βρήκατε πώς θα περάσετε το υπόλοιπο της γιορτινής βραδιάς στο σπίτι των φίλων σας. Ποιος δεν θα ενθουσιαζόταν με ένα τέτοιο δώρο;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v